01. jun – Potvrđen prvi smrtni slučaj uzrokovan opasnom infekcijom crnom gljivom – Irak

0
31

U Iraku je potvrđen prvi smrtni slučaj izazvan potencijalno smrtonosnom infekcijom poznatom pod nazivom “crna gljiva“, koja je u Indiji uzrokovala smrt više od 200 ljudi.

Direktor Zavoda za zdravstvo u južnoj iračkoj provinciji Zikar Saddam al-Tavil saopštio je da je kod jedne umrle osobe dijagnostifikovana mukormikoza, rijetka infekcija, poznatija kao crna gljiva.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da ta vrsta infekcije može biti pogubna po pacijente koji su se upravo oporavili od infekcije koronavirusa jer najteže posledice ima kod ljudi sa oslabljenim imunitetom.

U Indiji je proteklih sedmica potvrđeno više od 10.000 slučajeva infekcije crnom gljivom, a više od 200 oboljelih je umrlo.

Bolest uzrokuje plijesan koja se nalazi u vlažnom okruženju poput tla ili komposta i može da napadne disajne puteve. Nije zarazna i ne širi se od osobe do osobe.

U Indiji je pokrenuta i istraga na osnovu sumnje da je slučajeve mukormikoze u pokrajini Kerala izazvao kontaminirani kiseonik koji je korišćen za liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom, piše Rojters.