Noćno umokravanje kod djece (Lat. enuresis nocturna)

0
874

Noćno umokravanje, za čije opisivanje se koristi medicinski izraz enureza, znači nevoljno mokrenje u krevet tokom sna i to kod djece iznad 5. godine života. To se odnosi i na nevoljno mokrenje za vrijeme spavanja preko dana. Sinonim je noćna inkontinencija. Takav problem razlikujemo od dnevne inkontinencije koja obuhvata različite pojave nevoljnog mokrenja preko dana, u budnom stanju. Prema terminologiji International Children's Conti­nence Society-ja, enureza može biti:

– Primarna, kod koje dijete nikada od trenutka rođenja nije uspostavilo kontrolu mokrenja.

– Sekundarna, kod koje je kontrola bila uspostav­ljena, ali je šest mjeseci nakon perioda stabilizacije umokravanje ponovo počelo.

Većina djece počne da kontroliše akt mokrenja između druge i treće godine života, a povremeno umokra­vanje noću, do pete godine, ne smatra se poremećajem!

Noćna primarna enureza čest je problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Treba naglasiti da to nije bolest, nego stanje koje zahtijeva veliki oprez od strane pedijatra. Ono je izlječivo i zahtijeva strpljenje, kako ljekara, tako i djeteta i roditelja ! Neko dijete ranije, a neko kasnije, stiče kontrolu noćnog mokrenja. To je razumljivo jer se centralni nervni sistem i funkcionisanje mokraćne bešike ne razvijaju istim tempom kod sve djece. Noćna kontrola ne može biti uspostavljena prije nego što se uspostavi kontrola u toku dana. U uspostavljanju kontrole mokrenja značajnu ulogu igra obučavanje koje ne treba započinjati prije nego što dijete nauči da hoda, jer je tek tada postignut stepen anatomske i neurološke zrelosti. Takođe, različita je i učestalost mokrenja u toku jedne noći. Najveći broj djece mokri jedanput noću, ali neka od njih to vrše i češće.

Fiziologija mokrenja

Mokrenje se reguliše iz viših moždanih centara i događa se pri buđenju ili u budnom stanju. Kontrola mokrenja razvija se postupno. Novorođenče i dojenče mokre nesvjesno, kad se mokraćna bešika napuni, onda se refleksno prazni. Između 1. i 2. godine života razvija se svjesni osjećaj punjenja mokraćne bešike. Sposobnost da se voljno mokri ili prekine mokrenje razvija se između 2. i 3. godine, paralelno sa razvojem socijalne svijesti u vezi sa mokrenjem. Mnogi roditelji započinju vježbanje kontrole mokrenja svoje djece u to doba. U uzrastu od 3. do 4. godine većina djece usvaja obrazac mokrenja od odraslih. Ta djeca su suva i danju i noću.

Mokraćna bešika se normalno prilagođava rastućoj količini mokraće pri niskom i stabilnom pritisku. Kad dosegne određenu veličinu, javlja se osjećaj punoće i želja za mokrenjem bez prisilnog nagona na mokrenje. Nema nevoljnog oticanja mokraće. Normalno mokrenje karakteriše se voljnim započinjanjem mokrenja, kontrakci­jom mišića bešike i relaksacijom mišića dna zdjelice i mišića mokraćne cijevi, što dovodi do snažnog i stalnog protoka mokraće, sa kompletnim pražnjenjem.

Kapacitet mokraćne bešike raste tokom prvih 8 godina života. Normalan broj mokrenja kod djece starije od 5 godina, ili nakon postignute kontrole mokrenja, i kod odraslih jeste 4 do 7 puta danju, tj. svakih 2-3 časa. Noću je stvaranje mokraće smanjeno i do 50% u odnosu na dnevnu količinu u odgovoru na ritam izlučivanja antidiuretskog hormona (ADH vazopresina). Da bi dijete bilo suvo noću, noćno stvaranje mokraće ne smije premašiti kapacitet bešike koja se ne smije nevoljno skupljati i spavač se mora probuditi usljed punjenja bešike ili kontrakcije mišića. Iz tog proizilazi da su za održavanje suvoće noću bitni stvaranje mokraće, funkcija mokraćne bešike, te meha­nizmi sna i buđenja.

