Rak – mislite na vrijeme

0
406

[heading]Zdrave životne navike i izbjegavanje rizika iz okruženja mogu u izvjesnoj mjeri pomoći u prevenciji raka[/heading] Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka (American Cancer Society), rak može biti uzrokovan brojnim faktorima, kao što su duvan, hrana bogata zasićenim mastima, nedovoljan unos svježeg voća i povrća i infekcije virusima ili bakterijama koje izazivaju rak. Jedan od faktora rizika je i starosno doba – svake tri od četiri osobe oboljele od raka imaju preko 55 godina.

Međutim, iako su otkrivene brojne metode sma­njenja rizika obolijevanja od raka, dokazano je da ni najbolje od tih metoda ne mogu da spriječe svaki slučaj pojave raka.

Žene najčešće obolijevaju od raka dojke, što po­tvrđuje i podatak da samo od ove bolesti svake godine u svijetu oboli čak 1,2 miliona žena. Osim toga, najveći broj žena obolijeva i od raka debelog creva, grlića materice i raka pluća. Muškarci najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, debelog crijeva i prostate.

Incidenca karcinoma grlića materice je u našem regionu znatno viša od evropskog prosjeka. Broj registro­vanih slučajeva u Crnoj Gori je u 2003. god. iznosio 138, a u bolničkoj službi su liječene 83 žene. Prema podacima Insti­tuta za javno zdravlje Crne Gore iz 2008. godine, 17 žena je umrlo od raka grlića materice, 13 od raka jajnika, a čak 76 od raka dojke.

Neki faktori rizika se mogu kontrolisati. Zdravim životnim navikama i izbjegavanjem izloženosti faktorima rizika iz okruženja, svaki pojedinac može da smanji vjerovatnoću da oboli od raka. Ljekari koriste testove za rano otkrivanje raka, čime se povećavaju šanse da se rak otkrije u ranoj fazi razvoja, kada ga je lakše liječiti.