Zdravstveni sistem servis svih građana

0
368

ministarski sastanakMinistarstvo zdravlja u protekle dvije godine postiglo je značajne rezultate i pokazalo da je zdravstveni sistem, servis svih crnogorskih građana, saopštio je resorni ministar dr Kenan Hrapović. On je to kazao 14. novembra, na radnom doručku sa predstavnicima medija, na kome su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg rada Ministarstva i planovi za naredni period.

Hrapović je rekao je da je zadovoljan svojim timom, da su postignuti rezultati značajni, kao i da imaju veliku odgovornost i za ono što nije urađeno i što planiraju da realizuju. On je kazao da svakim danom raste broj ljekara u zdravstvenom sistemu.

– Ponos Crne Gore su i ljekari i medicinsko osoblje. Uglavnom se podrazumijeva se da oni moraju da odgovore na najbolji način, a nekada greška ili propust ih stavlja na stub srama. To nije dobro jer svi oni su posvećeni poslu da pruže najbolju moguću zdravstvenu zaštitu – poručio je Hrapović.

On je ukazao i da raste povjerenje građana u institucije zdravstvenog sistema.

– Pokazujemo da zdravstveni sistem postaja i jeste servis svih građana u Crnoj Gori – kazao je Hrapović.

Odgovarajući na pitanje novinara na kom nivou zdravstvenog istema uočava najveće prisustvo korupcije, Hrapović je odgovorio da se radi o percepciji korupcije i da ne uočava ni u jednom nivou inače bi to sigurno sankcionisali. Hrapović je rekao da je sistem spreman da se uhvati u koštac sa korupcijom i adekvatno odnosi prema tom problemu. On je rekao da Ministarstvo nije dobilo ni jedno prijavu za korupciju, i da će, ako je dobiju, proslijediti nadležnim organima. Kako je naveo Hrapović, ne smije se dozvoliti da šačica ljekara ili medicinskog osoblja ugrozi cijeli zdravstveni sistem i svoje kolege.

– To niko u sistemu neće da dozvoli i pozivam javno sve koji imaju bilo kakav dokaz o koruptivnim radnjama, bilo koga u zdravstevnom sistemu, računajući i Ministarstvo zdravlja, da to dostave i biće procesuirano istog dana. To vam veoma odgovorno tvrdim – kazao je Hrapović.

Govoreći o odlasku ljekara iz Crne Gore, Hrapović je rekao da je problem odlazak svih struka i struktura iz države, a ne samo ljekara. On je saopštio da trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 128 ljekara iz država okruženja.

Komentarišući slučaj zlostavljanja pacijenta na odjeljenu za sudskom odjeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, Hrapović je rekao da taj problem poznat i da su preduzeli određene mjere i aktivnosti. On je kazao da se aktivno radi na izgradnji Zatvorske bolnice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i da bi ona 2020. godine trebalo da bude završena.

– Na taj način ćemo trajno riješiti bitanje ovih bolesnika, koji su trenutno u Psihijatrijskoj bolnici Dobrota. U tom prelaznom periodu, razmišljamo o modelu grupisanja pacijenata, koji su iz ZIKS-a u jednom paviljonu u Dobroti, kako bi ih odvojili od drugih pacijenata – objasnio je ministar.

Kada je o napadima na ljekare riječ, Hrapović je poručio da svi moraju da dignu glas.

– Moramo zaštiti naše ljekare, koji časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ne smijemo da dozvolimo pijanim, ili drugim ljudima, koji žele da dobiju medicinsku njegu, da vrijeđaju i napadaju ljude koji im spašavaju život – rekao je Hrapović.

On je rekao da je protiv takvog ponašanja i na pozvao sve da stanemo na kraj takvom ponašanju, da cijenimo naše doktore i medicinsko osoblje.

Generalna direktorica Direktorata za harmonizaciju propisa i međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja, Slađana Pavlović, kazala je da je imperativ tog resora jačanje povjerenja u zdravstveni sistem i da je važno da se sve što rade u zdrsvatvenom istemu reflektuje kroz odnos pacijent-ljekar.

– Zadovoljan ljekar znači i zadovoljan pacijent, a zadovoljan pacijent je najbolji pokazatelj efikasnosti sprovođenja zdravstvenih politika – rekla je Pavlović.

U zdravstvenom sistemu Crne Gore radi 2.061 ljekar, što znači da 3,3 ljekara na hiljadu stanovnika približava državu evropskom prosjeku (3,4).

U poslednje dvije godine odobreno je 150 specijalizacija i 20 supspecijalizacija, dok su se sa specijalizacije vratila 93 ljekara.

– Ovi mladi ljudi će u narednom periodu biti velika pokretačka snaga i nosioci reformskih procesa, koje planiramo za naredni period – navela je Pavlović.

Ona je rekla da je za edukaciju zdravstvenog kadra, iz državnog budžeta, obezbijeđeno 1,4 miliona EUR, a da je kroz program kontinuirane medicinske edukacije već edukovano 3,8 hiljada ljekara.