Njega kože sklone crvenilu

0
660

[heading size=”6”]Ljudi čije se lice često rumeni – nisu, kako se obično misli, pretjerano sramežljivi, niti su previše „popili”. Posrijedi je dermatološki problem: za njihovu nevolju uglavnom su odgovorni genetska sklonost, građa i prokrvljenost kože, te njena izuzetna osjetljivost.[/heading] Život nije ugodan sa crvenilom na licu. Crvenilo na licu, ili kuperoza, neugodan je i čest poremećaj kože koji obično nastaje nakon 35. godine života.

Na obrazima, nosu, a ponekad i na bradi, vide se sitniji ili krupniji kapilari i crvenilo kože oko njih. Na pojavu crvenila najviše utiče promjena temperature vazduha, a koža sklona tom poremećaju zahtijeva pažljivu njegu kvalitetnim preparatima. Osobe koje imaju izražen problem sklonosti ka crvenilu, treba da slijede preporuku da izbjegavaju upotrebu alkoholnih pića, kafe, vrućih napi­taka, jake začinjene hrane, izlaganje uticaju sunca i vjetra -jer to djeluje vazodilatatorno (tj. pospješuje širenje krvnih sudova).

Svaka promjena temperature vazduha -ulazak u zagrijan prostor, kuhinju, solarijum i izlaganje suncu, može izazvati naglu pojavu crvenila, uz osjećaj vrućine i žarenja u obrazima. Tokom perioda niskih temperatura, tokom zime, zidovi kapilara se stisnu i obrazi postaju tamnocrveni, gotovo ljubičasti. Takva koža je vrlo osjetljiva i zahti­jeva posebnu njegu i tretmane.

Srećom, danas za to postoji rješenje: uz pomoć novih, kvalitetnih preparata i tretmana dermatokozmetičkih kuća.

Njega kože sklone crvenilu zahtijeva korišćenje proizvoda koji neće stimulisati reaktivnost krvnih sudova u koži, a uz to će štititi kožu od dejstva sunca i agresivnih klimatskih uticaja.

Njega u skladu sa godišnjim dobima

Tokom ljeta, lice je najvažnije što bolje zaštititi od uticaja sunca, u čemu najbolje pomažu kreme i emulzije sa visokim zaštitnim faktorom (spf 50+) i formulacije nami­jenjene hiperosjetljivoj koži. One sadrže organskomineralne blokatore, bez prisustva mirisa, boja i alkohola. Tokom zime, na lice je potrebno nanositi kreme koje će ga štititi od hladnoće. One treba da sadrže fini vosak, biljna ulja i ceramide (poznate kao Cold kreme), koji na koži ostavljaju nevidljiv ali postojan ilm – kao štit od vjetra i niskih temperatura.

Pored ovih sastojaka, kreme za njegu kože sklone crvenilu sadrže i proteine svile, badema i pšenice, ekstrakt crnog grožđa (procijanidol – antioksidansi koji su čak 50 puta jači od vitamina E), ružin vosak, procijanidol zelenog čaja i mineralni pigment za neutralizaciju crvenila.

Za kreme namijenjene suzbijanju crvenila karakteri­stično je da su zelene boje.

Poznato je da crvena boja u slikarstvu predstavlja uzbuđenje, toplinu, otvaranje…, dok je zelena najmirnija boja, boja biljnog svijeta, svježine, hlada i upravo ona ima ulogu u neutralizaciji „vatrenih” tonova.

Nježno čišćenje

Za čišćenje lica preporučuju se blagi sindeti, emu­lzije bez prisustva alkohola !

Voda za umivanje ne smije biti ni vruća ni hladna, već mlaka. Nakon umivanja, lice nježno obrisati mekanim ubrusom. Grubi pilinzi i alkoholni losioni ne preporučuju se za tretman kože sklone crvenilu. To se posebno odnosi na muškarce koji bi trebalo da zamijene losion za brijanje emulzijom za osjetljivu kožu, za čiji sastav je neophodno da bude bogat antioksidansima.

Kozmetska kamuflaža

Dermokozmetičke kuće, uz kreme za hidriranje i jačanje obrambenih funkcija kože i zidova krvnih sudova, u paletu proizvoda namijenjenih njezi kože sklone crvenilu dodale su i pudere specijalno formulisane i prilagođene ovom tipu i stanju kože, koji istovremeno njeguju kožu i neutrališu crvenilo.

Prilikom izbora preparata važno je birati one koji ne sadrže konzervanse, nekomedogene i hipoalergijske pre­parate.

Preporuka

•Umirite kožu termalnom vodom (posebno po­godna za primjenu tokom ljetnjeg perioda). Ona nema ograničenu upotrebu. Lice treba isprskati kad god osjetite potrebu, toplotu, žarenje ili peckanje

•Kao dnevnu kremu odabrati neku od „zelenih krema”, sa zaštitnim faktorom

•Ukoliko je izloženost suncu veća ili krema ne sadrži zaštitni faktor, tokom ljetnjih mjeseci obavezna je primjena preparata namijenjenih zaštiti od uticaja sunca (sa organskomineralnim blokatorima)

•Prekrijte crvenilo korektivnom kozmetikom iz neke od linija namijenjenih koži sklonoj crvenilu

•Za noć odabrati laganu obnavljajuću hidratantnu kremu

Vodite dnevnik o tome kada ste imali epizode crvenila i probajte da ih povežete sa provocirajućim faktorima.

Učinak njege je kumulativan, a svakim danom koža je kvalitetnija, otpornija i manje crvena.

 

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. Estetičar