Priča o zdravlju žena jednako važna za sve

0
419

Žene, bez obzira u kakvim uslovima žive, kojeg su ekonomskog statusa, kakvog nivoa obrazovanja, kojoj rasi, vjeri, grupi… pripadaju imaju iste probleme u vezi „ženskog zdravlja”.

Mi često živimo sa predrasudama da o temi kao što je zaštita od polno prenosivih bolesti, zaštita od neželjene trudnoće, rano otkrivanje malignih bolesti i sl. žene teže pričaju. Predrasuda je i da znanje o seksualnom zdravlju prati i nivo obrazovanja i pripadnost višoj klasi društva. Iznenadimo se da neko ko nije išao u školu, ko živi u barakama i teškim životnim uslovima ponekad zna mnogo više od vršnjaka koji žive udobnim životom, završavaju visoke škole, znaju teoriju do detalja i svakodnevno znanje šire i dopunjavaju listajući strane na internetu.

Nezaštićeni seksualni odnosi nose rizik od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Ako se žene informišu o svim metodama zaštite, ako znaju koja sve sredstva kontracepcije postoje, kako se koriste, kako do njih mogu doći, može se izbjeći velika muka kroz koju prolaze žene. Tu muku su nam potvrdile žene, svojim iskustvom i teškim pričama kako su prolazile ako se kasno jave ljekaru, ako ne budu primljeni zato što nemaju knjižicu, ako su prinuđene da plaćaju usluge u privatnim ordinaci­jama, ako moraju da pribjegnu nestručnim metoma rješavanja neželjene trudnoće… Ako…

TAMPONI ILI ULOŠCI

Priča o tamponima zbog kojih su neke žene imale tzv. toksični šok nije prošlost. Tokom ljeta u primorskim gradovima žene veoma često koriste tampone da bi se kupale u moru.

Tamponi su idealna zamjena za uloške dok borave na moru, jer se mogu kupati bez ograničenja. Zbog toplote i vlažnosti u vagini na tamponima se brzo i lako razmnožavaju mikroorganizmi, pa je povećan rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka.

ZATO: Birajte tampone provjerenih proizvođača i mijen­jajte ih čim izađete iz vode. Do šoka dolazi kada bakterija Staphilococcus auerus oslobodi otrov koji se širi putem krvi. Ovaj sindrom je rijedak, ali opasan. Polovina svih slučajeva toksičnog šoka do­gađa se kod žena koje upotrebljavaju tampone.

Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo za ginekologiju, iako se najčešće vezuje za upotrebu tampona. Srećom, mogućno­st za nastanak ovog ozbiljnog poremećaja je vrlo mala, posebno ukoliko se tamponi koriste pravilno.

Upravo zbog toga tampone treba često mijenjati, najbolje svaka tri časa.

Sindrom toksičnog šoka najčešće se dešava kod mladih žena koje su tokom menstrualnog krvarenja koristile tampone s velikom moći upijanja. Tamponi koji imaju visoku moć upijanja i koji zbog toga obično duže stoje u vagini predstavljaju odličnu podlogu za razmnožavanje bakterije Staphilococcus auerus. Ako je vagina tokom vađenja tampona suva ili se tampon teško vadi, onda budite sigurni da on ima veću moć upijanja nego što vama treba.

Veoma je važno i da žene na vrijeme pre­poznaju simptome toksičnog šoka. Neki od tih simp­toma su: povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proliv, glavobolja, pad krvnog pritiska, bolovi u mišićima i osip po tijelu. Ako žena uoči ovakve simptome, treba odmah izvaditi tampon i otići ljekaru.

Liječenje antibioticima. Kod oko 30% žena koje su imale ovaj sindrom bolest se ponovo javlja, mada u blažem obliku. Ženama koje su jednom imale sindrom toksičnog šoka zabranjuje se upotreba tampona.

ISPIRANJE VAGINE

Žene četo ispiraju vaginu i pri tome koriste vodu ili neki drugi rastvor, najčešće razblaženu sirćetnu kisjelinu, čaj od kamilice ili žalfije, rastvor borne kisjeline, hidrogen, razne ljeko­vite čajeve, gotove rastvore koji postoje na tržištu i mogu se kupiti u većini apoteka… Za to koriste irigator, ali nerijetko i običan plastični špric. Često to rade sa crijevom od tuša, i sličnim pomagalima.

To rade da bi isprale vaginalni sekret, spermu, ostatke menstrualne krvi ili da bi se oslobodile neprijatnog mirisa vaginalnog sekreta. Nekada žene to rade da bi se zaštitile od neželjene trudnoće.

Savjet: Ispiranje vagine ni u kom slučaju neće vas zaštititi od neželjene trudnoće, a još manje od polno prenosivih bolesti.

Ispiranje vagine se ne preporučuje i to više napravi štete nego koristi. Ako se žene često ispiraju i najobičnijom vodom, poremete ravnotežu u vaginalnoj sredini i odstrane bakterije koje normalno postoje u vagini i održavaju kisjelost vagine koja je uslov da se na razmnožavaju štetne bakterije.

Često se tokom ispiranja direktno unesu bakterije.

Nije rijetko da se žene tokom ispiranja i povrijede i ošteti se vaginalna sluzokoža i to postane ulazno mjesto za infekciju.