Ljekarska komora dodijelila godišnje nagrade

0
622

Dr Ganimeta Hodzi, specijalista opste medicine i izabrani doktor u ambulanti barskog Doma zdravlja u Ostrosu i Dom zdravlja Podgorica, ovogodisnji su laureati nagrade “Dr Branko Zogovic”, koju svake godine dodjeljuje Ljekarska komora Crne Gore. Nagrada se dodjeljuje najboljem pojedincu doktoru i zdravstvenoj ustanovi, za doprinos unapredenju zdravstva u Republici. U obrazlozenju zirija, koji je jednoglasno donio odluke, navedeno je da je dr Ganimeta Hodza jedini doktor u ambulanti u Ostrosu, u kojoj primarnu zdravstvenu zastitu koristi oko 5 hiljada stanovnika. Ambulanta je od Bara udaljena 40 kilometara, sto doktorki Hodza usloznjava rad, narocito zbog toga sto, ako to situacija zahtijeva, mora zbrinuti razlicite kategorije pacijenata. Posao joj komplikuje i otezana dostupnost do pacijenata u zimskim uslovima, pa ona nerijetko pjesaci do udaljenih sela Krajine. Pored napornog rada na lijecenju i zbrinjavanju pacijenata, doktorka Ganimeta je angazovana u mnogim edukativnim radionicama za stanovnistvo Krajine, koje poducava prevenciji razlicitih bolesti, narocito dijabetesa, upucuje ih kako da odrze reproduktivno zdravlje, imunizuju djecu, a aktivno se bavi i programom rodne ravnopravnosti – istaknuto je u odluci zirija i naglaseno da je dr Hodzu predlozila maticna ustanova Dom zdravlja Bar, u kojoj isticu njenu strucnost, privrzenost pacijentima i ljudima u nevolji. Dom Zdravlja Podgorica je savremena ustanova, koja pruza zdravstvenu pomoc za preko 230 hiljada stanovnika glavnog grada. Ustanova je dobro organizovana, u njoj se prate savremeni zdravstveni tokovi, uspjesno sprovode brojni projekti, opremljena je savremenom medicinskom opremom i u njemu radi strucan kadar. Dom zdravlja je moderan zdravstveni centar koji prati evropske standarde i pruza visok nivo zdravstvenih usluga. Primat poklanjaju primarnoj zdravstvenoj zastiti, ali u sklopu njega radi i vise savjetovalista – za dijebetes, osteoporozu, re-produktivno zdravlje, za zdravlje mladih, te skola roditeljstva i za trudnice, kao i odnedavno savjetovaliste za brak i porodicu. U sklopu Doma zdravlja radi sedam velikih objekata i 8 gradskih ambulanti, kao i 10 seoskih. U ustanovi radi 80 izabranih doktora za odrasle, 27 za djecu i 9 za zene. Pored toga, zdravstvena zastita se pruza i ne malom broju studenata, penzionerima iz drugih gradova i zaposlenima u Podgorici koji dolaze iz drugih mjesta – navodi se u obrazlozenju zirija i istice da se u toj ustanovi godisnje obavi oko 700 hiljada prvih pregleda, milion laboratori-jskih analiza, te na stotine razlicitih dijagnostickih procedura u samo u jednom danu.

Najvece priznanje za Ijekara u Crnoj Gori

Zahvaljujuci na nagradi dr Hodza je istakla da je nagrada “Dr Branko Zogovic” najvece priznanje za jednog ljekara u Crnoj Gori, te da je to podstrek za njen tridesetogodisnji rad. Ovo priznanje, naglasila je, potiskuje “sve moje strahove i strepnje s obzirom da sam jedini doktor na podrucju Krajine”.

U ime Doma zdravlja Podgorica zahvalio se direktor dr Nebojsa Kavaric, isticuci da je ovo priznanje svim ranijim direktorima i generacijama profesionalaca koji su radili u ustanovi.

–  Nasi ljekari, koji su obavljali staz u Domu zdravlja, kasnije su se dokazivali kao eminentni strucnjaci kod nas u Crnoj Gori, ali i u svijetu. Ponosni smo na to sto smo naucno-nastavna baza Medicinskom fakultetu – rekao je dr Kavaric, isticuci da je u godini na izmaku Dom zdravlja nagraden cetiri puta.

Svake godine sve znacajniji iskoraci u struci

Predsjednik Ljekarske komore prim. dr Doko Jocic, naglasio je da je dodjela godisnje nagrade prilika da se sumiraju rezultati u radu ljekara, ali ukaze i na propuste. –  I u ovoj godini mozemo s ponosom istaknuti znacajan iskorak u medicini i struci, jer smo osvojili najslozenije dijagnosticke i terapijske metode, ne samo u javnom zdravstvu vec i privatnom. Doktorima i direktorima pripadaju zasluge za postignute rezultate, ali i odgovornost za propuste u radu, koje ne mozemo a da ne istaknemo, jer bacaju sjenku na ukupni zdravstveni sistem u Crnoj Gori. Nasa profesija je pod budnim okom javnosti i nijedan propust ne moze biti neregistrovan. Sve opravdane prituzbe na racun profesije podrzavamo i kod nadleznih organa Komore procesuiramo, a to je cijena nase teske i odgovorne djelatnosti. Svjedoci smo da se doktorima u kontinuitetu izricu presude i bez sudenja, a u vezi pokrenutih sudskih sporova u sredstvima informisanja se iznose presude i osude nemedicinske javnosti, pa, nazalost, i od pojedinaca iz struke. Na taj nacin se stvara nepovjerenje u cjelokupan zdravstveni sistem – istakao je dr Jocic, naglasavajuci da Komora i sama pokrece postupke za utvrdivanje odgovornosti, a ne samo na osnovu prituzbi građana.