Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
646

Dobrovoljno davalaštvo krvi dostiglo zlatni standard

davaociOvogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen je prvenstveno informisanjem građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i promocijom ove značajne djelatnosti u Delti a u organizaciji Zavod za transfuziju krvi Crne Gore. Ovom povodom je organizovana i akcija dobrovoljnog davanja krvi širom Crne Gore.

U Podgorici su volonteri u tržnom centru Delta city dijelili promotivni materijal i posjetiocima odgovarali na pitanja: ko može dati krv, koliko često, zašto je davanje krvi korisno i sl.

U strukturi dobrovoljnog davalaštva registrovani su pozitivni pomaci i Crna Gora se približila nivou od 50 odsto. – Ostvareni rezultati obavezuju da se nastavi pravcem strateških reformi i intervencija. Nivo davalaštva u Crnoj Gori je skoro dostigao nivo zlatnog standarda, koji je četiri odsto, i sada iznosi 3,2 procenta – kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović. Ona je povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, navela da rezultati Zavoda za transfuziju predstavljaju važan alarm za sve ostale sektore. Kazala je i da je zdravlje kapital cjelokupnog društva i da dovoljne količine bezbjedne krvi predstavljaju jedan od najdragocjenih resura kojima društvo može da raspolaže.

– Ovogodišnji slogan Sigurna krv za sve ukazuje na važnu vezu između univerzalne potrebe svih, bez obzira na životnu dob, pol i zdravstveno stanje, za dovoljnim količinama bezbjedne krvi i dobrovoljnim davalaštvom – dodala je ona. Podsjetila je na dvije preporuke SZO, na to da zemlje širom svijeta do sljedeće godine treba da obezbijede dostupnost krvi kroz sistem dobrovoljnog nenamjenskog neplaćenog davalaštva u 100 procentnom iznosu, i na zlatni standard, odnosno na to da nivo dobrovoljnog davalaštva treba da bude četiri odsto ukupne populacije.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović kazala je da je prema evidenciji Zavoda u prošloj godini prikupljeno blizu 18,7 hiljada jedinica krvi, odnosno na kraju godine ostvaren je procenat davalaštva od tri odsto. – Bilo je ukupno 290 organizovanih akcija i oko 1,5 hiljada davalaca koji su prvi put dobrovoljno darivali krv. Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima – navela je ona.

-U odnosu na isti period prošle godine prikupljeno je blizu hiljadu donacija više, sa udjelom donacija dobrovoljnog davalaštva krvi koji se približio 50 odsto – rekla je ona. Prema riječima dr Rašović, prošlu godinu obilježili su pionirski poduhvati kada je riječ o edukaciji i zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva. – Prvi put smo imali aktivnosti u predškolskoj populaciji, a saradnja sa prosvjetnim autoritetima rezultirala je Memorandumom o saradnji, koji će omogućiti da cijela prosvjetna zajednica djelovanjem bude uključena u tu aktivnost od opšteg društvenog značaja – kazala je ona, ističući da za dalji razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi važna je činjenica da su i predstavnici državnih organa aktivno učestvovali u njihovim aktivnostima. Ona je rekla da je tokom prošle godine 28% akcija bilo organizovano od strane privrednog sektora. -Potvrda tome je današnja akcija, koju su organizovali upravo predstavnici kompanija, na svoju inicijativu – dodala je dr Rašović.

Ovom prilikom se prisutnima obratila i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Darmanovic Dubak. Ona je podsjetila da se Crveni krst Crne Gore bavi promocijom dobrovoljnog davalaštva krvi i organizovanjem akcija dobrovoljnog davalaštva. Istakla je da je njihova zakonska obaveza da iniciraju i podstičemo dobrovoljno davalaštvo, kao i da vodimo brigu o davaocima te da je u ljetnjim mjesecima itekako potrebna krv, čak i veće količine nego u ostalim periodima godine, pa je pozvala sve da odvoje dio jednog dana ljetnjeg odmora da dobrovoljno daju krv.

 

Verica Pantelić