Uzroci i faktori rizika

Najznačajniji uzroci primarne enureze su:

– Porodični, tj. genski faktori – u bližoj ili daljoj familiji ove djece postoje članovi koji su imali ovaj problem u djetinjstvu. Ukoliko su se oba roditelja noću umokravala kao djeca, vjerovatnoća da će se i njihovo dijete umokravati postoji u 75% slučajeva. Posljednjih nekoliko godina identifikovano je nekoliko gena koji su značajni za nastanak enur­eze. Noćna enureza se povezuje sa hromozomima 13, 12, 8 i 22, za koje je karakteristično autosomno dominantno nasljeđivanje.

– Čvrst san – ova djeca imaju čvrst san i teško se razbuđuju.

– Povećano stvaranje mokraće u snu i / ili smanjen kapacitet mokraćne bešike – kod najvećeg broja djece postoji povećano stvaranje mokraće tokom sna koje nastaje kao posljedica smanjenog lučenja ADH vazopresina noću koji se luči u mozgu i koji na nivou bubrega reguliše količinu i gustinu mokraće stvorene tokom sna. Kod oko trećine djece funkcionalni kapacitet mokraćne bešike koji je tokom dana normalan, noću postaje smanjen.

Faktori rizika su: zadržavanje stolice (opstipacija), usporen psihomotorni razvoj, sindrom hiperaktivnosti, poremećaj pažnje i otežano disanje u snu.

Najčešći uzroci sekundarne enureze su:

– Bolesti – upala mokraćnih puteva, anomalije mokraćnih puteva, mentalna retardacija, povrede kičmene moždine, dijabetes melitus, dijabetes insipidus, epilepsija, spina biida, oksiuriazis…

– Stresni događaji – rođenje brata ili sestre, preseljenje u drugi stambeni objekat, smrt voljenog člana porodice, prelazak u novu školu, gledanje zastrašujućih ilmova, seksualno zlostavljanje, medicinske intervencije… Ako simptomi nastave da se pojavljuju i nakon otklanjanja stresa ili bolesti, obavezno se treba posavjetovati sa ljekarom. On će predložiti dalje ispitivanje i razgovor sa psihol­ogom ili psihijatrom. Ako uz noćno mokrenje postoje i dnevne poteškoće u kontroli mokrenja, uzroci, uz nasljedne faktore, mogu biti uroinfekcija i neke urođene urološke abnormalnosti, te psihijatrijski poremećaji.

Većina djece počne da kontroliše akt mokrenja u periodu između druge i treće godine života, a povremeno umokravanje noću, do pete godine, ne SMATRA SE POREMEĆAJEM!!!

Epidemiologija

Enureza je čest problem djece i adolescenata. Javlja se u 20% petogodišnjaka, 10% desetogodišnjaka i 2% petnaestogodišnjaka. Prema podacima iz literature, u uzrastu od 5 godina svako četvrto dijete ima enurezu -najčešći oblik primarnog noćnog umokravanja kod zdrave djece. Ovaj problem, pri polasku u školu, ima svako deseto dijete. Šta to u praksi znači ? U svakom razredu osnovne škole dvoje-troje djece ima ovaj problem, a prema svjetskim statistikama, 1-2% djece imaće enurezu i u odraslom dobu.

Noćno mokrenje je 1,5 do 2 puta češće kod dječaka nego kod djevojčica.

(U narednom broju: zablude, psiho-socijalni aspekt enureze, savjeti roditeljima, terapijsko djelovanje)

 

Piše: Dr Milica Šofranac, pedijatar