Održana konferencija posvećena razvoju nauke Zauvijek radoznali – naukom za budućnost

0
517

zauvijek radoznaliZnačaj uloge i povezivanje nauke i društva, kao i značaj nauke u svakodnevnom životu, bile su neke od tema naučne konferencije Zauvijek radoznali – Naukom za budućnost, koja je okupila eminentne stručnjake iz Crne Gore iz oblasti prirodnih nauka, kao i posjetioce iz medicinskog, akademskog, javnog i korporativnog sektora, a koju je organizovala vodeća naučna i tehnološka kompanija Merck u podgoričkom hotelu Hilton, 19. marta.

– Želimo da skrenemo pažnju na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Takođe, ovom konferencijom željeli smo da naglasimo ulogu koju naučnici igraju u širenju našeg shvatanja svijeta i da građane upoznamo sa razvojem nauke. Naša kompanija, koja obilježava veliki jubilej – 350 godina od osnivanja, posvećena je nauci, i okrenuta je budućnosti ispunjenoj inovacijama. Mi u Crnoj Gori neprekidno doprinosimo razvoju inovacija na polju kardiologije, endokrinologije, fertiliteta, onkologije i neurologije, koje omogućavaju ljudima da na vrijeme prepoznaju prve simptome mogućih oboljenja u navedenim oblastima i na vrijeme odreaguju – izjavila je gđa. Ina Bulat, direktorka kompanije Merck za Srbiju i Crnu Goru.

U okviru stručnog panela pod nazivom „Naučne prekretnice u medicini i pogledi ka budućnosti“, prisutnima na konferenciji su se obratili: Milovan Vujović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Maša Ždralević, rukovodilac centra za naučno – istraživački rad Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, doc. dr Zorica Potpara, rukovodilac studijskog programa Farmacija na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr sci. med. Sreten Kavarić, prof. dr Vladimir Todorović, mr. sci. med. Nebojša Bulatović, prof. dr Filip Vukmirović i mr. sci. med. Tatjana Simić Motrenko. Konferenciju koja je održana u cilju predstavljanja naučnih prekretnica u medicini i doprinosa koji nauka pruža društvu u Crnoj Gori, pratilo je izvođenje hora Zvjezdice, sa numerama posvećenim očuvanju životne sredine, kao i izložba fotografija istorijata najstarije farmaceutske kompanije.

Neki od izuma kompanije Merck su tečni kristali koji se korsite za LCD ekrane, OLED tehnologija, savremene terapije za dijabetes, multiple sklerozu, poremećaj rada štitaste žljezde, liječenje steriliteta i mnoge druge. Merck učestvuje na brojnim naučnim projektima za budućnost nauke, kao što su CRISPR tehnologija, automobili sa autonomnom vožnjom, 3D tehnologijima i mnogim drugim.

Merck je vodeća naučna i tehnološka kompanija u oblasti zdravstva, nauke o živim sistemima, i performansi. Oko 50.000 zaposlenih radi na daljem razvoju tehnologija koje poboljšavaju i unapređuju život – od biofarmaceutskih terapija za liječenje raka ili multiple skleroze, najsavremenijih sistema za naučno istraživanje i proizvodnju, do tečnih kristala za pametne telefone i LCD televizore. Osnovana 1668. godine, Merck je najstarija farmaceutska i hemijska kompanija na svetu. Osnivačka porodica i dalje je većinski vlasnik ove korporacije. Merck ima globalna prava na brend i ime Merck. Jedini izuzeci su Sjedinjene Države i Kanada, gde kompanija posluje kao EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Dejana Barjaktarović