01. oktobar – Obilježen Svjetski dan srca

0
451

Institutom za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica obilježio je u poslovnom centru Capital plaza Svjetski dan srca, pod sloganom Moje srce,tvoje srce. Medicinski timovi Doma zdravlja građanima su mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, dijelili edukativni material i stručne savjete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Svjetski dan srca je značajna javno zdravstvena kampamja podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima. Ove godine usredsrijeđen je na promociju zdravih životnih navika, pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko više od 17,5 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine umrlih biti oko 23 miliona. Prema posljednjim dostupnim podacima IJZ iz Registra akutnog koronarnog sindroma, godišnje u Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma oboli 1,44 hiljade ljudi. Polna distribucija oboljelih ukazuje na veću zastupljenost muškaraca u strukturi obolijevanja, jer podaci pokazuju da su prijavljena 902 oboljela muškarca (63 odsto) i 538 žena (37 odsto).

U 2015. godini od akutnog koronarnog sindroma umrlo 59 osoba, odnosno 39 muškaraca i 20 žena.

Faktori rizika mogu prevenirati prestankom pušenja, jer ono šteti cjelokupnom zdravlju, a naročito kardiovaskularnom sistemu. Treba biti umjeren u ishrani, smanjiti unos soli, obezbijediti organizmu dovoljnu količinu sna, ići kod izabranog ljekara na kontrolu krvnog pritiska, šećera i holesterola koji doprinose bolestima srca i krvnih sudova.