Obilježen dan Kliničkog centra Crne Gore

0
409

Povodom 19. decembra, Dana Kliničkog centra Crne Gore, 23. decembra u hotelu Hilton upriličena je svečanost kojoj su,  uz predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, prisustvovali ministri u Vladi Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, direktori zdravstvenih institucija i ustanova, privredenici, zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore…

Zvanicama se obratio direrkor KCCG, dr Jevto Eraković:

– Klinički centar Crne Gore danas je moderan evropski centar sa savremenom opremom i isto tako sa stručnim, profesionalnim kadrom kako u medicinskom tako i u nemedicinskom dijelu, saopšteno je na obiležavanju Dana Kliničkog centra Crne Gore. Ove godine u KCCG u opremu uloženo 6,5 miliona eura, dok je u opremanje prostora uloženo približno milion eura. Radilo se i uradilo puno, ispunili smo sve zacrtane ciljeve, a neke i premašili. Zaista sam ponosan i zadovoljan što smo u prilici da se pohvalimo najsavremenijim procedurama dijagnostike liječenja, medicinskom opremom najnovije generacije, edukovanim stručnim kadrom koji je najzaslužniji za naše rezultate – kazao je dr Eraković.

Zahvaljujući se Vladi Crne Gore kao i prijateljima – društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji brojnim donacijama doprinose razvoju Kliničkog centra, on je ukazao na ogromna ulaganja u nabavku medicinske opreme.

Najvrednija oprema koju smo dobili u prethodnoj godini uz podršku Vlade, na dobrobit naših pacijenata, je linearni akcelerator čime je značajno unaprijeđeno liječenje onkoloških pacijenata kojima je neophodna zračna terapija. Od sjutra će biti u funkciji još jedan linearni akcelerator, tako da nema upućivanja pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore, već se kompletan tretman može dobiti kod nas u Kliničkom centru. Ovo će biti jedan od prvih segmenata Kliničkog centra, koji će biti u mogućnosti da u punom kapacitetu primi pacijente i iz regiona. Pored tog,a kao što znate, Klinički centar posjeduje najsavremeniju magnetnu rezonancu, angio salu, nove skenere i još niz novih medicinskih aparata – istakao je dr Eraković, podsjećajući da i u Institutu za bolesti djece, u cilju kvalitetnijih liječenja malih pacijenata, a u partnerstvu sa prijateljima iz Američke ambasade, obezbjeđena je najsavremenija oprema za odjeljenje intenzivne njege, po standardima najpoznatijih evropskih centara.

Nabavili smo operacioni sto i instrumentarij u operacionom bloku, najsavremenije ultrazvučne aparate, brzo će se instalirati led kamera, a u toku je nabavka novog skenera, najkvalitetnijeg na ovim prostorima, tkz. low dose sa minimalnim zračenjem, koji dobijamo zahvaljujući podršci koju Klinički centar Crne Gore realizuje sa Ministarstvom nauke i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju – kazao je dr Eraković.

Obnavljanje medicinske opreme u korak je pratila atipizacija radnog prostora, za šta je samo u 2019. godini izdvojeno približno million eura.

Danas se možemo pohvaliti mnogo boljim uslovima u većini organizacionih cjelina u Kliničkom centru, što će nam svakako biti jedan od prioriteta i u narednoj godini – kazao je dr Eraković, naglašavajući da nije sve u novoj opremi i lijepom prostoru, jer se kvalitet postiže zahvaljujući stručnom i osposobljenom medicinskom kadru.

Zato je fokus Kliničkog centra i ove godine bila edukacija i stručno usavršavanje našeg kadra. U prilog tome govore podaci da imamo 317 specijalista, 95 subspecijalista kojima će se slledeće godine priključiti još 18 uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja. Uložena su značajna sredstva u edukaciju mladog medicinskog kadra. Klinički centar je uspostavio saradnju sa renomiranim evropskim centrima, kako bi naši ljekari sticali nova znanja od svjetski priznatih stručnjaka iz oblasti medicine. Posebno smo ponosni što je plod te saradnje činjenica da afirmisani univerzitetski profesori prepoznaju Klinički centar kao ustanovu gdje žele da nastave uspješnu karijeru – naglasio je dr Eraković.

On je takođe konstatovao da ima dosta primjera gdje mladi doktori koji su diplome sa studija specijalističkih i subspecijalističkih usavršavanja sticali van Crne Gore, hoće svoj angažman da nastave u Kliničkom centru. Budućnost Kliničkog centra je i generacija novih doktora, njih 166 tokom naredne tri godine, kao i generacija onih koji su tek započeli specijalizaciju njih 20 u narednoj godini.

Kao rezultat tehnoloških inovacija i ulaganja u stručni kadar tokom godine na izmaku, u Kliničkom centru Crne Gore je počela primjena izuzetno velikog broja složenih procedura, od kojih se većina izvodi samo u nekoliko referentnih zdravstvenih centara u ovom dijelu Evrope. U korak sa najrazvijenim evropskim centrima, uvođenjem operativnih zahvata i novih metoda -danas je Klinika za onkologiju i radioterapiju, Centar za digestivnu hirurgiju, Klinika za neurologiju, Klinika za ortopediju, Institut za bolesti djece, Klinika za očne bolesti, Klinika za ORL i MFH hirurgiju. Sva ova dostignuća nisu rezultat rada samo ove ili niza godina za nama, oni su plod nesebičnog, požrtvovanog zalaganja generacija doktora koji su stvarali i razvijali naš Klinički centar. Dio njih je danas sa nama da zajednički obilježimo nove uspjehe Kliničkog centra. Njihov profesionalizam i ugled koji su imali i imaju u našoj Crnoj Gori uzor su svima nama, a treba da budu još više generacijama koje dolaze. I pored savremene tehnike i većih mogućnosti za rad i sticanje znanja, oni su, čini mi se, još jedan korak ispred nas po besprekornom odnosu prema pacijentima i statusu koji su imali u društvu. Zato i to mora biti jedan od ciljeva Kliničkog centra Crne Gore.

Danas imamo savremeni evropski Klinički centar zahvaljujući i ljudima koji su bili na njegovom čelu, koji su takođe danas sa nama – zaključio je dr Eraković u obraćanju na svečanosti kojom je obilježen Dan Kliničkog centra.

Godišnje se u Kliničkom centru liječi oko 40.000 bolesnika, dok se u poliklinici obavi preko million i 500 hiljada zdravstvenih usluga u toku godine. Preko 13.000 operacija, preko dvije hiljade malih intervencija u urgentnom centru, preko dvije hiljade porođaja i preko 10.000 dijaliza. U centru za laboratorijsku dijagnostiku godišnje se uradi preko pet miliona analiza.

Sve to se postiže je zahvaljujući dobroj organizaciji rada i angažmanu dvije hiljade i 600 zaposlenih, od čega 317 specijalista, 95 subspecijalista, 166 doktora na specijalizaciji, uz suport visokog, srednjeg medicinskog kadra, koji sa puno profesionalizma i posvećenosti obavljaju svoj izuzetno težak i odgovoran posao. U Kliničkom centru danas radi 58 doktora medicinskih nauka, 73 magistra medicinskih nauka, preko 30 profesora i docenata medicinskih fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Klinički centar Crne Gore je takođe i medicinski naučno istraživački centar i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore za doprinos koji poslije diplomskog akademskog obrazovanja i stručnog obrazovanja za ljekare na stažu i specijalizaciji, odnosno, obrazovna baza za studente fakulteta zdravstvene struke iz oblasti opšte medicine, stomatologije, farmacije, kao i medicinske sestre, tehničare, za srednje i više medicinske škole.

Danas organizacionu strukturu Kliničkog centra čine 40 organizacionih cjelina i to: Institut za bolesti djece sa dvije klinike, 16 klinika, osam centara, operacioni blok, 11 jedinica intenzivnog liječenja, dvije specijalističke poliklinike iz oblasti medicine i stomatologije, tri odjeljenja, šest službi i tri servisa.

Verica Pantelić