Porodični ljekar – Vaginalna flora

0
2252

U vagini živi veliki broj mikroorganizama. U većini slučajeva oni su u međusobnoj ravnoteži sa svojim domaćinom. Ovu specifičnu biološku zajednicu zovemo “vaginalna flora”. Gledana kroz mikroskop zaista podsjeća na baštu punu bilja. I kao što se tokom smjene godišnjih doba mijenja izgled prirode, tako se mijenja i slika vaginalne flore. Utišana tokom zime a nabujala u proljeće, flora zapravo govori da se u ženskom organizmu dešavaju slične promjene kao i u njegovom okruženju. Važno je znati da zdrava vagina ima kisjelu sredinu. Prisustvo laktobacila određuje kisjelost vaginalne sredine i sprečava razvoj većine štetnih mikroorganizama. Višak laktobacila, međutim, predstavlja smetnju jer narušava prirodni balans vagine. Potpunim nestankom laktobacila, s druge strane, nestaje i zdrava kisjelost vagine, što je idealna situacija za nezadrživi razvoj kokoidnih bakterija.

Narušena ravnoteža Holanđanka dr Aneliz Gutblut (Annelise Goetbloet), doktor biologije, kaže da svaki poremećaj ravnoteže izaziva određene posljedice (svrab, peckanje, pojačan sekret, sekret neprijatnog mirisa, infekcije, zapaljenje). Intimne tegobe najbolje je spriječiti, a ukoliko do njih dođe, jedini način liječenja je taj da se organizam potakne da se brani i da mu se pomogne da ponovo uspostavi narušenu vaginalnu ravnotežu. Holandska kompanija “Bioclin” ponudila je seriju Multi-Gyn prirodnih preparata koji su odlična preventiva u zaštiti od vaginalnih infekcija, a istovremeno i odlično pomoćno sredstvo prilikom njihovog liječenja medikamentima. Kod bakterijske vaginoze, na primjer, neophodno je da se sprovede terapija medikamentima koju je preporučio ginekolog, ali da bi se brzo smirili simptomi i spriječilo reaktiviranje bolesti preporučuje se da se paralelno koristiti Multi-Gyn. Na prst se nanese malo emulzije, kao zrno graška i aplikuje u vaginu, prethodno ispranu pomoću Multi-Gyn vaginalnog irigatora i koncentrovanih šumećih tableta Multi-Gyn (o tome će kasnije biti više riječi). Multy-Gin pomaže organizmu da uspostavi narušenu ravnotežu vaginalne flore tako što vezuje patogene mikroorganizme za sebe i gradi zaštitni film na sluzokoži vagine. Treba naglasiti da je pH vrijednost Multy-Gina optimalna za postizanje ravnoteže u intimnoj regiji. Stručnjaci “Bioclina” često borave u Srbiji zbog naučnih istraživanja, seminara i radnih susreta sa domaćim ginekolozima. Oni godinama osluškuju puls konzumenata iz Srbije, prilagođavaju svoje proizvode našim željama i stoga je sve više onih koji ne mogu da zamisle svakodnevnu higijenu bez njihovog osnovnog proizvoda (Multi-Gyn), ali i drugih.

Tabu tema Na žalost, vaginalne tegobe su i u 21. vijeku tabu tema, baš kao i prije sto godina. O njima se nerado javno govori. Mnoge žene malo znaju o svom tijelu, zaboravljajući da je zdrava vagina veoma važna za njihovu vitalnost i da ima presudnu ulogu u njihovom seksualnom životu. Loše higijenske navike, kao što su pranje vulve običnim sapunom i nega vagine neodgovarajućim intimnim preparatima mogu dovesti do neželjenih posljedica. Dr Aneliz Gutblut naglašava da je sapun alkalan i da remeti prirodnu kisjelost vulve i vagine, tako da kokoidne bakterije (koje se dobro razvijaju u alkalnoj, odnosno baznoj sredini) dobijaju priliku da bujaju. Ona preporučuje pranje vulve Multi-Gyn FemiWash –om. Ovaj ultra blagi trostruki koncentrat idealan je za dnevnu upotrebu. Ostavlja osjećaj svježine i nježnosti. Specijalna pumpica transformiše tečnost u pjenu koja se direktno nanosi na intimne djelove tijela. Takođe, ona savjetuje povremeno ispiranje vagine pomoću Multi-Gyn vaginalnog irigatora i šumećih tableta Multi-Gyn. Tablete se rastvaraju u mlakoj vodi i prave idealan rastvor za ispiranje vagine. Vaginalno ispiranje treba praktikovati barem dva puta mjesečno, a obavezno poslije seksualnog odnosa bez kondoma (to naročito važi za žene kod kojih je teško uspostaviti ravnotežu vaginalne sredine). Možda će vam zvučati radikalno, ali sa naučnog i medicinskog stanovišta polni odnos bez zaštite ima najveći uticaj na vaginalnu sredinu. Sperma je izuzetno bazna i mijenja pH vrijednost vagine, čime se stvaraju uslovi za razvoj patogenih mikroorganizama. Poslije ispiranja je obavezna primjena Multi-Gyn Actigela, pomoću koga se mnogo brže uspostavlja ravnoteža vaginalne sredine. Vaginalno ispiranje nije mjera kontracepcije.

Suvoća vagine Suva vagina, upozorava dr Aneliz Gutblut, može značiti bolan polni odnos i povećati rizik od fizičkog oštećenja tkiva. Naročito se javlja kod žena u menopauzi. Usljed nedostatka hormona, sluzokoža vagine postaje tanja i ne luči dovoljno sluzi za podmlađivanje. Primjenom Multi-Gyn Liquigela, prirodnog gela bez ulja za hidrataciju, taj problem se uspješno rješava.

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se sreću polno zrele žene. Iako su simptomi upale veoma česti, uglavnom se o njima malo ili nedovoljno zna.