PO TETOVAŽU I PIRSING SAMO KOD PROFESIONALACA

0
2424

[heading size=”7”]Iz “Tattoo Shopa”, prvog registrovanog studija u Podgorici, upozoravaju na veliki broj nestručnih majstora[/heading]

– “Tattoo Shop” je prvi registrovani studio za tetoviranje i pirsing u Podgorici sa najvišim nivoom profesionalnosti u regionu. Primarna stavka u našem studiju je zaštita klijenata i majstora od svih rizika koje naša profesija ima, a ima ih mnogo. Pored visokih standarda u kojima pružamo naše usluge, posvećujemo posebnu pažnju odnosima prema klijentima prije, tokom, pa čak i nakon pruženih usluga koliko god nam mugućnosti dozvoljavaju, a trudimo se da i cijene budu prilagođene platežnoj moći građana – naveo je osnivač “Tattoo Shopa” Nikola Kavaja i dodao da svi mogu da im se obrate za besplatne savjete.

Što se tiče mjera zaštite u cilju sprečavanja krvno prenosivih bolesti, u studiju “Tattoo Shop” su jasno definisane procedure tokom pripreme radnog prostora, tetoviranja ili pirsinga i tokom raspreme prostora.

– Sve što se dotiče rukama mora biti zaštićeno, sav radni prostor mora biti dezinfikovan prije i poslije rada, dok mašinice i kablovi moraju biti upakovani u zaštitne kesice. Svi instrumenti, kao i dijelovi kroz koje prolazi igla, moraju biti sterilisani, a igle fabrički zapakovane. Sve što je kontaminirano, a naročito igle, mora se nakon rada odložiti u posebne kante za medicinski otpad. Majstori moraju imati rukavice, a u nekim slučajevima i masku za lice – rekao je Kavaja.

U današnje vrijeme, dodao je on, proizvodnja boja za tetoviranje je prilično napredovala, pa na tržištu postoji dosta kvalitetnih brendova koji svoje boje proizvode u sterilnim, praktično laboratorijskim uslovima, a kao posljednji zaštitni korak sigurnosti, boje se sterilišu gama zracima.

– U našem studiju koriste se boje proizvedene upravo na taj način. Biramo boje na bazi glicerina, dok je pigment biljnog porijekla. Same boje, ukoliko su u roku upotrebe, pravilno odlagane i pažljivo biranih proizvođača, ne mogu da izazovu nikakvu štetnost po zdravlje. Međutim, u našoj zemlji je, nažalost, čest slučaj da se koriste  jeftine, nenamjenske ili neoriginalne boje, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme. Naročito su opasne nenamjenske boje, koje sadrže visoke procente metala i teških metala, što ih čini izuzetno kancerogenim – upozorio je Kavaja.

Kada je riječ o tome da li postoje tipovi kože koji nijesu preporučljivi za tetoviranje i pirsinge, on je naveo da su to rijetki slučajevi.

– Uglavnom određeno mjesto na koži može biti neprihvatljivo zbog mladeža, izraslina, svježih ožiljaka i slično. Slučajevi kada se ne preporučuje tetoviranje ili pirsing su vezani za kožna oboljenja ili oštećenja – objasnio je Kavaja.

U “Tattoo Shopu”, kao i u svim svjetskim studijima, kazao je on, punoljetstvo je neophodan uslov da bi se dobila usluga tetoviranja, što nije slučaj sa uslugama pirsinga. Međutim, ako je korisnik pirsing usluga maloljetan, onda je neophodno prisustvo roditelja ili staratelja.

– Što se tiče godišnjih doba, pogodnih za tetovaže, svako ima svoje prednosti i mane i to po nama ne treba da je bitan činilac. Ono što je bitno je da osoba koja želi usluge tetoviranja mora biti spremna da se disciplinovano pridržava recepta njege tetovaže tokom zarastanja – kazao je Kavaja. Što se tiče pirsinga, dodao je on, briga o korisniku tih usluga počinje prije postavljanja samog nakita.

