Tetovaža i mladi

0
1376

tetovazaTetoviranje je trajno unošenje mastila različitih boja u kožu uz pomoć posebno izrađenih igli. Ljudi se tetoviraju iz estetskih, ritualnih, običajnih i društvenih razloga.

Tatui na antičkim mumificiranim ljudskim ostacima pokazuju da je tetoviranje bilo zastupljeno širom svijeta tokom mnogih vjekova. Poznato je da je  tetoviranje različitih djelova tijela rasprostranjeno širom svijete i u savremeno doba ne poznaje granice.

Osim univerzalnih postupaka i zakona koji zahtijevaju da se maloljetnici tetoviraju samo uz dopuštenje roditelja, postoje i druge regulative koje pokrivaju tetoviranje. Tattoo saloni moraju posjedovati licencu!

Tetoviranje je samo po sebi vrsta napada na organizam, te ako nijesu ispunjeni svi sanitetski uslovi može doći do pojave različitih infekcuja (tetanus, HIV, hepatitis , herpes idr.). Tetoviranje je nemoguće ili veona teško potpuno ukloniti,  iako moderma medicina omogućava laserom odstranjivanje, ostaju djelimično vidljivi ožiljci.

Najčešća mjesta tetovaža su na vratu i gornjem dijelu leđa, nadlaktici, zapešću, stopalima, te na bedrima i iznad stražnjice. Najpopularnije su slike cvijeća, leptira, anđela, razni natpisi i citati. Sada je popularno staviti tetovažu na područje sternuma, odnosno dekoltea, između grudi.

Tetovaža je trajna te treba dobro razmisliti o motivima, jer će ostati zauvijek. Treba razmišljati i o dijelu tijela, jer koža gubi elastičnost a može se udebljati ili smršati. Ženama koje planiraju trudnoću ne preporučuje se područje trbuha, jer se taj dio tijela može značajno promijeniti i uticati na izgled tetovaže.

Priprema tijela poput depilacije ili hidratacije nije potrebna . Vrlo je važno da prije tetovaže nije bio neki laserski tretman i sl. agresivnije  kozmetičke metode nakon kojih je koža već osjetljiva i iziritirana (npr. depilacija voskom).

Mjesec dana nakon tetovaže nije dobro tretirano mjesto direktno  izlagati suncu niti ići u more i bazen. Treba imati na umu da se tetovaža mora tretirati kao rana jer ona to i jeste. U razdoblju zarastanja oko 15 dana trebalo bi izbjegavati depilaciju a prvih 5 do 7 dana bilo kakvu aktivnost koja potstiče pojačano znojenje, što moše inficirati ranu.

Potrebno je 2 do 3 puta dnevno mazati tetovažu antibakterijskom mašću, a u periodu zarastanja trebalo bi nositi čistu pamučnu odjeću, kod kuće se potruditi da tetovaža bude što duže otkrivena, pridržavati se svih uputstava stručnjaka.

U adolescenciji djeca žele da se izraze. Ako odnos u porodici nije sasvim harmoničan to može biti u bizarnim i za roditelje često zastrašujućim formama, od kojih je jedna i tetovaža.

Edukaciju u okviru porodice bi morale započeti medicinske sestre kroz savjetovališta za odojčad i malu djecu, razvojna savjetovališta  i savjetovališta za mlade, kako da vaspitavaju svoju djecu za vođenje zdravog načina života.

Dr Snežana Grubač, pedijatar neonatolog
Opšta bolnica Nikšić