02. maj – Oslabljen imunitet kod djece u lockdownu sada izaziva mnoge probleme – Australija

0
60

Jedna dječja rođendanska zabava u Melburnu pretvorila se u tzv. superšireći događaj nakon kojega je 50-ero djece oboljelo od gripe. To je najmasovnija zabilježena epidemija gripe od početka pandemije covida-19 u Australiji, piše Daily Mail. Stručnjaci su mjesecima upozoravali da će se Australija ove zime suočiti s teškim talasom epidemija jer su s prethodnim popuštanjem mjera ljudi prestali da paze na socijalnu distancu. Posebno se upozoravalo na veliki rizik za djecu kojoj je u protekle dvije godine oslabio imunitet.

Zamjenik direktora Svjetske zdravstvene organizacije Ian Barr rekao je da je ovo prvi masovniji slučaj gripe u Australiji od februara 2020. godine.

– Zasigurno je bio veliki porast gripe u Melbourneu i na istočnoj obali Australije tokom proteklih šest nedelja. Postoji razlika između covida i drugih oblika gripe – kod male djece simptomi će potrajati, imaće temperaturu, kašalj, osjećaće bolove u mišićima i umor – kazao je Barr.

Australija je ove godine zabilježila gotovo 3000 slučajeva gripe, najviše od 2019. godine, a do sredine aprila nedeljni broj slučajeva gripe premašio je petogodišnji prosjek u zemlji. Danas.hr