Na Klinici za urologiju KCCG-a otvorena nova operaciona sala

0
699

Na Klinici za urologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) otvorena je nova 17. januara endoskopska sala, čija je vrijednost 435 hiljada eura, a koja će omogućiti bolje i efikasnije organizovanje operativnog programa. To su u KCCG-u saopštili ministar zdravlja dr sc Kenan Hrapović i direktor te ustanove dr Jevto Eraković.

Hrapović je rekao da je Klinika za urologiju dobila novu operacionu salu, tako da će se tu ubuduće, kako je dodao, mnogo kvalitetnije i efikasnije organizovati i sprovoditi operativni program.

– I ova investicija, vrijedna 435 hiljada eura, koja je obezbijeđena iz Budžeta, dokaz je da Ministarstvo zdravlja predano radi na poboljšanju uslova za pružanje zdravstvenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori – kazao je Hrapović.

On je naveo da je u protekle tri godine, Vlada Crne Gore, za jačanje tehnoloških i infrastrukturnih kapaciteta u KCCG-u, uložila preko 15 miliona eura.

– Samo u prošloj godini, uloženo je oko 4,4 miliona eura, od čega je 3,5 miliona investirano u opremu, a 0,9 u građevinske radove. Pored opremanja Klinike za urologiju, iz kapitalnog Budžeta, u 2019, u KCCG-u je nabavljen linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura – kazao je Hrapović.

Vlada je za Hiruršku kliniku, kako je dodao, obezbijedila 174 hiljade eura za nabavku opreme i instrumenata za minimalno invazivnu hirurgiju, koja će se koristiti u digestivnoj i abdominalnoj hirurgiji.

– Kada su u pitanju građevinski radovi, u prošloj godini iz državnog Budžeta finansirani su radovi na rekonstrukciji Klinike za neurologiju (500 hiljada eura), adaptaciji Stomatološke poliklinike (140 hiljada eura), a završeni su i građevinsko-zanatski i elektro radovi na adaptaciji prostora Interne klinike, ukupne vrijednosti oko 173 hiljade eura – naveo je Hrapović.

On je kazao da će i ove godine biti nastavljeno sa unapređenjem prostornih i tehnoloških kapaciteta u svim zdravstvenim ustanovama, kao i sa uvođenjem i primjenom najnovijih terapijskih i dijagnostičkih procedura.

Hrapović je najavio da će biti nabavljena tri digitalna mamografa za skrining karcinoma dojke, koji će biti raspoređeni u bolnicama u Nikšiću i Beranama, dok će treći mamograf biti smješten u KCCG-u.

– Stavljanjem u funkciju ovih aparata ispuniće se potrebni preduslovi za obavljanje programa dijagnostičke i preventivne mamografiije za program ranog otkrivanja raka dojke u južnim i sjevernim opštinama – pojasnio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Vlada će realizovati projekat izgradnje Klinike za infektivne bolesti i Klinike za kožne bolesti u krugu KCCG-a, čija je vrijednost 8,3 miliona eura.

– Takođe, Vlada će realizovati projekat izgradnje novog objekta Klinike za mentalno zdravlje KCCG-a čime će trajno biti riješen problem uslova i smještajnih kapaciteta mentalno oboljelih pacijenata. Ukupna vrijednost investicije je 5,7 miliona eura – rekao je Hrapović.

On je kazao da je država počela i realizaciju projekta izgradnje novog objekta Urgentnog centra KCCG-a čija je vrijednost 15,3 miliona eura.

– Rezultat zajedničkih aktivnosti u prethodnih godinu je uspješno sproveden tenderski postupak za informatizaciju KCCG-a, u kome će nakon više od deset godina biti implementiran informacioni system – naveo je Hrapović.

Ministarstvo zdravlja, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, kako je poručio, šalje jasnu poruku svim građanima da će, kao i do sada, odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapređenje kvaliteta života građana u cijeloj državi.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković, istakao je da KCCG i u ovoj godini nastavlja uspješne aktivnosti.

– Sa ponosom konstatujemo da danas otvaramo endoskopsku salu Klinike za urologiju, čiji je projekat preko 400 hiljada eura i koji je podrazumijevao nabavku najsavremenije opreme za ovu vrstu dijagnostičkih i terapijskih procedura, a takođe i opremanje same endoskopske sale. Ovo je samo nastavak uspješnog rada Klinike za urologiju – kazao je dr Eraković.

On je podsjetio da je tim te klinike u protekloj godini počeo primjenu laparoskopskih meteoda gornjih mokraćnih puteva.

– Nakon toga se krenulo u intenzivnu edukaciju, a sve u cilju maksimalne upotrebe ove sale. Klinika za urologiju postiže dobre rezultata, ali sa nabavkom nove opreme, očekujemo da ti rezultati budu još bolji – kazao je dr Eraković.

On je rekao da na Klinici za urologiju radi sedam specijalista i 18 tehničara.

– Oni obave preko 600 operacija godišnje, preko hiljadu malih i srednjih intervencija. Očekujemo da te brojke, u ovoj godini, budu još veće. Mogu da izrazim zadovoljstvo, što će Klinika za urologiju ove godine biti pojačana sa još dvoje mladih ljekara, specijalista. Tako da stvaramo uslove da napravimo još veći iskorak u radu ovog segmenta KCCG-a – ukazao je dr Eraković.

On smatra da se stručno usavršavanje kadra, nabavka nove opreme u potpunosti uklapa u trendove razvoja KCCG-a i očekuje da nova sala i Klinika za urologiju daju značajan doprinos tom cilju.

                                                                                      Klinički centar Crne Gore