Živjeli probiotici

0
569

bebaProbiotici su živi nepatogeni mikroorganizmi nastanjeni u crijevnoj flori, koji zajedno sa prebioticima čine tzv. mikrobiotu koju sačinjava  oko 1000 različitih vrsta bakterija. Mikrobiota ima višestruku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja, što su i dokazale brojne naučne studije. Prije više od jednoga vijeka ruski naučnik Ilja Iljič Mecnikov otkrio je da probiotici povoljno utiču na zdravlje, i za to otkriće dobio je Nobelovu nagradu. Od tog momenta počinje istraživanje na polju nauke o probioticima.

Probiotici nove generacije su sojevi izolovani i razvijani u vodećim svjetskim laboratorijima, a njihova je djelotvornost  dokazana kliničkim istraživanjima. Gastrointestinalni sistem  je, nakon respiratornog, svojom površinom od 300-400 m2 drugi najveći entitet koji povezuje organizam s vanjskim svijetom. S dnevnom konzumacijom 1,5–2 kg hrane, dolazi i opasnost od unosa raznih otrova i patogenih organizama koji, zajedno s velikom količinom bezopasnih antigena, „nadziru” crijevni imunološki sistem. Ono sto je značajno, a većini ljudi nepoznanica, je da se u crijevima nalazi 70-80%  ćelija imunog sistema.  Kada ”dobre” i “loše” bakterije nijesu u ravnoteži, to može izazvati metabolički ili imunološki odgovor domaćina.

Crijevna flora je uglavnom stabilna i  konstantna. Stvara se u prvih šest mjeseci od rođenja i bitno zavisi od majčinog mlijeka i tipa porođaja (prirodni je bolji za crijevnu floru). Pojavom probiotika u kapima  moguće je značajno uticati na formiranje zdrave crijevne flore kod djece. Poseban značaj ima upotreba probiotika u kapima kod djece koja nijesu dojila, koja nijesu rođena prirodnim porođajem i posebno kod djece čije majke imaju atopijsku sklonost  i neki oblik alergije.  Rezultati brojnih  randomizovanih kliničkih studija idu tome u prilog, pri čemu se naglašava duža upotreba.  Naravno, bitno je napraviti dobar izbor probiotika, jer svi nemaju isti efekat. Lactobacillus rhamnosus LGG, jedini ima A preporuku ESPHAGAN-a (Evropsko društvo za gastroenterologiju, hepatologiju i nutriciju), kao i preporuku u Yale  smjernicama. Bifidobacterium BB-12 ima jako puno kliničkih studija rađenih kod djece, kao i dokaza pozitivnog učinka kod alergijskih oboljenja – atopijskog dermatitisa, alergijskog rhinitisa i astme.

Poslednjih godina nauka je došla do saznanja da trudnice, koje su atopične konstitucije  od  32g.n.  pa do navršenih šest mjeseci poslije porođaja, uzimaju probiotike koji u sebi sadrže Lactobacillus rhamnosus LGG, mogu uticati na smanjenje ekcema kod beba za 44 % . Ove dobre bakterije kroz dojenje obezbjeđuju dugotrajne pozitivne efekte na dječiji ekcem.

Dvostruko slijepe studije dokazuju da, kod infantilnih kolika, novorođenčad i odojčad koja koriste probiotik znatno manje imaju nadutost i grčeve, te usljed toga bolje spavaju, te su zadovoljnije.

U radu sa novorođenčadima i odojčadima  imamo jako dobro iskustvo sa Normia baby kapima, koje sadrže posebno odabrane sojeve  koji  imaju sinergistički efekat – Lactobacillus rhamnosus LGG i Bifidobacterium BB-12. Normia baby kapi imaju jako povoljan učinak kod dojenačkih kolika a ekstenzivno pri dužoj upotrebi u formiranju zdrave crijevne mikroflore, te time i pozitivan učinak  na cijeli imuni sistem.

Normia baby kapi ne sadrže konzervanse i potpuno su bezbjedne  kod novorođenčadi, naravno ako se pravilno koriste i pod nadzorom pedijatra.

 

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić