U KCCG pušten u rad novi aparat za spoljašnje zračenje

0
579

Premijer Duško Marković pustio je u rad novi aparat za spoljašnje zračenje Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore 24. decembra 2019.g.

Premijer Marković je ovim povodom kazao da su, zahvaljujući ostvarenom veoma visokom privrednom rastu u mandatu aktuelne Vlade, moguća izdašna ulaganja u zdravstveni sistem i povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana.

– Karcinom je vodeća bolest 21. vijeka, a činjenica da u Crnoj Gori godišnje od malignih oboljenja oboli oko tri hiljade stanovnika podatak je koji traži jedinstven i odlučan odgovor zdravstvenog sistema i države u cjelini – kazao je Marković.

-Tačno je godinu dana od kada smo ovdje zajednički pustili u rad linearni akcelerator vrijedan više od 2 i po miliona eura. Kazao sam tada da ćemo ove godine obezbijediti još jedan približne vrijednosti kako bi u potpunosti eliminisali liste čekanja, a pacijentima omogućili da u vremenu ne dužem od sedam dana od konzilijarne odluke, dobiju termine za početak terapije. Ispunili smo obećanje pacijentima, i po ovoj terapijskoj mogućnosti stali ispred svih kliničkih centara i bolnica regiona, istakao je Marković.

– Nakon investicije koja prelazi 5 miliona eura u posljednjih godinu dana, naša Klinika za onkologiju raspolaže sa tri moderna aparata zbog čega gotovo da prestaje potreba za slanjem naših pacijenata u inostrane terapijske centre. Dozvolite da ovom prilikom pozdravim posvećenost menadžmenta Kliničkog centra koji je uložio trud i napor da obećanje koje sam dao u decembru prošle godine bude ispunjeno na zadovoljstvo naših građana, i njihovih pacijenata. Vjerujem da se možemo saglasiti da je na današnji dan na najbolji način zaokružen ovogodišnji investicioni ciklus u sektoru zdravstva – poručio je Marković i podsjetio da je do sada za nabavku najsavremenije opreme izdvojeno preko 10 miliona eura, pri čemu u adaptaciju zdravstvenih objekata kroz projekat energetske efikasnosti je uloženo dodatnih 5 miliona.

– Kontinuirano ulaganje u opremu i objekte, pratilo je i ulaganje u medicinski kadar. Planom specijalističkog usavršavanja za 2019. godinu opredijeljena su sredstava za dodjelu 108 specijalizacija i 35 užih specijalizacija, a za ove potrebe Vlada na godišnjem nivou izdvaja preko 3 miliona eura.To znači da će sa brojnom savremenom opremom o zdravlju građana brinuti naši ljekari. Oni, koji su dostupni svakog dana i to, u našoj zemlji – naveo je Marković.

Premijer Marković je istakao da u mandatu ove Vlade Crna Gora bilježi ekonomski rast po stopama koje su karateristične za najrazvijenije zemlje Evrope.

– Brojne efekte takve ekonomske politike osjećaju svi građani. Bilo posredno, ili kao danas neposredno kroz direktan doprinos kvalitetnijem sistemu zdravstvene zaštite. U prilog tome najbolje govori budžet Fonda za zdravstveno osiguranje, koji će u narednoj godini biti slovom i brojem za 100 miliona eura veći nego na početku mandata Vlade, odnosno 2016. godine, naglasio je Marković ističući da se u takvom ambijentu stvaraju uslovi i za unapređenje položaja zaposlenih, prvenstveno kroz uvećanje zarada ali se, kako je kazao, to može činiti jedino u skladu sa mogućnostima koje postoje zahvaljujući kontunuiranom ekonomskom rastu, i strateškom opredjeljenju Vlade da istraje u konsolidaciji javnih finansija na srednji rok.

– Zbog toga sam svjestan i da predložena rješenja nijesu uvijek ona koja su očekivana. Ali uz dijalog i partnerski odnos uvjeren sam da možemo doći ako ne do najboljeg, a ono do povoljnog rješenja, koje svakako nije konačno već polazno, poručio je premijer Marković.

– U trci za egzistencijom i dobrima bilo koje vrste, zasigurno ugrožavamo i sopstvene živote. Karcinom je bolest i pošast savremenog društva, koja ne bira godine, ali se može preduprijediti prevencijom i redovnim kontrolnim pregledima. Stoga će zdravstveni sistem koji svakog dana unapređujemo, biti snažna potpora i servis za naše građane. Posebno u pogledu prevencije i brze dostupnosti redovnih kontrolnih i specijalističkih pregleda. Očekujem da Ministarstvo i sve zdravstvene ustanove posebnu pažnju daju upravo tom opredjeljenju – zaključio je Marković i obećao da će Vlada nastaviti da ulaže u medicinski kadar, opremu i objekte kako bi oni bili još snažniji oslonac zdravijoj i zadovoljnoj naciji.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković kazao je da je puštanje u rad novog aparata za spoljašnje zračenje još jedna potvrda da KCCG i zdravstveni sistem imaju veliku podršku Vlade.

– Zahvaljujući ovakvoj podršci i ovakvim stremljenjima u prilici smo da danas pustimo u rad linearni accelerator, najveću investiciju u protekloj godini u KCCG i uopšte u zdravstvenom sistemu – kazao je dr Eraković.

– Pored ovoga, u Kliničkom centru je u toku intenzivna edukacija kompletnog kadra i analizirajući proteklu godinu, moram da istaknem, da pored ustaljenih regionalnih centara u kojima su do sada naši doktori obavljali svojoj edukaciju, napravili smo sjajnu saradnju sa Kliničkim centrom Ljubljana i bolnicom AKH u Beču – istakao je dr Eraković.

– Naravno ovdje danas na ovom mjestu moramo se sjetimo i naših onkoloških pacijenata i da kažemo da ono što nudi Onkologija KCCG sigurno može malo koja Onkologija u regionu. Svjedoci smo terapijskih protokola i mogućnosti koje su dostupne pacijentima u Crnoj Gori a uz savremene metode i tehnike zračenja koje su sada dostupne siguran sam, i naravno struka to kaže, da nema nijedna ustanova u regionu da može na ovaj način tretirati onkološke pacijente – naglasio je dr Eraković.

– Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo zaista velikog truda doktora sa Onkologije, sestara, radio-tehničara, svih zaposlenih koji su često herojskim radom u dvije i u tri smjene napravili izuzetan iskorak, pružili pomoć i podršku našim pacijentima i uopšte radu Kliničkog centra Crne Gore – kazao je dr Eraković zahvaljujući se ovom prilikom posebno njima.

U sljedećoj, 2020. godini očekuju nas velike investicije u KCCG uz nastavak edukacije koja je već počela i koju su planirali i koju će da nastave u ovom trendu, najavio je dr Eraković, uz želju da KCCG prati uspjeh naše države koja je prepoznatljiva u regionu kao država sa najbrzim rastom i najboljim rezultatima.

Klinički centar Crne Gore