03. avgust – Sankcionisali pacijente koji ne poštuju mjere

0
100

Institut Dr Simo Milošević u Igalu bio je prinuđen da sankcioniše i otpušta pacijente koji nijesu poštovali mjere, čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona, saopštila je izvršna direktorica tog rekreativno-zdravstvenog centra dr Gordana Rajović.

Dr Rajović je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, podsjetila da je u Institutu prije dvadesetak dana registrovan prvi kovid pozitivan pacijent, što se, kako je pojasnila, nije očekivano.

– Kad smo otvorili ustanovu bili smo spremni na to, s obzirom na to da pacijenti dolaze iz cijele države. Očekivano je bilo, ako se u obzir uzme epidemiološka situacija. Preventivno smo sve odradili, shodno protokolu Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) – rekla je dr Rajović.

Govoreći o poštovanju mjera, dr Rajović je rekla da je na početku bilo problema, ali da se sada poštuju sve mjere.

– Bila sam prinuđena da sprovodimo sankcije, otpust pacijenata koji se ne pridržavaju mjera, bilo je toga, imali smo opomene, upozorenja i sankcije. I više nemamo problema. Jer ovo je veliki ulog, u pitanju je zdravlje pacijenta, osoblja i čitavih porodica, ne smijemo da se igramo sa tim – istakla je ona.

– Nemamo priliv gostiju iz Norveške i ostalih zemlja. U problemu smo, bićemo na gubitku, ali gledamo da on bude što manji. Imamo trenutno oko 600 pacijenata i gostiju, a to su naši tradicionalni partneri preko Fonda PIO, sindikata, a ima i individualnih samoplatežnih pacijenata – rekla je dr Rajović.

Upoređujući ovu sa prethodnom godinom, istakla je da u istom periodu 2019. bilo oko 1.300 gostuju.