Prirodom protiv celulita

0
686

[heading size=”7”]Celulit predstavlja degenerativne promjene u području kože i potkožnog tkiva (vezivnog i masnog dijela), koje se mogu napipati u vidu čvorova, oteklina, kvrga, a mogu se vidjeti i golim okom. Posljedica su nepravilne razmjene materija u tkivu i usporene eliminacije štetnih materija iz međućelijskih prostora.[/heading]

celulitCelulit je promijenjeno masno tkivo koje se nakuplja na određenim dijelovima ženskog tijela (butine, kukovi, sjedalni dio, stomak, listovi nogu, područje oko skočnog zgloba, oko koljena, a ni ruke nisu pošteđene kao ni predio vrata). Uzrok celulita može biti i genetski, ali najveću odgovornost ipak ima ženski hormon estrogen. Celulit uzrokuje nakupljanje i zadržavanje suvišnih masnoća koje se mogu javiti od puberteta do klimaksa. Samo proces uklanjanja celulita podrazumijeva mnogo truda propraćenog kombinacijom ishrane,vježbanja , zdravog stila života i kozmetičkih tretmana.

Prilikom nastanka celulita formira se želatinozna masa koja je prepuna vode, otpadaka, masnoće blokirane u nepokretnim džepovima koji rade na principu sunđera: što proces duže traje, oni nakupljaju sve više vode i nekih otpadaka metabolizma.

Potom slijedi odbrambena reakcija okolnog tkiva, vezivno tkivo se uvećava i stvara nerastegljiva vlakna između kojih ostaju blokirane masne ćelije, čija funkcija se smanjuje jer do njih sada ne dolaze enzimi i hormoni neophodni za njihovo trošenje. Tako zarobljeno salo kako proces napreduje se sve više degeneriše pa se javljaju vidljive promjene na koži poput: pomorandžine kore, jahaćih pantalona, smotuljka ili jastučića od celulita na stomaku.

Slobodno se može reći da je celulit vidljiv znak starenja kože kao posljedica usporenog metabolizma. Stoga, borba protiv celulita mora biti temeljna, uporna (upornija od njegovog pojavljivanja) i suštinska.

Celulit  se može javiti u bilo kom životnom dobu, od puberteta do menopauze, a opisani su slučajevi i poslje menopauze, pa čak i kod djece. Mnogobrojni su uzorci koji dovode do nastanka i daljeg razvoja celulita:

1. Nepravilna ishrana i nedovoljno uzimanje tečnosti

2. Nedovoljna fizička aktivnost

3. Nošenje neadekvatne obuće i odjeće (visoke potpetice, tijesna odeća)

4. Od zdravstvenih problema: (poteškoće sa varenjem, česte opstipacije – zatvori, poremećaj cirkulacije, poremećaj u radu jetre, bubrega, štitne žlijezde, polnih hormona, nepravilno disanje, neadekvatna primjena ljekova – kontraceptivne pilule itd….)

5. Stres

6. Pušenje i pijenje alkohola

7.Genetski faktor

Potrebno je znati podatak da celulit nije gojaznost i da od njega mogu oboljeti i mršave osobe, pa čak balerine i sportiskinje,  a da blokada masnih ćelija može da nastupi i prije puberteta.

Celulit osim estetskih nedostataka može biti uzrok čitavog niza poremećaja:

1. Bolovi u zglobovima

2. Grčevi u nogama

3. Osjećaj težine u nogama, rukama, kičmi

4. Pojačan venski crtež i promjene boje kože na oboljelom dijelu

5. Neotpornost na hladnoću

6. Lako zadobijanje modrica

Borba sa celulitom nije laka, osoba na putu do eliminacije celulita mora biti vrlo uporna, konstantna i izuskuje mnogo aktivnosti i angažovanja sa naše strane. Ako se pravilno udruže sve alatke u borbi protiv celulita (ishrana, trening, njega), njegovo pojavljivanje može biti kontrolisano. U prirodi, oko nas, postoji mnogo saveznika u borbi protiv celulita.

Biljke koje su do sada pokazale uspješnost na polju borbe protiv celulita su peršun, maslačak, čičak, zeleni čaj, đumbir, trešnjine peteljke i bosiljak. Započeti dan bilo kojim od ovih čajeva dobar je početak u borbi protiv celulita.

Čaj od trešnjinih peteljki posebno je zanimljiv jer vidljivo uklanja celulit, a sve što treba je prokuvati 2 kafene kašičice suvih peteljki u 2dl vode i piti par puta dnevno.

Maslačak je biljka koja se koristi za pomoć kod mršavljenja i detoksikacije organizma. Zbog svog diuretskog djelovanja, čest je sastojak mješavine čajeva za mršavljenje. Podstiče  mokrenje i rad bubrega.

Morske alge su se pokazale kao vrlo uspješne u liječenju i prevenciji celulita. Često se koriste u kombinaciji s glinom. Djeluju na način da pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, podstiču razgradnju masnoća i izlučivanje nakupljene vode u tkivima. Takođe, alge sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala. Alge sadrže minerale, nazasićene masne kisjeline, polisaharide, proteine, aminokisjeline, betakaroten, vitamine E, B1,B2 i B12.

Ljubičasta hrana

Iako se čini kako boja namirnice nije povezana s njenim hranjivim vrijednostima, ljubičasta hrana je dobar saveznik u borbi protiv celulita. Grožđe, bobičasto voće, borovnice, trešnje i patlidžan bogati su antocijanom, specifičnom materijom koja ima visoku antioksidativnu vrijednost. Zbog toga te namirnice podstiču bolji rad krvotoka, a manjak cirkulacije je čest uzrok nastanka celulita.