Treći Interdisciplinarni sastanak neurologa

0
490

Treći Interdisciplinarni sastanak Udruženja neurologa Crne Gore, Društva neurologa Srbije i Instituta ,,Dr Simo Milošević’’ održvao se u Institutu ,,Dr Simo Milošević’’ u Igalu od 20. do 23. februara, sa ciljem afirmacija mladih neurologa.

Učesnici sastanka su bili neurolozi, dječi neurolozi i specijalizanti neurologije, neurohirurzi i specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije iz Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i zemlje domaćina – Crne Gore

Teme ovogodišnjeg Interdisciplinarnog sastanka subile: Cerebrovaskularna oboljenja – kontroverze i prikazi slučajeva, Demijelinizaciona i neuromišićna oboljenja  Epilepsije i glavobolje, prikazi slučajeva,  Parkinsonizam i demencije, Rehabilitacija u neurologiji kao i granična područja.

Učesnici su bili neurolozi, dječi neurolozi i specijalizanti neurologije, neurohirurzi i specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije iz Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i zemlje domaćina – Crne Gore .

Dr Jevto Eraković, predsjednik Udruženja neurologa Crne Gore i direktor Klničkog centra Crne Gore, iskazao je veliko zadovoljstvo što je Udruženje neurologa Crne Gore u prilici da ugosti svoje kolege na prostoru Jugoistočne Evrope i poručio je da povećanje broja prisutnih učesnika i predavača iz godine u godinu svjedoči da je ovaj skup mjesto gdje se stiču nova znanja, profesionalizam, a mogu se čuti ekspertska mišljenja uvaženih profesora, tako da poruka koja se pošalje svake godine, sa ovog skupa, jeste da neurološka škola na ovim prostorima predstavlja cjelinu koja je neraskidiva, cjelinu koja njeguje znanje, profesionalizam što predstavlja obavezu da to druženje nastave sa kolegama iz regiona.

– Ono što je nama kao neurolozima u Crnoj Gori veoma značajno, jeste da terapijske i dijagnostičke procedure koje se sprovode u Crnoj Gori, odnosno, u Kliničkom centru Crne Gore i ostalim neurološkim jedinicama u Crnoj Gori, prednjače u mnogim segmentima u odnosu na region – kazao je dr Eraković.

Neurološki sastanak su podržale farmaceutske kompanije koje djeluju na tržištu Crne Gore, a učesnici nijesu imali obavezu plaćanja kotizacija. Tokom trajanja sastanka održani su i sponzorisani simpozijumi od strane farmaceutskih kompanija.

– Naravno, ima određenih segmenata u kojima postoje centri gdje postoji određena uspješnost u odnosu na nas. Ovo je svakako prilika da razmijenimo iskustva jedni sa drugima i procijenimo šta je ono što je najbolje za pacijente i šta treba raditi u budućnosti u neurologiji – naglasio je dr Eraković.

Prof. dr Ranko Raičević, predsjednik Društva neurologa Srbije, tokom svečanog otvaranja skupa u pozdravnom govoru istakao da je ovo prilika gdje se mogu čuti ekspertska predavanja profesionalaca koji se bave neuro naukama kao i mnogi prikazi slučajeva.

– Želim da afirmišem ovaj događaj usredsredivši se na anamnezu, kliničke preglede, koji su nezaobilazan dio u medicini. Razmišljanja su različita, različite su ideje iz oblasti neurologije i ovo je prilika da se mnogo nauči – kazao je prof. Raičević, pozivajući učesnike sastanka na diskusiju.

Verica Pantelić