Osnovan LIONS klub

0
730

03U hotelu Ramada, 19. maja organizovana je svečanost povodom osnivanja prvog LIONS klub-a u Crnoj Gori. Prvi LIONS klub u Crnoj Gori, koji je osnovan u Podgorici pod pokroviteljstvom klubova iz Slovenije i Makedonije, broji 26 članova, muškaraca i žena raznih profesija. U duhu Lajonizma, sastanci su, pored planiranja humanitarnih akcija, u duhu i druženja kroz koje razvijaju liderske kvalitete i komunikaciju na širokom međunarodnom planu. Novi Lions klub Podgorica Host ima 26 charter članova, a predsjednik ovog kluba je dr Aleksandar Filipović. Lions koordinator za Crnu Goru, Dorijan Mališić zajedno sa guvernerom direktorata Slovenije Brankom Dolencom i viceguvernerom Makedonije Slobodanom Vukićevićem, uručili su charter Povelju novom Lions klubu i dodijelili značke novim članovima. Na svečanosti je istaknuto da se ovim skupom preklapaju proslave desetogodišnjice od obnavljanja crnogorske državnosti i istovremeno se proslavlja sto godina od osnivanja Lions Clubs International organizacije. Lions klub Podgocira Host postao je dio porodice koja pomaže, postoji radi drugih i za druge, koja svojim činjenjem širom svijeta pokazuje i dokazuje narodnu misao da više vrijedi data ruka dobrote nego vreća mudrosti. Zaključeno je i da svi zajedno moramo uložiti mnogo napora da našu malu državu, na čije smo milenijsko trajanje svi jako ponosni, izgradimo u modernu i samo održivu evropsku zajedno, na koju ćemo svi biti ponosni, a buduće generacije je voljeti, graditi i čuvati bar dijelom onoga koliko su to svojim činjenjem i životima radili naši preci.

LIONS CLUB INTERNATIONAL je najveća međunarodna humanitarna organizacija na svijetu sa preko 1,3 miliona članova. Prvi klub osnovan je u Americi 1917. godine, pri kraju Prvog svjetskog rata, i odmah počeo sa prikupljanjem pomoći vojnicima koji su se vraćali sa fronta i siromašnim građanima. Glavni ciljevi osnivanja Lions kluba ostali su nepromijenjeni do danas, a to su: pružanje pomoći u rješavanju zdravstvenih i socijalnih problema u svijetu, pomoć u saniranju posljedica prirodnih katastrofa, a posvećeni su i postizanju najvećih etičkih i moralnih standarda u svom okruženju.
Nakon Konvecije u Čikagu 1925. godine i potresnog govora slijepe članice kluba Helen Keler, lajonizam dobija novi pravac i borba protiv sljepila i posljedica sljepila postala je crvena nit djelovanja. Lajonsi su tridesetih godina prošlog vijeka izmislili bijeli štap za slijepe, prvi sat sa Brajovim brojčanikom i otvorili su prvu školu za pse vodiče .
Ime LIONS je skraćenica od slogana liberty, intelligence, our nations safety – sloboda, razum i bezbjednost spasiće društvo! Današnji moto Lionsa WE SERVE – MI POMAŽEMO usvojen je na zahtjev hiljada članova 1954. godine.
Lions organizacija dobila je konsultativni i posmatrački status pri Organizaciji Ujedinjenih Nacija na samom osnivanju 1945. godine.
Zaštitni znak kluba je lav, koji simbolizuje snagu, hrabrost, aktivnost i povjerenje, a dva lava na zastavi, stilizovana su iz profila, a znače da jedan gleda u prošlost, a drugi u budućnost.
Radi daljeg širenja humanitarnih djelovanja i obezbjeđenja budućnosti organizacije, počelo je osnivanje klubova mladih Lajonsa koji kroz međunarodne razmjene i kampove uče kako da sjutra budu spremni da produže napore i slavu koja traje gotovo jedan vijek. Sve više je i ženskih klubova sa istim ciljem, ali vjerovatno suptilnijim i praktičnijim osmišljavanjem akcija za prikupljanje pomoći onima kojima je najviše potrebna.
U svijetu, u 207 država postoji preko 46.000 Lions klubova sa više od 1.350.000 članova.

Verica Pantelić