02. februar – MINISTAR HRAPOVIĆ BORAVIO U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

0
351

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović boravio je u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tom prilikom obišao i medicinski sajam Arab Health, koji je održan u Dubaiju. Tokom posjete ministar Hrapović sastao se sa ministrom zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Abdula Rahman Mohammed Al Owais.
Ministar Hrapović je rekao da UAE predstavljaju dobar primjer dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja, te da su ulaganja renomiranih kompanija i institucionalnih investitora iz UAE, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, značajna za sadašnjost i budućnost Crne Gore, ističući da mu je namjera da UAE prepoznaju Crnu Goru kao strateškog partnera i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.
Kao primjer mogućeg unapređenja saradnje dvije zemlje, ministar Hrapović je istakao pružanje usluga rehabilitacije građanima UAE u Institutu Dr Simo Milošević u Igalu.
Ministrar zdravlja UAE, Al Owais je konstatovao da dosadašnja saradnja predstavlja kvalitetnu osnovu za njeno dodatno snaženje, te da postoji zainteresovanost Vlade UAE za resurse koje ima Crna Gora kad je u pitanju zdravstveni turizam i rehabilitacija.
Tokom posjete sajmu medicine, ministar Hrapović je održao sastanke i sa generalnom direktorkom zdravstvenog fonda Abu Dabija, prof. dr Maha Taysir Barakat i predsjednikom borda i generalnim direktorom Zdravstvenog fonda Dubaija, Humaid Al Qatami na temu razmjene iskustava i rješavanja izazova u oblasti prevencije, finansijske održivosti, kadrovskih resursa i javnog zdravlja. Poseban akcenat na sastancima stavljen je na uspostavljanju saradnje u oblasti rehabilitacije, odnosno slanja pacijenata iz Abu Dabija i Dubaija na tretmane rehabilitacije u Crnu Goru preko zdravstvenih fondova ova dva Emirata.
Nakon pokazane zainteresovanosti od strane predstavnika ova dva zdravstvena fonda, nastavak razgovora i pregovori na ovu temu nastaviće se u direktnoj komunikaciji nadležnih odjeljenja za međunarodnu saradnju i Instituta u Igalu.