02. februar – Tender za vakcine vrijedan 3,1 milion eura

0
263

Zdravstvena apotekarska ustanova Montefarm objavila je javni poziv za nabavku svih vakcina za djecu i odrasle u vrijednosti do 3.151.225 eura. Montefarm za potrebe zdravstvenih ustanova, prema javnom pozivu, nabavlja 22 vrste vakcina.
U javnom pozivu Montefarma ističe se da će biti kupljeno 40.000 doza MMR vakcina za djecu i odrasle, koje koštaju 398.000 eura.
U pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica proteklih godinu dana MMR vakcinom vakcinisano je preko pet hiljada mališana. Na drugoj strani, prema posljednjim podacima Uprave za inspekcijske poslove, Zdravstveno sanitarna inspekcija je u 2018. godini podnijela 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje mališane, od čega 40 u Podgorici, jednog u Nikšiću, 24 u Beranama, tri u Ulcinju.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu je MMR-om nevakcinisano svako treće dijete uzrasta do tri godine (31,5 odsto), što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine.