Uklanjanje bradavica, kondiloma, mekih fibroma, keratoza, hemangioma, cista i drugih tumora kože radio talasima

0
1361

Šta su radiotalasi?

Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promjena sa kože ili sluzokože.

Kako djeluju radiotalasi?

Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti djeluje na željeno polje.

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem. Ne zahtijeva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije.

Da li je metoda bezbolna?

Za intervenciju se koristi anestetik u obliku krema, a ukoliko se uklanja promjena u srednjem ili dubljem sloju kože, daje se lokalni anestetik. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože, ne postoji nikakav bol poslije intervencije, bez obzira na dubinu promjene. Zbog tog razloga, pacijent nema osjećaj da je urađena intervencija.

Šta se može uklanjati radiotalasima?

Metoda izbora je za uklanjanje keratoza, bradavica, fibroma, proširenih kapilara na licu, kondiloma, cista, korekcije ožiljaka od akni.

Koliko traje proces zarastanja poslije intervencije?

Na mjestu intervencije formira se suva krasta. Proces zarastanja (otpadanja kraste) traje od tri dana do dvije nedjelje, u zavisnosti od toga koja promjena je tretirana.

Da li ostaju ožiljci poslije intervencije?

Ožiljak je minimalan, a ako je promjena velika i zahtijeva duboko prodiranje radiotalasa, na mjestu intervencije može ostati plitak ožiljak. Iskusan ljekar to najčešće može proci­jeniti prije intervencije i upozoriti pacijenta. Kada krasta otpadne, na tom polju je narednih mjesec dana koža nešto svjetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom.

 

 

Piše: Dr Predrag Štilet spec. za kožne i venerične bolesti