Netolerancija laktoze i crijevni grčevi

0
1530

coliefZa mnogu djecu, sladoled  ili  čaša mlijeka za doručak znači poslijepodne mučenje sa  grčevima, gasovima i prolivom.

Djeca koja imaju ovu vrstu nelagodnosti nakon konzumacije mliječnih proizvoda vjerovatno imaju  netoleranciju na laktozu, što je posljedica neadekvatnog probavljanja laktoze, glavnim šećerom u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Netolerancija na laktozu događa se kada organizam stvara  premalo enzima laktaze, koji  je potreban  za razgradnju laktoze na dva jednostavna  šećera,  glukozu i galaktozu. Kada nema dovoljno laktaze u tijelu, laktoza se ne razgrađuje u tankom crijevu i prolazi u debelo crevo, gdje ga bakterije fermentiraju u gasove  i kiseline.

Kod malih beba, kada probavni sistem još nije dovoljno razvijen i ne proizvodi dovoljne količine enzima laktaza ili usljed crijevne infekcije, moguća je pojava crijevnih grčeva (infantilnih kolika) kao posljedica neadekvatne razgradnje mliječnog šećera. Prolazna laktozna intolerancija se kod beba manifestuje pojavom crijevnih grčeva sa karakterističnim crvenilom lica, intenzivnim plakanjem, grčenjem nožica i šačica, blagim meteorizmom abdomena. Ovakve tegobe se obično javljaju od druge nedjelje života, u kasnim popodnevnim i večernjim satima i mogu potrajati do kraja četvrtog mjeseca života. Tada je bebi najbolje uvesti 4 kapi Colief Infant Drops u majčino mlijeko i/ili mliječnu formulu prije svakog podoja/obroka i preduprijediti nastanak crijevnih grčeva.

Kod malo starije djece laktozna intolerancija  može prouzrokovati grčeve, bolove u stomaku, gasove  i proliv, oko 30 minuta do 2 sata poslije konzumiranja hrane ili pića koje sadrže laktozu.

Za neke djecu ovi simptomi su vrlo teški i njihov digestivni sistem  ne može  tolerisati laktozu. Za druge, simptomi su blaži i oni samo moraju ograničiti količinu mliječnih proizvoda koje konzumiraju. Netolerancija na laktozu se može lako kontrolisati i ublažiti  s nekim promjenama u ishrani. Ako mislite da dijete ima netoleranciju na laktozu, posjetite  svog ljekara.

Dijagnostikovanje netolerancije na laktozu

Netolerancija na laktozu se izvodi jednostavnim testom vodonikovog izdisanja. Osoba duva  u cijev kako bi se dobio uzorak daha, a zatim daje još jedan uzorak nakon što je popila  rastvor  laktoze ili jela hranu koja sadrži laktozu. Ako neko ima netoleranciju na laktozu, test će pokazati da postoji povećani nivo  vodonika i metana u izdahu.

1991. godine Kanabar  i saradnici su sproveli  dvostruko slijepu, randomiziranu, placebo kontrolisanu studiju u kojoj je  bebama  prije podoja/obroka dat enzim laktaza, i nakon obroka je  rađen vodonikov izdisajni test.  Rezultati su pokazali 45% niži nivo izdisanja vodonika kao i  vremena plakanja  u odnosu na placebo grupu.

Određena hrana, ljekovi i izloženost pušenju cigareta mogu uticati na tačnost testa, tako da ljekar  može savjetovati preduzimanje određenih mjera opreza prije nego što se test obavlja. Pored ispitivanja izdaha, ljekari obično obavljaju fizički pregled i uzimaju potpunu medicinsku anamnezu  kako bi isključili druge medicinske razloge.

Živjeti s netolerancijom laktoze

Težina intolerancije laktoze može se jako razlikovati od djeteta do djeteta. Svaki slučaj je drugačiji, nema jednostavnog načina rješavanja. Svako dijete mora pronaći ono šta mu  najbolje  odgovara , zavisno o simptomima i koliko, ako ih ima, enzima laktaze  tijelo proizvodi. Može pomoći pisanje  dnevnika ishrane dok shvatite koja  namirnica i piće odgovara ili ne odgovara djetetu. Mnoge namirnice su već obilježene da su „lactose free”, što znači da ne sadrže mliječni šečer laktozu.

Colief Infant Drops su kapi sa enzimom laktaza koje olakšavaju varenje mlijeka i sprečavaju stvaranje gasova i kiselina u debelom crijevu kao posljedicu nevarenja laktoze. Djeca s najtežim simptomima  moraju izbjegavati sve mliječne proizvode, a onda su ljekari zabrinuti zbog smanjenog unosa kalcijuma, proteina i vitamina D, koji su neophodni za rast i razvoj djece.

Colief Vtamin D3 kapi sadrže vitamin D3 koji se svakodnevno preporučuje kao suplement do navršene prve godine života djeteta, a kod djece sa netolerancijom na laktozu koja ne konzumiraju mliječne proizvode, preporuka za primjenu vitamina D3 je doživotna.

Pomozite djetetu   da jede drugu hranu bogatu kalcijumom koja nema laktozu, kao što su  brokoli, kelj, losos, bademi, soja, sušeno voće, sok od narandže .

COLIEF INFANT DROPS I COLIEF VITAMIN D3 u kombinaciji olakšavaju svakodnevnicu osoba  sa netolerancijom na laktozu.

                                                                                                             Dr Simonida Mitić