ŠUGA: RELATIVNO JEDNOSTAVNA BOLEST- VELIKI PRAKTIČNI PROBLEM

0
25962

KAKO SE ŠUGA LIJEČI?

Brojnim preparatima – skabicidima, od kojih je najbezbjedniji i prilično efikasan precipitat sumpora u koncentracijama 5% (za djecu) do 20% (za odrasle). Benzyl-benzoata 25% nema na tržištu, a koristi se, u drugim zemljama i lindan, malation 5%, permetrin 5% koji se preporučuje za terapiju djece, trudnica i dojilja.Vrlo je efikasan i ivermektin per os koga takođe kod nas nema na tržištu. Skabicidi uništavaju odrasle jedinke, a neki od njih i jaja. Dužina trajanja liječenja je u praksi individualna, od minimalno 3 dana, sa mazanjem 2 puta dnevno, cijelog tijela „ od vrata na dole“, bez kvašenja kože, do povremenog ponavljanja terapije zbog rezistencije bolesti, eventualno pogrešnog prethodnog liječenja ili nepravilno sprovedene terapije.

KOGA SVE TREBA LIJEČITI ?

Liječe se po pravilu, ponekad i preventivno, svi članovi porodice ili zatvorenog kolektiva, a ne samo oboljeli koji živi u tom kolektivu ili porodici, kao i osobe koje su bile u produženom direktnom kontaktu sa oboljelim, i to svi istovremeno. Ponekad je potrebno ponoviti terapiju kod produženih znakova i simptoma bolesti.

DA LI SE ŠUGA MOŽE DOBITI OD ŽIVOTINJA?

Ne. Životinje ne šire uzročnike ljudske šuge. Razni varijeteti uzročnika životinjske šuge mogu preći sa bolesne životinje na čovjeka, izazivajući privremeni svrab i iritaciju ljudske kože, ali se ne mogu na čovjeku razmnožavati, te nakon nekog vremena uginu. Bolesnu životinju treba liječiti, ali ne treba liječiti i čovjeka – vlasnika, jer će uzročnici životinjske šuge sami uginuti na ljudskoj koži.

DA LI SE ŠUGA PRENOSI KUPANJEM U JAVNIM BAZENIMA?

Vrlo, vrlo rijetko, i to samo ako je osoba koja se kupa u bazenu zaražena oblikom šuge zvanim scabies norvegica.

KAKO SE RIJEŠITI UZROČNIKA ŠUGE SA ODJEĆE, NAMJEŠTAJA IZ KUĆE/ STANA?

Kako uzročnici ljudskog skabijesa ne mogu preživjeti više od 2-3 dana van ljudske kože, dekontaminacija se može izvršiti pranjem na visokim temperaturama i sušenjem u sušilicama za veš, hemijskim čišćenjem, ali i sklanjanjem odjeće i sl. od domašaja oboljele ljudske kože na 72 sata minimalno. Ipak, u praksi se ova posljednja preporuka ne pokazuje dovoljnom.

Dr Olivera Simić-Kovačević, spec. dermatovenerolog
PZU “Dr Kovačević”, Budva