Obrve

0
401

Dr Duško Marković

Specijalizant plastične i estetske hirurgije

Klinički Centar Crne Gore

Član ISAPSa – Međunarodnog udruženja za estetsku plastičnu hirurgiju 

Obrve značajno utiču na iskazivanje osjećanja. Izraz lica ima veliki značaj u neverbalnoj komunikaciji. Podignute obrve odaju utisak iznenađenja, spuštene umora, koso podignute ljutnje, koso spuštene i oborene tuge… Postoji jako puno geometrijskih karakteristika obrva kao i njihovog odnosa sa okom, nosem u cjelini, nosnim krilcima, koštanim strukturama supraorbitalnog luka iznad očiju, koje sve u kombinaciji određuju kakav će utisak obrve i lice u cjelini ostaviti. S obzirom na značaj trendova u crtanju i tetoviranju obrva i njih moramo uzeti u obzir pri intervencijama na obrvama.

Postoje različiti oblici lica sa različitim geometrijskim odnosima djelova lica. Tako i postoje različiti oblici obrva koji se uklapaju u generalne estetske karakteristike svakog pojedinačnog lica. Dakle, ne postoje uniformne, niti idealne obrve, već svakom licu odgovaraju njemu specifične obrve. Obrve jedne osobe karakterišu: mjesto početka obrve – unutrašnji ugao, mjesto završetka, kosina, debljina na početku i na kraju, položaj luka, visina luka, visina spoljašnjeg kraja u odnosu na unutrašnji ugao, sveukupni položaj u odnosu na supraorbitlani luk itd. Plastični hirurzi koji se bave transplantacijom kose na sve dodaju i smjer dlačica kao bitan elemenat estetskih karkteristika obrva.

Cijeli niz anatomskih promjena tokom godina čine da se obrve starenjem spuštaju. Spuštanje kreće od spoljašnjeg kraja. Oči postaju “manje”, a i na kapcima se dobija višak kože. Sveukupno, izgled lica se mijenja ka tužnijem i umornijem. Rješenje nije uniformno. Za svaku posebnu pacijentkinju i pacijenta se smišlja poseban individualni plan. Na raspolaganju su nam različite hirurške i nehirurške metode.

NEUROMODULATORI

Na raspolaganju imamo više različitih vrsta botulinskih toksina o čemu je detaljnije priče bilo u nekom od prethodnih tekstova. Najčešće se koriste onabotulinum toksin A – brendovi Botox i Vistabel proizvođača Allergan te abobotulinum toksin A – brend Dysport proizvođača Ipsen Biopharmaceuticals Inc. Prilikom tretiranja dinamičkih bora na čelu i oko očiju vještom manipulacijom dozama i određivanjem tački za aplikaciju moguće je uticati na položaj obrva. Kao rezultat tretmana moguće je potpuno zaravnjenje obrva s jedne, ili jako podizanje spoljašnjeg kraja obrva i pravljenje oštrog ugla obrve – znak Mefista, s druge strane. Niti prva a posebno druga varijanta nisu poželjne. Naprotiv, trebalo bi ih izbjegavati. Skromni je stav autora ovog teksta da se najbolji estetski rezultat postiže umjerenim dozama i pametnim targetiranjem djelova mišića na koje želimo da neuromodulator djeluje. Čak i kada se desi da obrve dobiju zaravnjeni položaj, postoji mogućnost njihovog podizanja, djelovanjem na druge mišiće agoniste.

FILERI

Prezicnim plasiranjem hijaluronskog filera odgovarajuće viskoznosti na prethodno dobro procijenjena i odabrana mjesta moguće je nadomjestiti gubitak masnog tkiva, djelimično čak i resorpcije kosti, koji se kao fenomeni neminovno javljalju sa starenjem. Filerima je moguće naglasiti luk obrve čime se postiže mladalački izgled, te ono što je damama najvažnije podizanje obrva posebno u spoljašnjem dijelu. Fileri su preporučljivi kod dama koje su mršavije konstitucije i generalno imaju atrofirano potkožno masno tkivo. Odabir filera je jako važan jer u obzir dolaze tvrđi i viskozniji fileri koji se plasiraju jako duboko, pre-periostalno. Anatomski odnosi se imperativno moraju poštovati i pratiti.

NITI

Korišćenje biorazgradivih potkožnih niti od polidioksanona ili poli L laktične kisjeline u cilju podizanja obrva uzima maha u zadnje vrijeme. One postoje kao mono (glatke) ili nazubljene (cog) niti. Ova metoda imitira suspenzione hirurške metode za podizanje obrva. Niti se postavljaju ispod kože uz pomoć dugačkih igala ili tupih kanila. Procedura se izvodi u lokalnoj infiltrativnoj ili čak topikalnoj anesteziji. Mora se voditi računa o anatomskom rasporedu arterija, vena i nerava sljepoočne regije. Cog niti suspenziju vrše tako što se svojim zupcima zakače za tkivo dok se mono niti postavljaju u većem broju, obično su tanje i grade podlogu – “armaturu” u potkožnom tkivu, koja izaziva stimulaciju kolageneze i posljedično očvršćavanje i zatezanje tkiva i kože iznad koja se tretira.

Nehirurški tretmani se mogu kombinovati. Takav pristup daje možda najbolji rezultat jer se djeluje na više različitih uzorka loše pozicije obrva.

ESTETSTKA HIRUGIJA

Najljepša od hirurških disciplina ima nezaobilazno mjesto u rješavanju problema obrva. Koliko god se trudili da neke estetske problem riješimo minimalno invazivnim i ambulantnim procedurama ipak postoje indikacije koje se najbolje rješavaju plastično esteskim procedurama. I od njih ne treba bježati, niti je potrebno pacijentu predstavljati da se sve može riješiti nehirurškim anti ageingom, jer ne može. Hirurgovo osnovo sredstvo rada je skalpel.

Podizanje spoljneg dijela obrva (Brow lift) je samostalna procedura koja uključuje više varijacija. Ipak najčešće se kombinuje sa drugim procedurama poput operacije kapaka, podizanja čela, temporalni lifting. U zavisnosti od karakteristika čela, linije kose, kosmatosti ili ćelavosti uopšte, viška kože te pozicije obrva hirurg se odlučuje za najbolju vrstu operacije.

Najčešće korišćenji pristupi su koronalni, temporalni, transpalpebralni te direktni koji podrazumijeva rez neposredno iznad samog spoljašnjeg kraja obrva. Ideja operativnog zahvataa jeste uklanjanje viška kože i potkožnog tkiva, suspenzija flapa i pričvršćivanje za periost na novoj poziciji uz skrivanje ožiljka u liniji kose ili iza nje uz minucioznu tehniku zatvaranja incizije. Kod transpalpebralnog pristupa moguće je u istom aktu učiniti resekciju mišića odgovornih za bore mrštilice i čeone bore (m.frontalis, m. processerus, m.corrugator) te tako imamo rješavanje dodatnog estetskog problema.

Zadnjih godina sve su popularnije i endoskopske procedure zbog minimalnih ožiljaka te bržeg postoperativnog oporavka. Pristup je obično udaljen od linije kose. Uz lifting obrva i kompletan lifting lica postaje sve popularniji.