Predstavljen najveći privatni zdravstveni sistem u regionu

0
2628

milan mijovicSedmi podgorički sajam medicine bio je mjesto susreta renomiranih medicinskih radnika i, pored ostalog, idealna prilika za informisanje o dešavanjima u regionu. Istaknuti grudni hirurg dr Milan Mijović, aktuelni medicinski direktor Medigroup-a, opisao je ovom prilikom istorijat i način funkcionisanja ovog novog privatnog zdravstvenog sistema.  — Pokrenut od generacije mladih ljudi koji su stečeni kapital u drugim oblastima odlučili da investiraju kroz razvojni fond i u Beogradu formiraju Bussy Capital Fond koji je investirao između ostalog i u zdravstvo — ovaj kompleksni zdravstveni centar, kaže on, zahtijevao je hrabrost.  — Ideja da se napravi jedan koncept primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zaista je bila jako hrabra.

Tridesetak godina tradicije

Podsjećajući na činjenicu da u regionu već tridesetak godina imamo razvijene privatne  domove zdravlja, male bolnice i najveći broj privatnih zdravstvenih ustanova koje su kreirane kroz ambulante i poliklinike, dr Mijović ističe da u organizaciji tog tipa zdravstva prednjači Slovenija. — U situaciji gdje se u regionu izdvajaju jako velika sredstva, Slovenija, koja je otišla najdalje, izdvaja između 1.480 i 1.600 € po glavi stanovnika, za javni sistem, ali i do 2.500 € i za privatni sistem. Ona je napravila najbolji koncept javnog i privatnog, tako da su pacijenti u mogućnosti da ravnopravno koriste usluge oba sektora.

Ideja o potrebi za osnivanjem prvog cjelovitog privatnog zdravstvenog sistema na ovim prostorima — Medigroup-a — nastala je 2012. Vrlo brzo potom, 12. juna 2013, to je i formalno realizovano. U početku se išlo na akviziciju renomiranih zdravstvenih sistema, njihovo osavremenjivanje i uklapanje u novi sistem, a potom i na izgradnju novih resursa. Tako su se u novom zdravstvenom sistemu našli Dom zdravlja „Ristić”, najstariji dom zdravlja u Beogradu. On je sa 15-ak ambulanti i klasičnim domom zdravlja predstavljao osnovu novog sistema. Urađena je akvizicija i poznate bolnice Jevremove, specijalizovane za ginekologiju, sa više od 25 godina rada, u kojoj se obavi  oko 1.500 procedura (više od 40% procedura u Srbiji). Integrisani su i  Dom zdravlja „Jedro”, Klinika „Miloš”, eminentna klinika za oftalmologiju. Urađen je ribrending, a kupljena je i bolnica beogradskog KBC-a, otvorena 2008. kao tada prvi i najveći bolnički sistem u Beogradu. Nastavljena je izgradnja novih domova zdravlja: Pariske komune, Kalinića, Bulevara, Dorćola.

2017. sistem se proširio i na Novi Sad. Urađena je akvizicija Doma zdravlja „Cvjetković”, otvoren Dom zdravlja „Dorćol”,  a ubrzo je uključena i Specijalna bolnica za antiejdžing i dermatologiju „Ioanna”.  Najveći privatni zdravstveni sistem u regionu ove godine obilježio je  5 godina postojanja. Prema riječima dr Mijovića, u njemu se godišnje obavi više od 700.000 medicinskih procedura, trenutno obuhvata 8 domova zdravlja, ambulantu opšte medicine u Podgorici, 3 specijalne bolnice i opštu bolnicu na Novom Beogradu. Za mjesec dana, najavio je on, biće otvoren još jedan dom zdravlja i veliki dijagnostički centar u Novom Sadu. Centar zapošljava više od 850 stalno zaposlenih i isto toliko konsultanata.  U planu je njegovo proširivanje i na teritoriji Crne Gore.

— Danas smo u mogućnosti da predstavimo jedan vrhunski sistem koji na primarnom nivou ima apsolutno sve, na sekundarnom nivou bolnicu na preko 6.000 m2, sa 7 operacionih sala, 73 kreveta opremljena najsavremenijom tehnikom. Ove godine urađena je i velika investicija od preko 6 miliona evra i sada imamo veliku laboratoriju sa preko 6.000 analiza i najmoderniju tehniku — navodi dr Mijović.

Centar raspolaže velikom trodjelnom laboratorijom: pedijatrija, ginekologija i opšta medicina, sa 23 ordinacije, te ima prostora za prijem više od 300 pacijenata dnevno. Do sada je ovdje rođeno više od 1.600 beba. Samo prošle godine rođeno je 512 beba, u 502 porođaja. Na čelu ovog sektora nalazi se prof. dr Aleksandar Ljubić.

Moderno uređen sistem predstavlja i sektor radiologije. — Pod jednim krovom, u privatnoj ustanovi, imate 2 magneta, skener, digitalni angiograf, 2 rendgena, mamografe, preko 30 ultrazvučnih aparata, sa razvojem najkomletnije interventne vaskularne i nevaskularne radiologije — ističe dr Mijović. Ove godine kupljen je i najmoderniji magnetni aparat kapaciteta  3 tesle, sa kompletnim softverima koji postoje za njega i omogućavaju najkvalitetniju sliku stanja u organizmu.  Ovaj centar predstavlja, po ocjeni dr Mijovića, trenutno jedan od najjačih sistema, sa najmodernijom novom opremom. Ovih dana odrađeno je prvih 30 procedura te vrste. Rukovodilac ovog sektora je prof. dr Đorđe Šaranović.

U domenu hirurgije ostvaren je, takođe, kompleksan program. U domenu barijatrijske i endoskopske hirurgije, na čelu sa dr Borivojem Karadžićem, u hirururškim salama odradi se više od 60% procedura endoskopskim putem. Zapaženo je učešće stručnjaka našeg zdravstvenog sistema, pa su tako angažovani i prof. dr Srđan Đuranović, konsultant na gastroenterologiji, doc. Otaš Durutović, koji vodi Urologiju, sa jedinstvenim tretmanom velikog kamena bubrega, dok Grudnu hirurgiju vodi dr Milan Mijović. Ovdje su aktuelne najmodernije endoskopske procedure kičmenog stuba, što je, kako navodi dr Mijović,  jedinstveno na ovom prostoru. — Preko 150 diskus hernija urađeno je endoskopskim putem, gdje se pacijenti poslije 24 h u potpunosti vraćaju normalnom životu — ističe on.  — Ono što karakteriše Medigroup sistem je da na jednom mjestu, u idealnom prostoru, imate mogućnost konsultacije sa bilo kojim imenom iz Evrope i svijeta, i na jednom mjestu imate zaista kvalitetan tim gdje postoje integracija i   multidisciplinarni pristup, i ne nikako konkurencija javnom sistemu, već zajednički rad sa javnim sistemom — ocjenjuje dr Mijović.

Anita Đurović