Sunce i djeca

0
488

[heading]Znaci starenja i tumori kože viđaju se u kasnjim životnim dobima, ali oni nastaju zbog kumulativnog efekta UV zračenja nakupljenog tokom ranjih godina.. Što su djeca mlađa, više ih treba čuvati od sunca a bebe do 6 mjeseci nikako ne bi smjele biti izložene direktno suncu. Iako blegotvorni, sunčevi zraci i visoke temperature mogu izazvati niz problema, od opekotina do toplotnog udara i sunčanice[/heading] Tijelo vaše bebe može izgledati kao mala misterija za vas…

Koža novorođenčadi, dojenčadi i djece do tri godine izuzetno je osjetljiva jer imaju vrlo tanak površinski sloj kože i nerazvijen odbrambeni sistem.

Mehanizmi koji su važni za održavanje stalne tje­lesne temperature tijela još su nerazvijeni, lojne i znojne žlijezde nisu u punoj funkciiiji, tako da sve ovo kožu beba čini posebno osjetljivom na štetan uticaj sunca. Kada se tome dodaju činjenice da koža pamti svaki minut proveden na suncu i da se 50-80 odsto izlaganja suncu desi baš u djetinjstvu, izlišno je i govoriti koliko je važno sačuvati najmlađe od štetnog sunčevog zračenja..

Siguran boravak na moru

Boravak na otvorenom za djecu je veliki užitak. Brčkanje u plićaku, igre u pijesku, vožnja biciklom – uobiča­jene su ljetnje aktivnosti.

Ako nisu odgovarajuće zaštićena, djeca pri učes­talom i dugotrajnom boravku na otvorenom trpe snažno opterećenje na koži zbog djelovanja sunca.

Osjetljiva dječija koža traži posebnu pažnju!

Pretjerano izlaganje suncu, posebno od 10 – 17 ča­sova, može biti opasno, što uzrokuje akutno i kumulativno oštećenje kože. Treba imati na umu da pijesak i kamenje reflektuju sunčeve zrake, pa ako se vaše dijete i nalazi ispod suncobrana, to ne znači da je potpuno zaštićeno.

Kako biste izbjegli štetne uticaje sunca i maksimalno isko­ristili sve njegove blagodeti, treba se pridržavati osnovnih pravila zaštite:

•ne izlagati djecu suncu između 10 i 17 časova

•boravite pod suncobranom

•obavezno koristiti preparate sa zaštitnim faktorom od 30 pa naviše (zavisno od dobi i prirodnoj boji kože djeteta) bilo ono u hladovini ili je direktno izloženo suncu

•preparat za zaštitu od sunca nanijeti na kožu pola sata prije izlaganja djeteta suncu

•ne zaboraviti dobro zaštititi posebno osjetljive i izložene djelove tijela kao šta su usne, uši i zadnji dio vrata (idealni za primjenu preparati za zašitu od sunca u STIKU)

•neizostavni rekviziti šeširić sa širokom obodom, komotna odjeća dugih rukava, sunčane naočare

•zaštitnu kremu nanositi svaka dva sata i nakon boravka u vodi

•obilno nanositi preparate jer samo debeli sloj kreme osigurava zaštitu označenu na pakovanju

•zaštitite se od sunca i kad je oblačno ili kada ste u hladu. Oblaci propuštaju 90% UV zraka

•na kraju dana, nakon sunčanja, nanijeti proizvod za njegu. Takvi “after sun” proizvodi isušenoj koži vraćaju vlagu, intenzivoi smiruju nadraženu kožu i ublažavaju osjećaj peckanja i zatezanja

Šteta u mladosti može imati stalne, ozbiljne efekte i uvijek treba preduzeti mjere predostrožnosti da bi se zaštitila koža djeteta.

Šta treba znati o preparatima za zaštitu od sunca:

Danas je jedino pouzdan, lako prihvatljiv i elegantan način zaštite preparatima koji se nanose na kožu, jer su oni odmah na mjestu djelovanja i mogu se prilagođavati indi­vidualnim potrebama svake kože. Zaštitni filtri su osnovne komponente ovih preparata i najčešće se za postizanje visoke vrijednosti zaštitnog faktora kombinuje više filtera iz obije osnovne grupe, hemijskih ili UV-apsorbera i fizičkih ili mehaničkih filtera. Da bi preparat bio kvalitetan, efikasan i bezbjedan, mora da pojseduje minimalnu mogućnost iri­tacije i senzibilizacije, da formira film na površini kože, da bude vodootporan i da koži obezbijedi sve komponente koje su joj neophodne u ekstremnim uslovima u kojima se nalazi prilikom sunčanja.

•za zaštitu djece ljekari preporučuju sredstva sa mineralnim blokatorima (titan dioksid,cinkov oksid), od­nosno, sa organskim filtrima (Tinsorb M,Mexoryl XL). Nave­deni blokatori su stabilni na suncu, ne izazivaju alergijske reakcije, ne ulaze u cirkulaciju, A ŠTITE KOŽU.

I zapamtite… učite vašu djecu na dobre navike…a štititi se od sunca, jedna je od njih.

 

Piše:Maja Nikolić, dipl. kozm. estetičar