– Neophodno je da korisnik odgovori na pitanja u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem. Prije svega, jako je važno znati da li potencijalni korisnik naših usluga pripada nekoj od rizičnih grupa, a to su one koje imaju dijagnostikovana oboljenja tipa dijabetes, hemofilija, srčane, kao i autoimune bolesti. Osim komplikacija pri radu, osobe sa takvim problemima imaju i komplikacije pri zarastanju, a mi ne smijemo da dodatno ugrožavamo njihovo zdravlje. Kada definišemo da klijent ne pripada rizičnoj grupi, objasni mu se postupak rada i navede šta sve da očekuje u narednom periodu. Nakon toga, pri strogo propisanim uslovima kojima podliježe ova vrsta djelatnosti, odradi se tražena intervencija. Kada se postavi nakit, obavi se potrebna toaleta, odnosno tretira se posebnim sredstvima mjesto na kojem je postavljen pirsing i zavisno od pozicije gdje je urađen, da se potreban savjet, kao i sredstvo za njegu. Insistiramo na kontaktu u periodu zarastanja kako bismo imali informacije da li korisnik tretira adekvatno svoj pirsing. Potrebno je doći i na kontrolu, kako bi pirsing majstor imao uvid u proces zarastanja. Naš posao je završen onog trenutka kada tkivo zaraste i kada je kanal formiran, a za to je potrebno, zavisno od pozicije, od četiri nedjelje, pa i do šest mjeseci – naveo je Kavaja.

Narod u Crnoj Gori je, dodao je on, prilično konzervativan i ima podijeljeno mišljenje o tetovažama i pirsinzima. To je, kaže, “u neku ruku i dobro jer prebrzo prihvatanje bilo čega uvećava potražnju za tim, a sa povećavanjem potražnje raste i broj ponude”.

– To u slučaju naše djelatnosti nije dobro jer je nagli rast broja osoba ili mjesta gdje se pružaju usluge tetoviranja ili pirsinga usko povezan sa smanjenjem profesionalnalnih standarda – rekao je Kavaja.

– Za razliku od našeg studija koji je na najvišem profesionalnom nivou u regionu, u Crnoj Gori se, nažalost, tetoviranje i pirsing u većini slučajeva ne obavlja na stručan i profesionalan način. Mnogi propusti se mogu pronaći kod osoba koje nude usluge tetoviranja ili pirsinga, uglavnom, zbog nepoznavanja materije, uštede ili neposjedovanja adekvatnih uslova za obavljanje djelatnosti. Rizik po zdravlje u tim slučajevima je izuzetno visok. S obzirom na to u kakvim uslovima se pružaju usluge tetoviranja i pirsinga u našoj zemlji, sigurno postoji nemali broj zaražnih lica i nažalost, takav trend će se nastaviti sve dok se naš narod dovoljno ne informiše i shvati kakvom se riziku izlaže – upozorio je Kavaja.

Svi koji nemaju registrovanu djelatnost, dodao je on, nemaju ni mogućnost legalnog nabavka opreme i potrošnog materijala i u većini slučajeva dovijaju se švercovanjem iz okolnih zemalja.

– Takva oprema i potrošni materijal je neprovjerene ispravnosti i značajno povećava rizike. Mi opremu u manjem procentu nabavljamo od veledrogerija, a uglavnom je uvozimo. Za neke stavke potrebne su čak i posebne dozvole za uvoz od Agencije za medicinska sredstva i ljekove – pojasnio je Kavaja.

Materijali od kojih se izrađuje nakit za pirsing, dodao je on, mora da zadovoljava sve kriterijume i standarde koji su određeni strogo propisanim regulativama.

– Materijali moraju imati jasno definisani sastav i moraju biti biokompatibilni da kao takvi ne bi pravili probleme kao što su iritacije, alergije, oslobađanje toksičnih materija ili odbacivanje kao stranog tijela od strane tkiva. Pirsing nakit mora da bude od materijala koji mogu neoštećeni da prođu proces sterilizacije. Treba biti izuzetno oprezan pri izboru nakita, jer na tržištu možete naći širok spektar materijala koji nijesu zadovoljavajućeg kvaliteta. Vrlo rasprostranjen termin hirurški čelik kod nas se često zloubotrebljava i dodjeljuje se svim vrstama nerđajućeg čelika čiji sastavi često ne zadovoljavaju minimalan procenat nikla u leguri. Naš savjet je da se, kao prvi nakit pri pirsanju, koristi titanijum ili plemeniti metali ukoliko nema alergijskih reakcija na njih, a prihvatljiva je 316L legura nerđajućeg čelika. Titanijum ima najidealnije karakteristike koje mu čak daju blagu prednost u odnosu i na plemenite metale, a to je težina, koja nije velika, kao i čvrstoća, pa kao takav nije izložen površinskom habanju i mikronskim ošećenjima. Nakon zarastanja tkiva i formiranja kanala kroz koji prolazi pirsing, mogu se koristiti, pored već navedenih materijala, i bioplastika, staklo, drvo, pa čak i kamen. U svakom slučaju, nakit treba birati oprezno i sva pažnja treba da bude usmjerena na zdravlje i sigurnost korisnika, što je u našem studiju najveći prioritet – poručio je Kavaja.