01. avgust – Modernizacija risanske bolnice

0
322

Elitnog turizma nema bez dobre zdravstvene podrške, u čijoj osnovi su savremeno opremljene medicinske ustanove, ocijenio je dr Vlado Popović, novoimenovani direktor Specijalne bolnice Vaso Ćuković u Risnu.

Dr Popović je kazao da je nedavno bolnica dobila najsavremeniji operacioni sto i najavio nabavku najnovijeg skenera i operacionog mikroskopa, kao i rekonstrukciju i modernizaciju operacionog bloka sa intenzivnom jedinicom.

– Crna Gora je danas prepoznata kao značajna turistička destinacija, a risanska bolnica je u takvim okolnostima još opterećenija. Sezona je u jeku, a pored nabavke nove opreme čeka nas i značajan posao na uređenju prostora bolničkog kruga, fasade, rekonstrukcije prijemnog bloka – kaže dr Popović.
U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravstva risanska bolnica će pomenuti Tošibin skener dobiti uskoro, dok je najsavremeniji operacioni sto montiran prije nekoliko dana.
– Ortopedija i neurohirurgija su najskuplje grane medicine i teško je pratiti taj korak sa svijetim. Klinički centar Crne Gore je svakako najveća i najopterećenija ustanova koja je za godinu i po dobila tri miliona eura donacija, pa zato apelujem da se u tom smislu prepozna i risanska bolnica kojoj gravitira stanovništvo cijele Crne Gore – kazao je dr Popović.
Kada je riječ o magnetnoj rezonanci kaže da da trenutno ima drugih prioriteta.
– Ovdje su godinama rađeni najteži opearcioni zahvati, zato moramo stvoriti uslove da nijedan pacijent neurološki i neurohirurški – ortopedski, ne napusti granice ove zemlje – kazao je dr Popović.
On je najavio podizanje nivoa saradnje Medicinskog fakulteta u Beogradu i Specijalne bolnice Vaso Ćuković.