Tvrdoća i estetika ujedno

0
748

– Kompozitni materijali novije generacije imaju kombinovanu estetiku i tvrdoću i mogu se koristiti u lateralnoj i frontalnoj zoni. U lateralnoj zoni je neophona veća tvrdoća i čvrstoća, a u frontalnoj estetske performance. Radi se o univerzalnom kompozitu koji proizvodi kompanija Heraeus Kulzer, a koji se rade zadnjih desetak godina – kazala je stomatolog iz Zagreba Tina Vukičević, predstavljajući najnovije materijale pomenute firme, čiji je  stručni saradnik za područje Jadrana. Ona je naglasila da predavanje nije marketinško već stručno.

Prema njenim riječima, kompoziti prije univerzalnih su bili samo za frontalnu ili samo za lateralnu regiju, te da je klasik varijanta kompozita, koji se u kompaniji proizvode pod nazivom Charisma®, najekonomičnija i najjednostavnija po hemijskom sastavu.

– Nasljednici klasičnih kompozita su Charisma Diamond i Charisma Opal, a posljednjih godinu je izbačena i nova klasik varijanta, Charisma Classic, koja je naprednija po hemijskom sastavu. Charisma Opal je submikrohibridni kompozit, a Diamond je nanohibridni. Opal je srednji rang kompozita i s njim možete postići bolje estetske performance, dok je Diamond najvećeg ranga i s njim se postižu puno bolji rezultati u estetskoj regiji, tako da pruža prirodni izgled. Charisma Diamond ima i veoma dobru tvrdoću i čvrstoću. Što je kompozit po strukturi manjih čestica, on ima puno bolja fizička svojstva i ima bolje performance. Takav kompozit je elastičniji i ima manji stres na skupljanje. Ima konzistentnu plastičnost, mala je površinska hrapavost i lako poliranje. Bitna karakteristika je i produženo vrijeme rada, pa se duže može raditi čak i pod direktnim radnim svijetlom – kazala je dr Vukičević, ističući da je kod kompozita bitna njegova dugotrajnost, odnosno to kako će se ponašati nakon jedne, dvije ili više godina. Važno je, prema njenim riječima, da ne dođe do stvaranja sekundarnih pukotina i sekundarnog karijesa.

– Dugotrajnost čini kvalitetan kompozit. Nano-hibridni kompoziti svojim fizičkim svojstvima smanjuju mogućnost stvaranja marginalne pukotine, odnosno marginalne pigmentacije. Ovdje je bitan i postupak rada, kompozitne ispune treba postavljati  slojevito. Svaki kompozit se postavlja u, ne debljem sloju od dva milimetra, jer ga, inače, ne može dobro polimerizovat polimerizujuća lampa. Ako nije dobro polimerizovan neki unutrašnji sloj, on će se pretvoriti u pastu i tako nastaju pukotine. Važno je ispravno postaviti polimerizujuću lampu, jer ako se svijetli okluzivno, materijal će se povlačiti od dna kaviteta prema okluziji i dobiće se pukotina u kojoj se kasnije mogu nakupiti bakterije. To se dešava jer izvor svjetlosti, odnosno lampa, povlači materijal ka svjetlosti. Zato se mora voditi računa da se kompozit pravilno polimerizuje – kazala je dr Vukičević, ističući da je Charisma Diamond kompozit lako primjenljiv zbog svojih fizičkih svojstava i nano-hibridne formule.

Ona je naglasila da je razlika u Charisma kompozitima u konzistenciji na prvu ruku, odnosno na prvi pogled. – Classic i Opal su mekše konzistencije, dok je nano-hibridni kompozit čvrste konzistencije. Charisma Diamond pored toga ima i 21 boju, a fluorescencija i opalescencija daju s njom dugotrajne rezultate. Opal varijanta je univerzalnni submikrohibridni kompozit koji ima 14 boja. Indikacije su klasične direktne restauracije kaviteta, klase od 1 do 6. Mogu se raditi direktne kompozitne ljuskice, korekcija oblika zuba, privremeno skretanje zuba oslabljenih paradontološkim bolestima ili raznim traumama, privremene restauracije ili ljuskice, restauracije mliječnih zuba i izgradnja zubne jezgre i popravke keramike i kompozita. Razlika između Charisma Opal i Diamond kompozita je, što se kod ovih drugih u manjem prostoru može pakovati puno više monomera, pa je puno manja vibracija molekula prije polimerizacije. Ako u malom prostoru ima manje monomera veća je vibracija, a time i veća mogućnost stvaranja pukotina. Nasuprot tome, ako se u malom prostoru pakuje puno više monomera onda je mogućnost vibracije mnogo manja. To je prednost 3D vezivanja -zaključila je dr Vukičević.

 

Implantološki most

Prezentirajući portofolio Heraeus Kulzer proizvoda za dentalnu laboratoriju, Tomislav Pezelj je posebno govorio o sistemu implantološkog mosta iBridge, koji se obrađuje u Švedskoj, prema modelu koji im se pošalje.

– Iz Švedske se dobije urađena čitava mostna konstrukcija na šarafe i ona se poslije šarafi u ustima. Tu su klasično 6 implantata, klasični cilindri i njihovi šarafi za svih 87 implantoloških sistema. Ono što je ovdje posebno i što čini suštinu sistema mosta je da vodič vraća ulazak šarafa za 20 odsto palatinalno, što znači da možete šarafe pomjeriti maksimalno 20 procenata angularno prilikom postavljanja. Na konstrukciju poslije nanosite djelove kremike – kazao je Pezelj, ističući da se implantati ne cementiraju već šarafe, što omogućava da se oni kasnije skinu u bilo kom trenutku iz bilo kog razloga.