Priča o zdravlju žena jednako važna za sve

0
353

Kod ovih žena se češće razvija bakterijska vaginoza, kandidijaza, kao i druge polno prenosive infekcije. I još jednom da naglasim: ISPIRANJE VAGINE NEĆE VAS ZAŠTITITI OD NEŽELJENE TRUDNOĆE !!!!!

PREVENCIJA INFEKCIJA U TRUDNOĆI

Deset savjeta kako se zaštititi od infekcija koje mogu da ugroze bebu, ukoliko ste trudnica ili planirate uskoro trudnoću.

1. Često perite ruke sapunom i vodom, posebno kada kristite toalet, dodirujete sirovo meso, jaja, sirovo neoprano voće, pripremate hranu, radite u vrtu, radite sa drugom vrstom prljavštine. Kada se često rukujete sa ljudima, igrate se sa kućnim ljubimcima, brinete o nekom bolesnom članu porodice, brinete o malom djetetu, mijenjate pelene bebi… Ako voda i sapun nisu dostupni, koristite alkohol, dezinfekciono sredstvo, gel za ruke ili sl.

2.Izbjegavajte da koristite zaje­dnički pribor za jelo sa ma­lom djecom.

3. Meso dugo kuvajte, dobro i dovoljno. Izbjegavajte meso koje je djelimično termički obraćeno (krvave bifteke i sl). Ne podgrijavajte jela sa mesom.

4. Izbjegavajte nepasterizovano (sirovo) mlijeko i mlječne prerađevine napravljene od takvog mlijeka.

5. Nemojte dodirivati i sređivati prljavu posteljinu/krpe u korpama za spavanje ili nosiljkama kućnih ljubimaca.

6. Izbjegavajte svaki mogući kontakt sa glodarima i njiho­vim izmetom. Ako imate kućnog ljubimca, hrčka ili nekog drugog glodara, neka se neko drugi brine o njemu dok ste vi trudni ili planirate trudnoću.

7. Testirajte se na polno prenosive bolesti (STD, PPI) kao što su HIV, hepatitis B i štitite se od njih.

8. Raspitajte se o vakcinama za neke bolesti koje možete dobiti prije trudnoće.

9. Izbjegavajte kontakt sa ljudima koji imaju neku infekciju, kao što su boginje (ovčje boginje), rubeola, pogotovo ako niste preboljeli boginje ili se niste vakcinisali.

10. Informišite se o streptokoku grupe B. Mnoge žene imaju ovu infekciju a nemaju nikakve tegobe. Obzirom da može izazvati ozbiljne probleme kod beba kada je porođaj prirodan – vaginalni, pri kraju trudnoće se preporučuje testiranje na ovu infekciju i antibiotska zaštita.

Na sajtu: www.drfeko.com trudnice mogu postvaiti pitanja na koja će dobiti odgovor u naredna 24 sata.

 

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije