Obilježen Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

0
691

Jako je specifično raditi pedijatrijsku patologiju. Raditi pedijatrijsku patologiju podrazumijeva da morate biti edukovani i svjesni da imate posebne histološke kriterijume koje morate koristiti u analizi tumorskog tkiva da bi procijenili da li se radi o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru. Ono što je specifičnost tumorske patologije jeste da zbog svoje prirode zloćudni tumori mogu biti smrtonosni, ali naš izazov jesu i dobroćudni tumori koji mogu biti komplikovani za liječenje zbog lokalizacije. Najčešće se u pedijatrijskoj dobi dijagnostikuje leukemija, limfomi, neuroblastom, tumor porijekla bubrega, virusom ili neuroblastom, rabdomiosarkom, osteosarkom porijekla majčinog tkiva i koštanog, i tumori centralnog nervnog sistema.

Ono što znamo, kod adultne patologije nalaze se promjene genetičkog materijala, radi se o mutacijama. Mnogo su nam kompletnija saznanja kada govorimo o adultnoj tumorskoj patologiji iz prostog razloga što u pedijatrijskom uzrastu ima specijalnost da se rjeđe javlljaju. Nasljedne mutacije mogu igrati ulogu nastanka tumora svega 10%, a sve ostale se javljaju kao posljedica dejstva nekog faktora. Mnogo se radi na ispitivanju povezanosti mnogih faktora koji dovode do nastanka tumora pedijatrijske dobi – objasnila je dr Vučković.

Dr Verica Osmanović, iz Instituta za javno zdravlje, govorila je o javno-zdravstvenom značaju ovog međunarodnog dana.

– Želimo podići svijest o malignim bolestima. Osnovni cilj je uklanjanje bola i patnji kod djece i njihovih porodica širom svijeta.

Prema raspoloživim podacima registra za maligne neoplazme Crne Gore, od malignih bolesti je oboljelo 24 djece, odnosno  1,1% od ukupnog broja oboljelih od 2013 godine. Imamo više dječaka – 66%, nego djevojčica – 35% – iznijela je dr Osmanović, pominjući i najčešće dijagnoze koje su bile, leukemija, maligni tumori mozga, karcinomi kostiju i limfomi.

Verica Pantelić