Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti NVO RAM

0
690

nvo ramUdruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti  NVO RAM je osnovano januara 2003. godine kao nevladino, neprofitno, nestranačko i nezavisno udruženje, sa ciljem  pomoći oboljelim od reumatskih bolesti, na principima solidarnosti i humanosti, kao i unaprijeđenjem  društvene brige o oboljelim, njihovim okupljanjem i njegovanjem  zajedništva.

Inicijativu za osnivanje Udruženja, koju je pokrenula dr Koviljka Kažić, podržali su dr Svetlana Aligrudić, dr Veliša Aligrudić, dr Nenad Vukčević, dr Sanja Čejović, kao i osnivač i prvi predsjednik udruženja Senka Stijepović. Predsjednik udruženja je Igor Medojević.

Ciljevi udruženja NVO RAM su:

–        pomoć oboljelim od reumatskih bolesti na principima solidarnosti i humanosti,

–        razvoj društvene brige o oboljelima,

–        okupljanje i razvoj zajedništva,

–        edukacija članova, njihovih porodica i zainteresovanih lica.

Uduženje je od 2007. godine član EULAR, Evropske lige za borbu protiv reumatizma. Članice ove lige su udruženja iz 44 evropske zemlje koja sprovode zajedničku strategiju borbe protiv reumatskih bolesti u Evropi, a od 2011. godine član je i AGORE, udruženja zemalja Južne Evrope, koje je prošle godine održalo VII godišnju Konferenciju u Madridu, na kojoj je učešće uzeo i predsjednik našeg udruženja, Igor Medojević. Tema konferencije bila je Uticaj pacijenata u oblikovanju zdravstvene zaštite i njege. Na konferenciji je odlučeno da naše udruženje bude domaćin konferencije u septembru 2020 godine, gdje će učestvovati udruženja iz 15 zemalja.

Sa  sličnim udruzenjima u Crnoj Gori imamo dobru saradnju. Posebno dobru saradnju udruženje RAM ima sa crnogorskim Fondom za zdravstveno osiguranje, koji je pacijentima iz oblasti reumatologije obezbijedio najbolje terapije.

Zajedno sa doktorima reumatolozima, sa kojima imamo odličnu saradnju, pokrenuli  smo peticiju i skupili oko 4000 potpisa u  2017. godini, sa zahtjevom za redovno  banjsko liječenje, tako da od jula 2018. godine pacijenti sa reumatoidnim i psorijaznim artritisom imaju pravo na rehabilitaciju svake treće kalendarske godine, umjesto samo jedne godine nakon postavljene dijagnoze, što je do tada bio slučaj. Pacijenti sa juvenilnim hroničnim artritisom do navršenih 18 godina imaju  pravo na rehabilitaciju svake godine, a nakon punoljetstva pravo na rehabilitaciju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje  imaju svake treće kalendarske godine.

Novina je i pojednostavljena procedura kod upućivanja pacijenata na rehabilitaciju. U januaru 2018. godine obilježili smo 15 godina postojhanja udruženja. U prošloj godini učestvovali smo u Baru na  tribini Kako prepoznati sipmtome i kvalitetno živjeti sa reumom, gdje smo predstavili rad našeg udruženja. Tamo je je prezentovan pobjednički esej našeg člana Jasne Maraš  koji je poslat za Stenovu nagradu za 2018. godinu. Svakog petka organizujemo radionice dekupaža i razne vježbe, a često  naše članove svojim predavanjima dodatno edukuju reumatolozi dr Svetlana Aligrudić, dr Rifat Međedović, prof. dr Srđan Vukčević, kao i članovi Komore fizioterapeuta sa predsjenikom te komore Krstom Kovačevićem.

U prošloj godini učestvovali smo na  VI Kongresu UReS/ORS  14.09. i 15.09.  u Vrnjačoj Banji  na poziv  te organizacije. Organizovali smo  izlet na Ivanova Koritia za naše članove. Takođe, učestovali smo u Beogradu na skupu u organizaciji farmaceutske kuće Hoffmann La Roche u martu mjesecu. Svjetski Dan artritisa 12. oktobra obilježili smo u hotelu Podgorica pod sloganom Ne odlazi – poveži se već danas.

Udruženje je organizovalo simboličnu šetnju ulicom Slobode, u sklopu kampanje Zajedno smo jači, koju su podržala i srodna udruženja iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Šetnja i sklopljene ruke simbolično prikazuju snagu zajedničke borbe i međusobne podrške u postizanju ciljeva koji će poboljšati liječenje, sa posebnim akcentoma na ranu dijagnozu pacijenata od reumatskih i mišićno-koštanih oboljenja i rano započinjanje terapije koja bi dala pozitivne rezultate u daljem toku bolesti, smanjila bol i spriječila pojavu teških invaliditeta. Učestovali smo u  Beogradu u novembru 2018. godine na  IV Međunarodnom skupu razmjene iskustava organizacija pacijenata na temu Oblikovanje budućeg zdravstvenog okruženja. Sastanak je organizovala kompanija Hoffmann La Roche Srbija, a na njemu je učestvovalo preko 60 predstavnika organizacija pacijenata iz 20 zemalja sveta.

U ime NVO RAM u radu skupa učestvovao je sekretar udruzenja Danilo Boljević. U Beogradu smo, takođe u novembru mjesecu,  učestvovali na Evropskom sastanku pacijenata EPIS 2018. u organizaciji farmaceutske kuće Novartis.

Jerevanska br 40, Podgorica 

Tel.: +382 20 673 942,  +382 67 433 901

nvoreumacg@gmail.com    

www.nvo-ram

Sastanci petkom od 17 do 20 časova

 

                                                                                       Igor Medojević, predsjednik udruženja