Rekonstrukcija bešike robotskom metodom

0
933

koc 1Tumori bešike su drugi najčešći oblici raka među urološkim karcinomima, dok je četvrti najčešći  rak kod muškaraca i osmi najčešći kod žena. Posebni etiološki faktori uključuju pušenje i upotrbu duvana te izloženost hemijskim bojama i teškim metalima. Pojavljuje se krv u mokraći sa ili bez ugrušaka kod gotovo svih pacijenata. Ponekad, analiza urina može upućivati na mikroskopsku hematuriju (krv u urinu) koja se ne može vidjeti golim okom.

Liječenje se određuje u zavisnosti od stadijuma bolesti i stepenu maligniteta tumorskih ćelija. Ako je bolest napredovala s unutrašnje površine bešike u dublje slojeve, ili ako ne reaguje na liječenje, iako je ograničeno na unutrašnjost površine ili ako se ponovo pojavljuje, možda će biti potrebno ukloniti bešiku.

Kada se bešika uklanja, prostata se takođe može ukloniti kod muškaraca, dok se kod žena mogu ukloniti i materica, jajnici i prednji dio vagine. Neki posebni uslovi omogućavaju samo uklanjanje mokraćne bešike kod žena. Prilikom odstranjivanja mokraćne bešike i prostate kod muškaraca, preporučuje se održavanje postojećih nerava koji imaju ulogu u seksualnim funkcijama i mišićima koji obezbjeđuju urinarni kontinuitet. Štaviše, potrebno je ukloniti i okolne limfne čvorove, gdje je verovatno širenje tumorskih ćelija.

U tom cilju, treba da se uklone limfni čvorovi, počevši od bifurkacije aorte ili oko živaca ili velikih krvnih sudova, kranijalnih nerava do pređašnjeg i spoljnih do lumbalne kičme. Nasuprot raku drugih organa, nakon uklanjanja organa bešike, ureter je ili anastomozan na prednji abdominalni zid ili pacijent živi sa vrećicama pričvršćenim na abdominalni zid do kraja života, ili sa novom bešikom.

Iako su obije operacije prihvatljive metodologije u modernoj urologiji, sva ograničenja treba potisnuti za rekonstrukciju bešike kod svih pacijenata. Stoga se eliminišu psihološki problemi koji proističu iz neophodnosti života sa vrećicom do kraja života, dok se smanjuje rizik od infekcije urinarnog trakta. Primarni preduslov rekonstrukcije bešike je nepostojanje tumora u kanalu kroz koji prolazi urin iz bešike prema spoljašnjem dijelu tijela.

Moguće je ustanoviti da li je ovaj preduslov zadovoljen ispitivanjem dijela od najproksimalnijeg dijela kanala, gdje je novi dio bešike anastomoziran u operaciji. Sopstveni djelić tankog crijeva se najčešće koristi širom svijeta kako bi se napravila nova bešika. S obzirom da je tanko crijevo ukupne dužine oko 8 metara, posljednji segment od 55 do 60 cm upotrebljava se kako bi se konstruisala nova bešika.

Preostali krajevi tankog crijeva međusobno se povežu kako bi se osigurala cjelovitost crijeva. Uklonjeni crijevni segment je oblikovan i povezan radi konstrukcije nove bešike. Kanali kroz koje prolazi urin iz bubrega u mokraćnu bešiku, preciznije ureter, anastomirani su na novu bešiku, a donji kraj mokraćne bešike anastomiran je do kanala koji izlučuje urin. Dakle, pacijent ne mora živjeti s vrećicom pričvršćenom na trbušnu kožu. Nakon završetka operacije, bolesnik vremenom uči da koristi novu bešiku. Slično kao i kod pražnjenja stolice, pacijent se mora nekoliko puta saviti kako bi ispraznio urin.

Hirurška konstrukcija bešike nije samo tehnički otežana, već zahtijeva i strog nadzor, a operaciju treba da obavljaju iskusni ljekari na iskusnim ustanovama. Otvorene ili potpuno zatvorene, odnosno metode robotske hirurgije, mogu se koristiti za operaciju. Robotska metoda nudi više prednosti pacijentu. Među njima su smanjena količina intraoperativnog krvarenja i manje postoperativne komplikacije. Osim toga, pošto abdominalni mišići nisu oštećeni intervencijom jer je urađeno samo nekoliko rezova, oporavak je brži i pacijent lakše prazni novu bešiku nakon oporavka.

Potpuno zatvorena hirurgija, odnosno robotska hirurgija, obavlja se u ograničenom broju objekata širom svijeta. American Hospital u Istanbulu je među tim objektima.

*Prof. dr Derya Balbay M.D. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Hacettepe 1985. godine. Završio je studije urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Hacettepe između 1988. i 1992. godine. Posjećivao je Mayo Cliniku 1994. godine i dobio stipendiju u uro-onkologiji na UTMD Anderson Cancer Centeru između 1996. i 1999. godine. U zvanju profesora je od 2008. godine.

Informacije:
Tel: +90 4443 777 Ext (1580-1581)
www.amerikanhastanesi.org
e-mail: mderyabalbay@yahoo.com,
deryab@amerikanhastanesi.org
+382 67310337, mail: montenegro@kochealthcare.org

Prof. dr M. Derya Balbay, spec. urologije*

Amerikan Hospital, Istanbul