Zdravlje djece je prioritet

0
123

JZU Dom zdravlja Bar sa partnerima iz susjednih zemalja sprovodi projekat unapređenja kvaliteta ishrane i bezbjednosti hrane djece predškolskog uzrasta.

Projekat je pod nazivom HEPSC – Healthy Eating Preschools Children – Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta, a finansiran je iz programa teritorijalne saradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Vodeći partner na projektu je javna zdravstvena ustanova dom zdravlja Bar, a projektni partneri su Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije

Osnovni cilj projekta HEPSC je podizanje svijesti o potrebi i održavanju zdravog načina života predškolske djece kao i unapređenje sistema kontrole kvaliteta i bezbjednosti hrane u predškolskim ustanovama sa ciljem poboljšanja navika u ishrani i sveukupnog zdravlja djece.

Da bi ukazali na značaj i pružili smjernice o pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti projektom se uspostavljaju četiri savjetovališta za djecu predškolskog uzrasta i njihove roditelje. Projektom će se unaprijediti postojeće laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane nabavkom nove opreme i razvojem softvera za planiranje ishrane i analizu nutritivnog sadržaja u svrhu poboljšanja ponude hrane u predškolskim ustanovama.

Vrijednost ovog projekta je očuvanje javnog zdravlja povezivanjem prekogranične razmjene znanja i iskustava i najboljih praksi. Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontrolisanom ishranom prvenstveno se štiti zdravlje djece, podstiče njihov optimalni rast i razvoj i doprinosi sticanju pozitivnih navika u ishrani od najranijeg životnog doba.

Veliki broj projektnih aktivnosti je urađen u Domu zdravlja Bar u prva dva izvještajna perioda. Tako se krenulo ka ostvarivanju benefita koje dobijaju najmlađi kroz ovaj projekat, a kroz najmalađe i ukupna populacija Bara, ali i cijele regije.

HEPSC koji je otpočeo 01.10.2020. godine a do sada je urađeno sljedeće: izrađen je promotivni material, a edukativni će se napraviti do septembra, nabavljeno je vozilo koje se koristi za uzorkovanje hrane, vode i briseva, a prvenstveno je namijenjeno za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti hrane, u svim registrovanim vrtićima, privatnim i državnim, što je tek jedan je od benefita projekta koji će pomoći njegovu realizaciju. Završena je rekonstrukcija i opremanje prostora u kojem će biti smješteno Savjetovališta za zdravu ishranu. Početak rada Savjetovališta u kojem će djeca, njihovi roditelji, drugi članovi porodice i zaposleni u vrtiću, a kasnije i svi građani, moći da dobiju stručne savjete o pravilnoj i zdravoj ishrani, planiran je u septebmru. U Laboratoriju sanitarne hemije, stigla je laboratorijska oprema koja će omogućiti bolju i efikasniju kontrolu uzoraka hrane u vrtićima. Radiće se analize energetske i nutritivne vrijednosti vrtićkih obroka, kao i mikrobiološke analize.

Za početak školske godine planiraju se edukativne radionice za različite populacije – roditelje, vaspitače i zaposlene u kuhinji, ali će se sprovoditi i obuke među zdravstvenim radnicima i edukacije za medicinske sestre, uključujući i patronažne, i na taj način dodatno podsticati dobro zdravlje kod najmlađih. U tu svrhu biće pripremljen i edukativni materijal, koji će u najvećem dijelu biti namenjen djeci, a predviđeni su i specijalizovani vodiči za roditelje i zaposlene u vrtiću o principima pravilne ishrane, da bi se pojasnila veza između hrane i zdravlja, spriječile posljedice neadekvatnog načina ishrane i pojave bolesti koje se prenose hranom.

Značaj projekta je prepoznat u svim slojevima društva, a najbolju potvrdu za to je Dom zdravlja dobio kada mu je od strane Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu finansija, Vlade Crne gore i Fonda za zdravstveno osiguranje odobrena  pozajmica od 100.000€, u momentu kada je zbog finansijskih teškoća doveden u pitanje nastavak projekta.

Preventivne aktivnosti često nisu ocijenjene kao kurativne. Kurativi se uvijek daje veći značaj, ali to je pogrešno i veliki problem. Često se zaboravlja da je “gram prevencije vrijedi više od kilograma liječenja”. Zato ovaj projekat, i nadam se većem broju sličnih projekata usmjerenih na preventivne aktivnosti, za najmlađe populacije ima ogromnu vrihednost.

Projekt menadžer

Dr Snežana Barjaktarović Labović