Savjesno i odgovorno izvršavanje ljekarske profesije

0
643

Intervju: Dr Ganimeta Hodži, specijalista opste medicine i izabrani doktor u ambulanti  barskog Doma zdravlja u Ostrosu

ganimetaMala ali predana ekipa predvođena dr Ganimetom Hodži pruža medicinsku pomoć mještanima Ostrosa i okolnih sela. Iako uslovi za rad nijesu idealni, to ne sprečava dr Hoži da sa puno pažnje i profesionalizma pristupi svakom pacijentu. Njenu posvećenost poslu cijene i poštuju ne samo mještani kojima svakodnevno pruža medicinske usluge, već i kolege.

Baviti se ruralnom medicinom nije lako, ali dr Hodži već 16 godina uspješno savladava sve profesionalne prepreke.

Ruralna medicina je pružanje zdravstveni usluga građanima koje žive i rade u seoskim područjima. Ona obuhvata pružanje medicinskih usluga svim starosnim grupama, od rođenja do duboke starosti. Velika je razlika između ruralne i urbane medicine. U gradovima je mogućnost liječenja, diajgnostike i specialističke konsultacije lakše dostupna, dok su u ruralnoj sredini, pacijenti upućeni na jednog doktora koji raspolaže oskudnim dijagnostičkim sredstvima, kao što je laboratorija ili rentgen. Udaljenost od bolnice je velika, oko 40 km, što dodatno otežava rad. Zakazivanje pacijenata i njihova elektronska evidencija je nemoguća zbog nepostojanja mreže, pa se sav posao koji se obavlja na računaru, radi kod kuće. Izabrani doktor u ruralnoj sredini ima obavezu da organizuje dežurstva nakon radnog vremena i tokom vikenda, zbog zbrinjavanja hitnih slučajeva.

Predani humanisti čine ekipu ambulnte na Ostrosu.

U ambulanti ima ukupno šest zaposlenih. Osim mene, u ambulanti Ostros rade i medicinski tehničar, visoka medicinska sestra, patronažni tehničar i vozač sanitetskog vozila.

Zahvaljujući dr Hodži i njenom timu mještani Ostrosa ne moraju da odlaze u Bar ili neki drugi grad na pregled. Večinu medicinskih usluga mogu da dobiju u mjesnoj ambulanti.

           Medicinske usluge koje pružamo u ambulanti su: preventivni i kurativni pregledi, obrada i šivanje rana, skidanje postoperativnih konaca i ispiranje ušiju. Takođe, obavljamo sistematske preglede od rođenja do studentskog uzrasta i određujemo individualne kalendare za vakcinaciju.

Iako je ambulanta smještena u ruralnom području, kvalitet opreme ne zaostaje za opremom u gradskim ambulantama.

 

Mnoge ambulante sigurno nemaju opremu koju mi posjedujemo. Zahvaljujući velikom doprinosu direktora i menadžmenta Doma zdravlja Bar, donacijama naših iseljenika i turske Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju „TIKA“  imamo opremljeno sanitetsko vozilo, defibrilator,ekg monitoring, ekg portabel za rad u terenu i invalidska kolica.

 

Dr Hodži uživa u svom poslu, mada joj ponekad vremenske neprilike prave problem i otežavaju rad

         Ambulanta Ostros pokriva dvije mjesne zajednice Ostros i Đuravci, sa oko 22 sela. Broj registrovanih pacijenata je 1647. Broj mjesečnih pregleda kreće se između 600 – 700, kućnih pregleda ima 20-30, a patronažnih posjeta ima od 150 do 200. Naporno je obavljati sve ove preglede sam, pogotovo zbog raštrkanosti naselja, nepristupačnosti terena, velike udaljenosti od bolnice i Doma zdravlja, vremenskih neprilika kao što su snijeg, magla i kiša kada treba pješačiti i po nekoliko kilometra. Ali sve se to dobro podnosi kad je komunikacija sa pacijentima uspješna, saradnja medicinske ekipe sa članovime porodice dobra, pa se stoga mogu lakše donjeti odluke o daljem tretmanu pacijenta.

 

Problema pri radu ima, ali se i oni brzo riješe.

Imajući u vidu sve što sam do sada rekla jasno je da problema ima i da su oni raznovrsni, jer treba naći rješenje za svaku situaciju i svakom pacijentu pružiti pomoć. Treba adekvatno liječiti, zbrinuti nepokretne, rješavati hitne slučajeve i održavati vitalne funkcije do najbliže bolnice što nije nimalo lako,  pogotovo u ruralnim oblastima.

 

Ambulanta Ostros je dobro opremljena i u njoj rade stručni ljudi, ali uvjek ima mjesta za poboljšanja.

Prioritena potreba ambulante Ostros je regulisanje interneta, brži rad kompjutera, vozilo za kućne posjete i svakodnevni rad spremačice koja trenutno dolazi samo dva puta nedeljno.

 

Prostorije ambulante Ostros rado ugošćavaju sve one koji su spremni da podjele svoje znanje i iskustvo, ili da nauče nešto novo.

Sa zadovoljstvom vam mogu reći da svake godine organizujemo razna predavanja o dijabetesu, promovisanju zdravlja i zdravim stilovima života. Djecu iz osnovnih i srednjih škola  edukujemo o štetnosti droga i pušenja. Zajedno sa viskom medicinskom sestrom organizujemo predavanja o dojenju i njezi porodilja.

 

Dr Hodži je rado viđena gošća na konferencijama i skupovima, na kojima ima priliku da sa kolegama razmjeni iskustva i usavrši stečeno znanje.

Što se tiče usavršavanja, trudimo se da ne zaostajemo i da učestvujemo na stručnim skupovima koliko god je to moguče. To pokazuje i licenca za praksu koju sam dobila 2011. godine. Trnutno se pripremam za učešće na Svjetskom kongresu ruralne medicine u Dubrovniku na kome ću predstaviti svoj rad.  

 

Za poseban doprinos u radu i afirmaciji humanih načela profesije dr Hodži je 2014. godine uručena nagrada Ljekarske komore „Doktor Branko Zogović.“

Nagrada „Doktor Branko Zogović“ za moj dugogodišnji rad je veliko priznanje. Ovo priznanje potiskuje sve moje strahove i strepnje kao jedinog doktora na području Krajine, i predstavlja podstrek za dalji rad.