01. jun – Ukidaju skoro sve epidemiološke mjere – Izrael

0
124

Izrael ukida gotovo sva ograničenja uvedena u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa nakon značajnog smanjenja novih infekcija i težih oboljenja. Prema objavi ministarstva zdravlja propisi unutar takozvane Zelene putovnice ističu isti dan. To znači da će ubuduće javne institucije biti otvorene i za vakcinisane i one koji nijesu.

Više neće biti potrebno podnositi potvrdu o vakcinisanju. Ukidaju se sva ograničenja ulaska na događanjima, u trgovine i restorane, između ostalog. No, obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima za sada ostaje na snazi. Neka ograničenja takođe će se nastaviti primjenjivati pri ulasku u Izrael.

Zemlja s devet miliona stanovnika uspješno sprovodi kampanju vakcinisanja od 19. januara. Nove infekcije i teža oboljenja drastično su se smanjili posljednjih mjeseci.

U zadnjih 24 sata broj novih infekcija koronavirusom pao je na najniži nivo u više od godinu dana. Potvrđena su tek četiri slučaja. Još manji broj infekcija posljednji put je potvrđen početkom marta 2020. na početku pandemije. Paralelno s napretkom kampanje vakcinisanja, vlada je počela postupno da ukida mjere protiv koronavirusa, prenosi Hina.