Preminula doktorka Paša Divanović

0
323

In memoriam

Ugledna pedijatrica, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Podgorica i omiljena doktorica generacija podgoričkih mališana prim. dr Paša Divanović, preminula je 23. jula u Podgorici. Dr Paša dala je nemjerljiv doprinos razvoju pedijatrije u Glavnom gradu i Crnoj Gori, a jedan je od osnivača Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore. Kao iskusan pedijatar i pedagog bila je mentor generacijama pripravnika i mladih ljekara specijalizanata, kojima je nesebično prenosila svoje znanje i iskustvo.
Četrdesetgodišnje iskustvo ljekara i tridesettrogodišnje kao pedijatra, naše drage doktorice Paše, bilo je protkano znanjem, stručnošću, profesionalizmom, ali i nježnošću, pažnjom i majčinskim odnosom prema svakom njenom malom pacijentu. I prepoznavala su to njena djeca, koja su sa puno povjerenja, ljubavi i bez straha dolazili kod svoje doktorice i kojima će sigurno najviše nedostajati.
Dr Paša je važila za jednog od najboljih pedijatara u Crno Gori, a svojom posvećenošću, toplini i savjetima zavrijedila je poštovanje kompletnog kolektiva Doma zdravlja Podgorica, svih kolega iz Crne Gore, kao i roditelja djece o čijem zdravlju je brinula.
Dom zdravlja Podgorica, odlaskom dr Paše Divanović izgubio je izvrsnog pedijatra, velikog čovjeka i nesebičnog prijatelja i druga.

Doktorka Divanović radila je 40 godina kao ljekar, od čega 33 kao pedijatar. Školovala se u Podgorici, a studije je završila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Dobitnica je nagrade za najbolju doktoricu podgoričkog Doma zdravlja 2012. godine

Zalagala se za vakcinaciju i govorila da ne vjeruje u povezanost autizma i MMR, odnosno vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke odnosno rubeole. Isticala je da ljekari tek u toku druge godine mogu da primijete simptome autizma, kada djeca počinju da pokazuju drugačije ponašanje, a s obzirom da se MMR daje sa navršenih godinu, roditelji cijelu situaciju povezuju sa vakcinom.

Divanović potiče iz staropodgoričke porodice Đečević, i završila je Osnovnu školu “Milorad Musa Burzan”. Studije je završila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kao jedna od dva najbolja studenta generacije.

Paša Divanović, 2012. godine bila je dobitnica nagrade za najbolju doktoricu podgoričkog Doma zdravlja. Vijest da je dobitnik nagrade, za koju su je kandidovale kolege, kako je tada govorila, veoma je obradovala.

Ona je, između ostalog, podržavala vakcinaciju i negirala povezanost autizma i MMR vakcine. “Činjenica je da postoje reakcije poslije svake vakcinacije. Ja sam svoju djecu vakcinisala, vakcinisala sam unučad od brata i sestre, sjutra ću, ako bog da, i svoju unučad. Dokazano je, deset godina se radilo na tome, da autizam i MMR nemaju nikakve povezanosti”, govorila je Divanović.

Takođe, zalagala se i apelovala na sve majke da doje djecu govoreći kako je dojenje hrana, ljubav, lijek i “nezamjenljivo za majku i bebe”.

“Toliko bi se moglo reći o njoj… Tužna…i zahvalna na svim stručnim, a majčinskim, savjetima i toplini. Jedan “njen ljepotan” će sigurno nastaviti da je pominje, a znam i mnogi još. Pored svega, stizala je i voljela i ovdje da komunicira sa svima nama…Neki tragovi su neizbrisivi”, jedan je od komentara na Facebooku.

“Žena koja je živjela svoj posao, osoba koja je imala “tajnu vezu” sa mališanima, doktorica sa ogromnim srcem i strpljenjem… Tuga što nas je napustila, i što je, nekako, makar ručicama u vazduhu nismo pozdravili…”, još je jedan od komentara posvećen dr Paši Divanović.

Crna Gora ostaje uskraćena za velikog profesionalca iz oblasti medicine.

R.T.