PELENSKI DERMATITIS – OJED

0
1056

Pelenski dermatitis – ojed je jedan od najčešćih problema kod beba. Koža bebe se razlikuje znatno od kože odrasle osobe – tanja je, propustljivija / osjetljivija i lako se isušuje. Znojne žlijezde novorođenčeta su nezrele i kisjelost kože (Ph barijera) je nepotpuna. Zato je koža bebe podložna dejstvu hemijskih supstanci.
Ojed kod bebe podrazumijeva svaku iritaciju kože , bez obzira na uzrok. Javlja se u pelenskoj regiji – genitalije, pregibi i analna regija. Prvi simptom ojeda je kada beba plače, uznemirena je i prilikom kupanja. Nakon toga ubrzo uočavaju se i promjene na koži. Ojed čini 10-12% svih promjena na koži novorođenčeta i odojčeta. Može se javiti još u prvim danima života, najčešće između 9-12 mjeseci života.
Ojed se može javiti kao:
– posljedica osjetljive kože u vidu atopijskog dermatitis – ekcema,
– tokom dijareje, korišćenja plastičnih / gumenih gaćica preko pelena,
– prilikom uvođenja čvrste hrane – jer je broj stolica veći,
– ako je beba pod terapijom antibiotika,
– ako se koriste platnene pelene, ojed mogu izazvati razni deterdženti – omekšivači,
– ako beba sisa, ojed može biti posljedica hrane koju majka konzumira (npr. paradajz) – neka stanja pogoduju nastanku ojeda.
– nicanje prvih zubića, stanje poslije vakcinacije, uvođenje nemliječne hrane.
Postoji više oblika ojeda:
– kontaktni dermatitis,
– ojed kao posljedica bakterijske infekcije (stafilokok, streptokok)
– ojed kao posljedica gljivične infekcije
Kako prepoznati ojed?
Crvenilo – eritem je prva faza bolesti, a skoro uvijek je prati ljuštenje površinskog dijela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i ranice, ostrva ogoljene kože. Tada se skoro uvijek javlja infekcija bakterijama i /ili gljivicama koje pogoršavaju problem.
Prognoza:
U većini slučajeva pelenski ojed traje 3-4 dana i ima tendenciju ka spontanom povlačenju. Teži oblik je posljedica sekundarne infekcije.
Liječenje ojeda:
U cilju prevencije i smanjenja osipa u pelenskoj regiji, potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka. Pelene moraju da budu kvalitetne, što znači da imaju mogućnost da upiju mokraću i ne daju da dođe u kontakt sa bebinom kožom. Izbjegavanje faktora koji su doveli do nastanka promjena na koži pelenske regije. Održavati svakodnevno ličnu higijenu – promjena mlakom vodom ili neutralnim bebi kupkama (sa pamučnim vaticama natopljenim mlakom vodom ili pod mlazom vode). Podrazumijeva se redovno i češće mijenjanje pelena, pranje vodom bez sapuna i maramica koje sadrže alkohol ili mirise. Vlažne maramice nijesu za redovnu higijenu osjetljive kože. One su za “ponekad “, kada iz objektvnih razloga ne može drugačije (za putovanja, ne kod kuće). Potrebno je izbjegavati omekšivače i agresivne deterdžente pri pranju veša. Kada god je moguće treba skidati pelene da bi se promjene ventilirale . Poželjno je promijeniti “marku “ pelena dok traje ojed.
Čim se primijeti crvenilo, prvi korak je sušenje kože. Što više bez pelene, ako je moguće. Kada se koža osuši namazati je kremom protiv ojeda. Ako je ojed posljedica infekcija, pedijatar će prepisati terapiju, lokalno, a kreme koristiti zavisno od tipa infekcije.
Kada kod pedijatra?
Onda kada roditelji preduzmu sve mjere, a poslije 3-5 dana nema poboljšanja, treba pomoć pedijatra.
Platnene pelene se vraćaju
U posljednje vrijeme sve je više roditelja koji koriste platnene pelene za bebu. Pamučne pelene imaju brojne prednosti, a najvažnije su:
– manji rizik od pelenskog ojeda,
– ušteda novca,
– ekološki momenat (jednokratne pelene su jedan od tri najčešća proizvoda koja se nalaze na deponijama),
– ranije odvikavanje od pelena.
Novija istraživanja pokazuju da su pamučne pelene mnogo bolje jer bolje upijaju tečnosti i na taj način bolje djeluju na pelensku regiju. Glavni zadatak pelene je da upije mokraću, ali i da zadrži stolicu dok se ne promijeni. To znači da ne bi smjelo biti kontakta izmedju mokraće i stolice sa kožom bebe.
Rezultati nove američke studije: naučnici kažu da su uzrok ojeda jednokratne pelene, koje ne propuštaju dovoljno vazduha, tako da se povećava temperature u predjelu guze i stomaka. Ističu da je to posebno opasno po dječake jer im se razvijaju testisi, te kasnije može doći i do neplodnosti. Takođje, ukazuju da pelene podstiču i razvoj bakterija u urinarnom traktu.

Prim. dr Julija Bošković, pedijatar
Dom zdravlja, Bijelo Polje