Rinitis, Sinuzitis, Anemije

0
891

sandozFarmaceutska kompanija Sandoz organizovala je stručni sastanak 22. februara u hotelu Podgorica, u Podgorici. Teme sastanka su bile rinitis, sinizutis i anemije. Sastanku su prisustvovali ljekari i farmaceuti koje je u ime Sandoza pozdravila dr Nataša Fatić.

Dr Vladan Knežević, spec. ORL iz Kliničkog centra Crne Gore, podsjetio je da su najčešće infekcije gornjih disajnih puteva prehlada, rinosinuziti i upala srednjeg uva, koja se najčešće dešava kod male djece.

– Problemi sa nosem, rinitis i upala sinusa načešći su u uopštenoj populaciji. Nos čini veoma važnu funkciju disanja, zagrijava i čisti vazduh. Najčešće nam se javljaju prehlađeni pacijenti sa zapušenih nosem, rinitisom – kazao je dr Knežević.

anemijeIstakao je da je teško razlikovati nealergijski i alergijski rinitis. Rinitis je zapaljenje sluznice nosa koja se ispoljava curenjem nosa, plačljivim izgledom pacijenta, zapušenim nosem, otežanim disanjem, zbog čega pacijenti slabo spavaju i narušen im je kvalitet života.

– Najčešće se radi o alergijskom rinitisu. Mnogo više je alergijskih rinitisa na našem podneblju. Rinitis mogu uzrokovati razni faktori: smog, okolina, pušenje, prašina, promjena temperature, vlažnost vazduha, dok se virusne i bakterijske infekcije nadovezuju.

Rinitis u prvom redu liječimo davanjem kapi za nos. Lijek Operil® je  pokazao dobre rezultate. Mnogo se kraće javljaju rinitisi, a već nakon petnaestak minuta primjene lijeka Operil®, dolazi do otpušavanja nosa, odnosno dolazi do povlačenja edematozne sluznice i pacijent prodiše – istakao je dr Knežević.

Kapi za nos se najčešće koriste kod curenje nosa, upala i polipa. Za terapijski tretman običnih i alergijskih rinita koriste se dekongestivi, intranazalni kortikosteroidi koji mogu biti topikalni.

– Postoje značajne razlike u dužini njihovog dejstva dekongestiva. Mogu biti kratkodjelujući, čije dejstvo traje tri do četiri sata te se moraju stalno dozirati, dok kod dugodjelujućih, kao što je lijek Operil®, dovoljno je dozirati kapi dva do tri puta dnevno – naglasio je dr Knežević.

Zbog same anatomije nosa, dr Knežević preporučuje upotrebu spreja jer se lakše rasprši po nosnim školjkama te brže djeluje na sluznicu nosa.

Govoreći o sinuzitisu, dr Katarina Mitrović spec. ORL, subspecijalista alergologije iz Kliničkog centra, podsjetila je da su sinusi povezani sa nosem preko uzanih otvora kroz koje izlazi sekret iz sinusa, a ulazi vazduh.

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima lica i baze lobanje koje su obložene respiratornom sluzokožom koja stvara sekret. Drenaža sekreta i ventilacija su najvažnije kada su u pitanju sinusi.

– Kada gust sekret ili otok sluzokože izazvan infekcijom, alergijom ili iritansima dovedu do suženja ili potpune blokade ovih otvora, dolazi do zapaljenja nosa (sinuzitis ili rinosinuzitis). Drenaža sekreta i ventilacija su dva najvažnija faktora za održavanje normalne fiziologije sinusa i njihovih sluznica. Normalna drenaža sekreta je kompleksan mehanizam, kako po pitanju stvaranju sluzi, tako i po pitanju njenog mehanizma prenošenja, i u velikoj mjeri je zavisna od stvaranja sluzi, njenog sastava, efikasnosti rada treplji, resorpcije na nivou sluznice stanja ušća sinusa i odgovarajućih pukotina u predjelu etmoida, gdje se određeni sinus drenira.

Normalna vrijednost pH nosne sluznice  je između 7,5 – 7,6 i ako je to prisutno stvara se nazalan sekret u smislu količine i sastava komponenti – istakla je dr Mitrović.

Ona je podsjetila i da različiti spoljni faktori kao što su: aerozagađenja, spoljni iritanski duvanski dim, neka patološka stanja i neodgovarajuća vlažnost vazduha mogu negativno uticati na prenos sluzi. A simptomi sinuzitisa su: zapušenost nosa, hrkanje, pritisak i bol u predjelu lica, glavobolja, curenje nosa, slivanje sekreta u ždrijelo, kašalj, temperatura, odsustvo mirisa, neprijatan ukus i miris u ustima, bol u predjelu zuba, umor i loša koncentracija.

– Akutni sinuzitis može biti uzrokovan virusnim infekcijama, kada je većina slučajeva akutnih upala sinusa uzrokovana prehladom, bakterijskim infekcijama kad infekcija gornjih disajnih puteva, koja traje duže od 7 do 10 dana – akutni sinuzitis će vjerovatno biti uzrokovan bakterijskom, a ne virusnom infekcijom ili  gljivičnom infekcijeom, gdje postoji povećan rizik od gljivičnih infekcija ako pacijent ima sinusne abnormalnosti ili oslabljen imunološki sistem – kazala je dr Mitrović.

– Što se tiče mukolitika u kliničkoj praksi, njih koristimo za bolesti gornjih i donjih disajnih puteva. Mukolitici mijenjaju fizičko hemijska svojstva smanjujući gustinu, viskoznost mukusa. Sekretolitici pojačavaju bronhijalnu sekreciju tečnosti i na taj način otapaju sluz. Sekretomotorici podstiču uklanjanje mukusa pojačavajuči pokretljivost cilijarnih resica.