SUZANA LAZOVIĆ, rukometašica

0
1012

[heading]ULAŽITE U SVOJE ZDRAVLJE[/heading]

Dvadesetjednogodišnja reprezentativka Crnogorske rukometne reprezentacije, Suzana Lazović, već sada je veoma iskusna i rukometašica koja je zajedno sa svojim timom uspjela da se domogne samog vrha u ovom sportu. Sa 16 godina ušla je u prvi tim, potpisala prvi ugovor; dva puta proglašena za najboljeg mladog sportistu Crne Gore, te proglašena za najboljeg pivota Mediteranskih igara u svom godištu. Sa 16 godina debitovala je u Ligi šampiona, osvojila bronzu na Mediteranskom seniorskom prvenstvu, sa 18 godina osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Koreji, a sa 20 osvojila Ligu šampiona, srebrnu medalju na Olimpijadi i zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu.lazovic1

Suzana je studenkinja Pravnog fakulteta, Odsjeka za kriminalistiku i bezbjednost. Manje je poznato, ali na listi njenih sportskih uspjeha izdvaja se i 15 zlatnih medalja u bavljenju džudoom, a bila je i prvakinja Srbije i Crne Gore. Nosilac je braon pojasa u toj disciplini. Proglašena je za najperspektivnijeg mladog sportistu Crne Gore.

 Kako je izgledao početak Vašeg bavljenja rukometom?  Još krajem devedesetih, tačnije 1999. godine, počelo je moje interesovanje za sport, tačnije za džudo. Džudoom sam se bavila od svoje 7. do 12. godine. Sa 12 godina sam počela da se bavim rukometom, a na to je najviše uticao moj nastavnik fizičkog vaspitanja, koji je prepoznao u meni ozbiljnog pretendenta za profesionalno bavljenje rukometom.

 Profesionalno bavljenje sportom uglavnom znači i obavezu za privikavanje na ubrzani tempo života. Doživljavate li to kao poteškoću ili možda kao neki vid „slatke muke”?

Bavljenje sportom je moj život, ono što predstavlja mene. Istina, bavljenje sportom iziskuje dosta odricanja, ali kada na kraju to odricanje, sav napor i trud uložen u nešto što volite rezultira uspjehom, onda ni u kom slučaju za mene ne predstavlja poteškoću već satisfakciju za dalje uspjehe.

Koje su prednosti bavljenja sportom?

 Predispozicija za bavljenje sportom je zdravlje. A pred­nost bavljenja sportom je očuvanje sopstvenog zdravlja.

Koliko vremena dnevno provedete na treningu? Dnevno na treningu provodim 8 h, a kada su pripreme u toku, konstantno sam na treninzima koji iziskuju dvadeset-četvoročasovno posvećivanje istim.

Sportske povrede su, takođe, sastavni dio bavljenja sportom. Vi ste, nažalost, bili u situaciji da doživite takvo iskustvo i suočite se sa veoma ozbiljnim medicinskim zahvatom. Kako je izgledalo to iskustvo?

Povreda kičme je za mene nešto čega se nerado sjećam. Povreda i operacija fizički su me odvojile od rukometa i terena za duži vremenski period. Uz pomoć roditelja, prijatelja i tima koji su konstantno bili uz mene i pružali mi podršku, odvojenost od terena sam lakše podnosila.

Uz mnogo truda, i slušanja savjeta ljekara, nakon dugog oporavka dobila sam zeleno svijetlo od doktora Gevargeza da mogu da se vratim rukometu. 12. maja 2011. godine urađena je treća operacija na diskusu, a tačno nakon godinu dana, tačnije 13. maja 2012. godine, osvojila sam Ligu šampiona, a to je za mene predstavljalo nagradu za oporavak i dalju borbu za uspje­hom.lazovic

 Koliko polažete na zdravu ishranu?
Zdrava ishrana i bavljenje sportom osnovice su za zdrav­lje čovjeka. Mnogo se priča o tome da treba voditi zdrav život, usvojiti zdrave navike i učiniti nešto da se umanje rizici po zdrav­lje. Trudim se da se zdravo hranim, pijem dosta tečnosti, nisam pušač, niti konzument alkohola, pa samim tim smatram da sam dala maksimum u očuvanju moga zdravlja.

 Kako volite da provedete slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme, kojeg imam jako malo, zbog obaveza na trenizima i fakultetu, trudim se da provodim sa prijateljima. Nekada je to relaksirajuća šetnja, nekada fudbalska utakmica, uglavnom nešto što će me rasteretiti od svakodnevnih obaveza.

 Šta je Vaš recept za uspjeh?
Moj recept za uspjeh je – puno truda i rada uvijek mora da se isplati.

 Kako bi izgledala Vaša poruka crnogorskim sportistima?
Poruku koju bih uputila crnogorskim sportistima je: Vaše srce kuca crnogorskim ritmom. Osluškujući njega i glasnu podršku građana i građanki Crne Gore, uz trud, borbu i volju, uspjeh je zagarantovan.

 Poruka čitaocima Medikala?
Zdravlje je vaša „desna ruka”, osnovni pokretač svega, zato ulažite u sebe, bavite se sportom, pravilno i kvalitetno se hran­ite.

A. Radanović