Voda i napici

0
514

KAFA

Omiljeni je napitak u svim djelovima svijeta. Pije se kao nes-kafa, kapućino, filter kafa. Kod nas je najpopularnija kuvana kafa (turska), koja se koristi od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova. Ona je izvanredno stimulativno i osvježavajuće piće zbog kofeina koji utiče na budnost i koncentraciju. 100 grama kafe ima oko 300 kcal, a jedna šoljica kafe 10-15 kcal, tako da možemo zanemariti njen energetski učinak. Dijabetičari mogu piti „srednje jaku” tursku kafu, bez zaslađivanja. Ako želite slađu kafu, zasladite je nekim vještačkim zaslađivačem. Dnevno možete popiti dvije do četiri kafe. Izbjegavajte da je pijete u večernjim časovima, jer može uticati na san. Ako pravite bijelu kafu (kafa sa mlijekom), uračunajte hranljivu vrijednost mlijeka.

KAKAO

Kao zamjena za kafu, možete popiti šolju kakaoa. Njegova energetska vrijednost je velika, ali pošto je za spravljanje napit­ka potrebna mala količina kakao praha, zanemarujemo ovu energetsku vrijednost. 100 grama kakaoa ima 312 kcal, a jedna šolja kakao napitka 20 kcal.

ČAJ

Čaj je napitak koji se spravlja od lišća, korijena, cvjetova ili plodova biljaka. Ljudi su ga koristili od prije više hiljada go­dina. Čaj, pored kofeina (koga ima u crnom ruskom i indijskom čaju), sadrži i teofilin i teobromin, koji, slično kofeinu, stimula­tivno djeluju na centralni nervni sistem. Upotreba čaja je ši­roko rasprostranjena – i u vidu osvježavajućeg napitka i u vidu pomoćnog ljekovitog sredstva, kod prehlada, nazeba, oboljenja mokraćnih puteva, oboljenja žuči. U našoj zemlji postoji čitava lepeza raznih vrsta čajeva od lišća, cvjetova i plodova raznih biljaka. Blagi su, ne sadrže kofein, pa se mogu slobodno upotreblja­vati kao osvježavajući napitak.

U korišćenju voćnih i biljnih čajeva sa naših prostora nema ograničenja. Jake čajeve, kao crni ruski i indijski, treba ograničeno koristiti zbog većeg sadržaja kofeina, teofilina i teobromina.

Često možete vidjeti na televiziji ili u novinama reklame za čajeve koji liječe šećernu bolest kao čarobnim štapićem. Ne nasijedajte tim reklamnim trikovima! Šećerna bolest se može liječiti samo uz promjenu stila života, uz kontrolisan način ishrane, sa doziranom fizičkom aktivnošću. Ako to ne da odgovarajuće rezultate, u liječenje se dodaju tablete ili insulin. Neke biljke sadrže supstance koje mogu da potpomognu u poboljšanju regulacije šećerne bolesti, kao što su mahune pasulja, list borovnice prije sazrijevanja ploda, list kupine itd. Morate znati da je njihovo dejstvo ograničeno i uglavnom blago i ogleda se u početnim fazama bolesti. Mnoge supstance i hranljive materije imaju antidijabetesno dejstvo, kao što su cimet, hmelj, supstance bogate hromom, cinkom i magnezijumom, ali zapam­tite: samo promjenom stila života uz stalne kontrole pobijedićete dijabet.

KISJELA VODA

Koristi se kao osvježavajući napitak, a blagotvorno djeluje kod nekih oboljenja organa za varenje. Najprikladnije je piće za dijabetičare kada se nađu u restoranu, na slavlju ili ručku a ne žele da se opterete dodatnim kalorijama i viškom šećera.

Kisjele vode se jednim imenom nazivaju i mineralnim, jer su to uglavnom čiste prirodne izvorske vode sa značajnom količinom minerala i gasova u sebi. Umjereno korišćenje mineralnih voda ne šteti organizmu. Osobe oboljele od šećerne bolesti, koje imaju povišeni krvni pritisak, treba umjerenije da koriste mineralne vode sa povećanom količinom natrijuma, zbog pogoršanja hipertenzije. Vodu sa velikim količinama natrijuma pijte oprezno, ako imate povišeni krvni pritisak.

VOĆNI SOKOVI

Mogu se koristiti kao voćne jedinice. Osobe oboljele od šećerne bolesti trebalo bi da koriste prirodne voćne sokove i sokove od cijeđenog povrća, a ne napitke pravljene od koncentrata.

Izbor pića, pogotovu u restoranima, danas je svakako olakšan, jer skoro svi proizvođači na deklaraciju stavljaju podatke o energetskom i hranljivom sastavu. Uvijek pročitajte podatke o broju kalorija i količini šećera u određenom napitku, jer ih ne možete nekontrolisano koristiti. Ako niste sigurni, popijte limu­nadu od cijeđenog limuna. To je izvanredan osvježavajući vitamin­ski napitak koji je pogodan u svakoj prilici.

PREPORUKA: U restoranu naručite limunadu, paradajz sok, sok od pomorandže ili grejpfruta. Naručite sokove od svježe cijeđenog voća. Možete naručiti i sokove sa oznakom Light, koji označavaju da su napravljeni bez šećera i da su zaslađeni vještačkim zaslađivačem, na primjer Light Coca-Cola ili Light Fanta.

 

Piše: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog