Suvo oko

0
650

[heading size=”7”]Osjećaj grebanja i peckanja u oku, osjećaj stranog tijela i suvoće, kao i pojava crvenila, rezultat su smanjene produkcije srednjeg, vodenog sloja suznog filma[/heading]

Šta je suvo oko ?

Zbog smanjene produkcije suza ili zbog abnormalnog suznog filma (narušen kvalitet suzenja) dolazi do brzog isparavanja suza ili prijevremene destrukcije suznog filma. To uzrokuje neadekvatnu zaštitu rožnjače, te imamo pojavu suvih mjesta na rožnjači koja zajedno sa smanjenim dopremanjem kiseonika i hranljivih materija dovodi do destrukcije iste.

Čime je uzrokovano ?

U najvećem broju slučajeva suvo oko je rezultat smanjene produkcije srednjeg, vodenog sloja suznog ilma (pored njega, suzni ilm čine i lipidni i mucinski sloj). To uzrokuje narušena građa, a samim tim i poremećena funkcija suznih žlijezda. Promjene koje su posljedica autoimunih procesa mogu zahvatiti samo suzne žlijezde (uz eventualno i pljuvačne) što predstavlja primarni Sjegrenov sindrom. Ako ovaj sindrom uključuje i kolagenozu (sistemsko oboljenje vezivnog tkiva kao što je reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematodes, multipla skleroza, poliarteritis nodoza i sl.) poremećaj nazivamo sekundarnim Sjegrenovim sindromom. Međutim, Sjegrenov sindrom ne može biti sinonim za suvo oko jer postoje i drugi uzroci oštećenja suznih žlijezda (tumori, sarkoidoza), kao što mogu biti poremećene i druge dvije komponente suznog filma – lipidni i mucinski sloj (hemijska oštećenja kisjelinama i bazama, hronična ožiljna oboljenja, upale kapaka sa disfunkcijom žlijezda koje učestvuju u produkciji lipidnog sloja).

Kako se ovo oboljenje ispoljava ?

Klinički, poremećaj se manifestuje osjećajem grebanja i peckanja u oku, osjećajem stranog tijela i suvoće, kao i crvenilom. Subjektivne tegobe se pogoršavaju na vjetru, pri čitanju, tokom noći, pri buđenju i u lošim mikroklimatskim uslovima (zadimljene prostorije). Takođe, uzimanje nekih ljekova potencira navedene tegobe (diuretici, oralna kontraceptivna sredstva). Zbog smanjene lokalne imunološke sposobnosti (smanjena količina lizozima i dr.) kao i manje količine suza (koje spiraju bakterije i debris, tj. deskvamirane epitelne ćelije rožnjače, mucin) ove osobe su osjetljivije na bakterijsku infekciju (čest je stailokok).

LIJEČENJE

Kako se liječi ?

Terapija je uglavnom supstitucionalna. Lokalno se koriste kapi vještačke suze. Vrsta i učestalost njihove primjene usklađuju se sa svakim individualnim slučajem. Kod osoba čiji je problem nakupljanje mucina u vidu partikula i zalijepljenih ilamenata na rožnjači koristi se acetil-cistein u vidu kapi za razgradnju mucina. U novije vrijeme, kod osoba kod kojih je još uvijek očuvana funkcija suznih žlijezda (znači nijesu skroz podlegle atroiji) preporučuje se lokalni citostatik u vidu kapi Rhestasis. One djeluju lokalno antiinflamatorno – suzbijajući zapaljenski proces u suznoj žlijezdi.

U slučaju jako izraženog sindroma suvog oka, kao i preosjetljivosti na konzervans iz vještačkih suza, pored primjene vještačkih suza bez konzervansa savjetuje se smanjenje drenaže, tj. oticanja suza iz oka: privremeno -zatvaranjem suznih tačkica putem silikonskih čepića, ili trajno – zatvaranjem suznih tačkica termokauterizacijom ili eventualno argon laserom.

 

Piše: Dr Tanja Ševaljević – Bojović, oftamolog