Samo zdrava nacija rađa šampione

0
418

Ministarstvo sporta i Klinički centar Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite sportista, čiji su glavni ciljevi: podizanje nivoa svijesti o značaju pravilnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista kao preventivne mjere u cilju smanjenja broja zdravstveno incidentnih situacija na sportskom terenu, obezbijeđivanje besplatnih sistematkih pregleda u Kliničkom centru Crne Gore za djecu koja se bave sportom i koja su registrovana kod nacionalnih saveza i stvaranje institucionalnih uslova za unaprijeđenje zdravstvene zaštite sportista. Tim povodom, Ministarstvo sporta je u saradnji sa Institutom za bolesti djece 24.09.2017. godine započelo sa realizacijom besplatnih sistematskih pregleda za djecu uzrasta do 15 godina.

U koordinaciji sa Odbojkaškim, Fudbalskim, Rukometnim, Vaterpolo i plivačkim i Košarkaškim savezom Crne Gore formiran je spisak od 200 sportista koji će, zbog takmičarskog opterećenja imati prednost prilikom obavljanja pregleda. Takođe, Ministarstvo sporta će, u saradnji sa Institutom za bolesti djece, napraviti i analizu najučestalijih zdravstvenih problema djece koja se bave sportom na osnovu ovih pregleda.

Kakva će biti uloga Zavoda za sportsku medicinu, čije osnivanje je predviđeno u Nacrtu novog zakona o sportu?

Cilj osnivanja jedne takve ustanove je unifikacija sistema utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista. Nacrtom zakona ograničeno je da se utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista može sprovoditi samo u Zavodu, pa bi se na ovaj način obezbjedilo da se zdravstveni pregledi sportista sprovode na isti način i pod istim uslovima za sve sportiste. Takođe, Zavod će voditi evidenciju svih obavljenih pregleda, pa će se podaci o zdravstvenoj stanju sportista nalaziti na jednom mjestu. Nažalost, poznati su i slučajevi sa smrtnim ishodom, a da su pritom ti sportisti imali utvrđenu zdravstvenu sposobnost.

Zdravstvena sposobnost sportista, shodno Nacrtu zakona, u Zavodi će se utvrđivati najmanje jednom u toku 12 mjeseci, ako pravilima nacionalnog sportskog saveza nije određen kraći period, umjesto najmanje 6 mjeseci prije takmičenja, kako je to do sada propisano. U ovakvom slučaju moglo se desiti da neko takmičenje traje godinu dana (npr. nacionalne lige), a da je sportista utvrdio zdravstvenu sposobnost 6 mjeseci prije početka takmičenja, što bi u krajnjem značilo da on jednu ipo godinu nije pregledan. Za sportiste koji su, u velikom broju sportova, fizički opterećeni to je jako dug period. Zdravstvena sposobnost djece koja se bave sportom na osnovu Odluke, utvrđuje se jednom godišnje, najmanje tri mjeseca prije početka bavljenja sportskim aktivnostima.

Kao dugogodišnji vrhunski sportista možete li, na osnovu sopstvenog iskustva, da našim čitaocima objasnite značaj sporta za zdravlje, posebno kada su u pitanju djeca i mladi? Kada je nabolje početi baviti se sportom?

U namjeri da ono najvrjednije što Crna Gora ima – djecu i mlade, od najranijeg doba usmjerimo na pravi životni put i sticanje zdravih psihofizičkih navika, Ministarstvo sporta želi, između ostalog, da promoviše sport kao vrlo važan segment u razvoju djece i mladih, od njihovog predškolskog do visokoškolskog uzrasta, i kampanjom povratka fizičke kulture u osnovne i srednje škole, jer je, smatramo,  vrlo  važno sport institucionalizovati kako bi bio dostupan svima, svuda i uvijek. Iskustvo vrhunskog sportiste takođe me obavezuje, da kao prvi ministar sporta u nezavisnoj Crnoj Gori, strateški utabam put svoj djeci da već od malih nogu zakorače u svijet beskrajnih mogućnosti, a sport to jeste. Prije svega, sport će  doprinijeti njihovom srećnom i pravilnom odrastanju. Zato je izuzetno važno da navikavamo djecu na fizičku aktivnost, da ih naučimo pravilnom držanju tijela, da im kroz igru uz pomoć raznih sportskih rekvizita i sprava podstaknemo želju za vježbanjem, da razvijaju svoje sposobnosti i otkrivaju nove, da im sveobuhvatnim programima kreiranim za predškolski i školski uzrast omogućimo da savladaju osnove bazičnih sportva i druge vještine. Sport će im pomoći da se osjete zdravim,  fizički sposobnim, budu spretni, okretni, naučiće se fer pleju, samostalnosti i brizi o sebi i svom zdravlju. Baveći se sportom, djeca i mladi razvijaju svijest o sebi i drugima, timskom radu, protivnicima, uče kako da pobijede  i  prihvate poraz, ali  i savladaju jednu od najvažnijih životnih lekcija – da drugih granica nema osim onih koje sami sebi postavimo. Sport je najzdraviji i najbolji način za prevenciju i liječenje velikog broja deformiteta i bolesti kod djece. I samo na takav način neiscrpnu dječiju energiju usmjerićemo u vrlo važan proces njihovog uravnoteženog i pravilnog razvoja. To bi bio naš odgovor na hronični nedostatak fizičke aktivnosti kod dječaka i djevojčica, danas sve više zaokupljenih virtuelnim svijetom video igara, tableta i pametnih telefona, na šta nažalost niko od njih nije imun.