03. jun – Otvaraju šemu vakcinacije za djecu od 12 godina – Hong Kong

0
26

Hong Kong će pokrenuti vakcinaciju protiv virusa kovid-19 za djecu od 12 godina i stariju, nakon koje slijedi kampanja širom grada za podsticanje 7,5 miliona stanovnika da se vakcinišu.

Djeca te starosne grupe moći će da dobiju vakcinu Pfzer/BioNTech, ali stanovnici ove zemlje i dalje moraju da budu stariji od 18 godina da bi primili kinesku vakcinu Sinovac.

Hongkong je započeo sa programom vakcinacije protiv kovida-19 u februaru, ali samo oko 14 odsto populacije je u potpunosti vakcinisano.

Gradska sekretarka za zdravstvo Sofia Čan rekla je da su blagodeti smanjenja starosne granice za vakcinu BioNTech nadmašile rizike.

– Ne može samo da zaštiti mlade ljude od novog soja korona virusa, takođe im pomaže da se vrate u normalni svakodnevni život što je prije moguće – rekla je Čan, prenosi Tanjug.

Grad je uglavnom kontrolisao virus sa oko 11.800 infekcija i 210 smrtnih slučajeva, sa većinom stanovnika koje je odlučilo da odloži vakcinaciju. Vlada je tokom protekle nedjelje vršila pritisak na preduzeća i finansijske institucije da podstaknu vakcinaciju kod svojih zaposlenih i pozvala ih da im odobre slobodan dan za vakcinaciju.