Pruritus – klinički izazov (I)

0
1391

Pruritus uz maligne bolesti Svrab se pojavljuje uz druge zloćudne bolesti poput karcinoida, ili kao paraneoplastični fenomen uz MEN II sindrom i inzulinom. Karcinoidi su neuroendokrini tumori koji izlučuju serotonin, histamin i bradikinin koji imaju pruritogeno djelovanje. U kliničkoj slici karcinoida nalazimo intermitentne flushinge glave i vrata s pojavom svraba. Pruritus kod endokrinoloških poremećaja Pruritus se može pojaviti u kliničkoj slici poremećaja rada štitaste žlijezde, te u oboljelih od dijabetesa. Kod hipertireoze, moguće je da povišeni nivo hormona štitnjače, aktivira kinine koji posreduju u osjećaju svraba ili snižavaju prag osjetljivosti svraba usljed vazodilatacije. U bolesnika s dijabetesom pojava svraba je vjerovatno posljedica dijabetičke neuropatije i anhidroze.

Pruritus kod mastocitoze i AIDS-a
Pruritus je očekivani simptom u mastocitozi, grupi bolesti povećanog stvaranja mastocita. U kutanom obliku bolesti, povećan je broj mastocita u koži i potkožnom tkivu. Sistemni oblici znače povećan broj mastocita u koštanoj srži i unutrašnjim organima. Kožne promjene ne moraju biti prisutne, kao ni u malignoj mastocitozi gdje je povećan broj mastocita u perifernoj krvi. Klinička slika mastocitoza posljedica je prekomjerne prisutnosti medijatora oslobođenih iz mastocita: javljaju se svrab, eritem, urtikarija, abdominalni bolovi, mučnina, povraćanje, glavobolje i sinkope.
U oboljelih od AIDS-a svrab se javlja u sklopu ostalih kutanih manifestacija, poput ekcema, seboreje ili kao reakcija na antivirusne ljekove.
Neurogeni pruritus
Intratekalna aplikacija morfina primjenjuje se u liječenju hronične boli povezane s malignom bolesti. Aplikacija opioida u kičmenu moždinu izaziva pojavu svraba. Nalokson djelotvorno otklanja pruritus.
Neuropatski pruritus
Kod oštećenja centralnog ili perifernog nervnog sistema pojavljuje se refrakteran pruritus, segmentalne distribucije, bez promjena na koži.
Prolongiranim izlaganjem UV zračenju ili ozljedom vratne kičme, javlja se brahioradijalni pruritus, na dorzolateralnom području podlaktice, iznad m. brachioradialisa. Epidermis kože tog područja smanjeno je inervisan.
„Notalgia paresthetica” nastaje zbog traumatskih ili degenerativnih promjena cervikalne ili torakalne kičme. Neuropatski pruritus pojavljuje se i u sklopu postherpetične neuralgije trigeminusa.
Idiopatski hronični pruritus ani
Idiopatski pruritus analnog područja javlja se bez dokazane dermatološke, proktološke bolesti ili infestacije. Obilježen je rekurentnim pruritusem, često refrakternim na standardne higijenske, dijetetske ili hirurške mjere.

Milica Šofranac