Limun

0
577

Još od davnina limun je poznat kao lijek koji se daje kod prehlade, u vidu čaja protiv gripa i kijavice. Izuzetno dejstvo ima u ljetnim mjerama kada se daje kao osvježavajući napitak tokom dana.

Sadrži -vitamin C, bioflavonoide, proteine, šećer, gvožđe i druge materije. Pomaže u liječenju arteroskleroze, hemoroida, neuroza i drugo. Najveća mu je vrijednost u djelovanju vitamina C i bioflavonoida, pa se zato i preporučuke uzmanje u svježem stanju i na prazan stomak. Ima veliku primjenu u kozmetici, i to kao: šampon,losion, sok zakupanje, maska za lice i dr. Njegovim korišćenjem tijielo dobija lijep baršunast izgled, a koža sjaj. Nekoliko kapi treba kanuti u mineralnu vodu. Tako se dobija losion za stezanje pora na licu.Upotrebljava se i u industriji sapuna, za perut, a ako jmate oboljele zube dobro će doći trljanje desni o koru od limuna.

Limun treba koristiti kad ste zdravi da se ne bi razboljeli. Limun je izvanredan dezinfkijens, i upaljeno grlo se ispiranjem brže izliječi. Velika količina vitamina C korisna je za dobar rad,odnosno održavanje krvnih sudova. Sprečava krvarenja, odnosno smanjuje ih. Revo­lucionarno otkriće da limun pomaze u liječenju skorbuta dovelo je do toga da ova biljka, tj. njen plod, postane obavezna hrana u ishrani pomo­raca tokom putovanje.

Pošto) se u organizmu ovaj vitamin nikad ne nagomilava, treba svakodnevno da se unosi u velikim količinama. Limun je jedan od najbogatihih izvora vitamina C. Ako je lijepe, žute boje, znači da je limun sočan i zdrav. Medjutim, zelenkasta boja, pogotovo sa mrljama, govori da, ill nije zreo, ili se već kvari. U tom slučnju treba biti oprezan kod upotrebe kore: ili je dobro izribati četkicom pod tekućom vodom ili skinuti sasvim tanko gornji sloj.

Najčešća upotreba limuna:

najzdraviji napitak na svijetu – obična limunada, nezasladjena ili sa malo meda,

– najzdraviji začin za sve salate,

– svakoj čorbi daje dobar ukus,

– nema čaja koji mje prijatan, ali i zdraviji sa limunom,

   –  dodatak ribljim jelima.

Postoji veoma prijatan čajni napitak: šipak sa  limunom. Uveče se  potopi kašika isitnjenog šipka u pola litre vode i poklopi. Ujutro  se proci­jedi i doda sok od limuna, zasladi po želji,  medom iii šećerom. Ovaj napitak se  pije hladan tokom ljeta, a zagrijan tokom zimskih mjeseci.

 

 

Piše: mrph Pavle Jurlina