Pokrenite proces vašeg ozdravljenja – Namjestite atlas!

0
519

[heading]Neadekvatna i nestabilna povezanost glave i kičmenog stuba, kao i uzglobljenost na bazi lobanje, izaziva tegobe koje mijenjaju naš život i ponašanje, što smanjuje psihofizičke sposobnosti koje nam je priroda omogućila[/heading] Čovjekov organizam je savršen i precizan mehanizam. Savršenstvo se postiže povezivanjem materijalnog i energetskog putem nervnih impulsa i tjelesnih tečnosti. Jedinstveni mehani­zam prenosa nervnih i energetskih impulsa stabilizuje prvi vratni pršljen sa posebnom zglobnim površinama. Anatomija je u savremenoj medicini potpuno objasnila bitnost prvog pršljena (atlasa), nosioca zdravlja i energije.

ISTORIJSKO ISKUSTVO

Interesantno je kako je u istoriji svaka kultura na neki način pokušavala da djeluje na položaj atlasa, mada nisu postojala saznanja iz anatomije i fiziologije organizma. U grčkoj mitologiji ime Atlas (nosilac) dodijeljeno je prvom pršljenu. Grčka mitologija kaže da je Atlas, ili Atlan, jedan od Titana koji se borio na strani svoje braće, u ratu protiv Zevsa. Kada su mnogi poraženi izgnani u Tatar, Zevs je osudio Atlasa da stoji na zapadnom rubu Zemlje i drži svod na svojim plećima.

Istočna tradicionalna medicina (Kina, Japan, Indija) zasnovana je na protoku energije. Hiljadama godina bavila se povezivanjem energije i stabilnim protokom tjelesnih tečnosti do ciljanih organa. Raznim manuelnim metodama pokušavali su da stabilizuju najbitniji most u organizmu, kičmeni stub, na čijem se najbitnijem mjestu nalazi prvi vratni pršljen. Razne tehnike meditiranja i istezanja bili su pokušaji da se djeluje na nepravilnosti položaja glave u odnosu na prvi pršljen i kičmeni stub.

Zanimljivost sa naših prostora: naše bake su djeci koja nisu „napredovala”, bila neraspoložena ili slabo spavala, „namješta­le” vrat. Zapisano je da su se djeca već sutradan osjećala bolje.

Napretkom nauke i saznanjima u medicini usavršavao se način i pristup korigovanja odnosa glave i prvog vratnog pršljena atlasa. Mada su i dalje alternativni pristupi efektniji i više se posvećuju protoku energije, američke škole su već 50 godina prihvatile načine repozicije atlasa i pokušale da ih sistematizuju. 1993. god. Švajcarac Rene-Klaudius Šumperli, E. M. povezao je tradicionalna saznanja o protoku energije sa hiropraktičkim pristupima repozicije atlasa i patentirao jedinstv­enu revolucionarnu metodu repozicije prvog pršljena. Nazvao ju je atlasprofilaks metoda.

KADA JE POTREBNO NAMJESTITI ATLAS?

Nepravilan položaj atlasa u odnosu na glavu dovodi do toga da nervne strukture vremenom počinju da šalju pogrešne impulse, informacije o stanju našeg tijela i tjelesnih organa. Protok limfe je, takođe, neadekvatan. Narušava se komunikacija između mozga i periferije, što apsolutno ima uporište u savremenoj medicni.Vremenom se narušava normalna fiziološka pozicija kičme, kičma počinje da se kompenzatorno krivi. Pret­postavka je, ali i studijski dokazano, da veliki procenat, čak 95 % ljudi, ima nepravilan položaj prvog vratnog pršljena.

ZNACI KOJI UKAZUJU NA NEPRAVILAN POLOŽAJ ATLASA

Glavobolja

Bolovi u vratnom dijelu kičme

Osjećaj zategnutosti u vratu

Ukočenost vrata,smanjenje obima pokreta

Bolovi u grudnom dijelu kičme

Bolovi u slabinskom dijelu kičme

Ukočenost lumbalnog dijela kičme

Skolioza

Kifoza

Loše držanje

Bolovi i slabost u mišićima nogu

Nestabilnost pri hodu

Osjećaj mravinjanja i trnjenja u nogama

Nesanica

Nedostatak životne energije

Vrtoglavica

Zujanje u ušima

Metoda atlasprofilakse potpuno je bezbjedna. Nema negativnih efakata i uvijek daje dobre rezultate. Važno je napo­menuti da je nakon namještanja položaja atlasa započet novi energetski proces u organizmu. Odgovor i reakcije organizma individualni su. Kontrola je obavezna mjesec dana nakon nam­ještanja. Metoda se može primijeniti u svakoj životnoj dobi.

 

Piše: dr Dušan Nenezić mr.sci, fizijatar, akupunkturolog, kiropraktičar